Norsk politi skal studere Bieber-hysteri i London

Representanter for politiet i Bærum og Oslo drar på popkonsert i London. Formål: Å forberede seg på Justin Biebers neste norgesbesøk. Særlig transportsituasjonen byr på nye utfordringer.

78 personer ble skadet da Justin Bieber holdt konsert på "hemmelig" sted i Oslo i fjor sommer. Da idolet endelig gikk på scenen, rett foran Operataket, var forholdene mindre kaotiske.

Tre konserter skal det hysterisk populære idolet holde på Telenor Arena, Bærum, i midten av april. Asker og Bærum politidistrikt er i full gang med planleggingen.

"Veldig uforutsigbart"

— Sikkerhetsmessig vet jeg ikke om vi har hatt så omfattende utfordringer tidligere. Den internasjonale Melodi Grand Prix-finalen på Fornebu var et større arrangement, men med en helt annen publikumsprofil. Justin Biebers publikum er veldig uforutsigbart, påpeker politioverbetjent Tomm Berger ved politikammeret i Sandvika.

I begynnelsen av mars gir tenåringshelten fire konserter i The O2 Arena, sørøst i London. I den anledning drar en hel delegasjon over fra Norge, med representanter for politi, konsertarrangør, sikkerhetsselskap og Telenor Arena.

Søndag kveld kommer en av tidenes mest populære tenåringer til Europa og Irland. I april er Bieber på plass i Bærum. Bilder er fra en konsert i USA i januar.

Berger forklarer:

Rusproblematikk

— Vi skal studere forholdene rundt Bieber-konserten 7. mars, blant annet for å se hvordan publikum oppfører seg. Møter med The Metropolitain Police er avtalt allerede. Vi er opptatt av hvordan parkering og transport blir løst, og av rusproblematikk.

Det er flere paralleller mellom konsertstedet i London og Telenor Arena. Begge ligger utenfor sentrum, og de er omtrent like store.

- 66.000 billetter er solgt til årets konsertbegivenhet for norske tenåringer. Hva er politiets hovedutfordring?

— Hele poenget er å sørge for så trygge og sikre konserter som bare mulig. Det sies at Bieber-fansen oppfører seg forskjellig fra land til land. Norge er blant de landene hvor hysteriet er størst. Vi så jo hvordan det gikk da Justin Bieber opptrådte i Oslo sentrum i fjor sommer: Politifolk i uniform spiller ingen rolle. Populariteten hans er et fenomen, og vi må ha respekt for at store følelser er involvert. En ny utfordring denne gang er at det ikke vil være mulig å kjøre til, eller parkere ved, konsertstedet.

- Hvorfor ikke?

— Der er ikke plass lenger. Vi har vært heldige tidligere; nå bygges det så mye på Fornebu at ingen privatbiler kan ta seg frem rundt Telenor Arena i forbindelse med konserter. Hele nøkkelen til suksess er at publikum følger anvisningene til politiet og konsertarrangøren.

- Hva er ditt konkrete råd?

Tomm Berger er koordinator for politiets arbeid. Sommeren 2011 var overbetjenten innsatsleder under en festival på Kalvøya i Bærum.

— Ta offentlig transport til Lysaker og gå derfra. Den lille rusleturen tar bare åtte minutter. Hele veien vil verter være på plass, slik at det ikke skal være mulig å gå feil. Foreldre som følger barn langveisfra, oppfordres innstendig til å fjernparkere utenfor Oslo og ta toget videre. Folk som har besøkt Telenor Arena tidligere, er blitt litt bortskjemte. Heretter finnes det altså ingen mulighet til å bruke privatbil. - Hva med besøket i London: Skal overbetjenten bruke ørepropper?

— Nei, vi har ikke planer om å gå inn på selve konserten, men observere mest mulig av alt som foregår rundt.

Les også

Her går elleville Bieber-fans av skaftet