Disse sakene ble mest delt i Norge

Et forslag om full røykestopp i løpet av ti år, kritikk av Eskil Pedersen og nok et utspill i romdebatten er blant de mest delte sakene i sosiale medier det siste døgnet.

Oslo-ordfører Fabian Stang (H) ønsker å bruke store summer på hjelpetiltak for romfolk i Romania, ikke i Norge. Utspillet i Aftenposten er blant det siste døgnets mest delte saker i sosiale medier.
  • Kaja Korsvold

VGs historie om hvordan hundene til Ronny Solheim fra Løten ble skutt og drept av politiet er den desidert mest delte saken på sosiale medier tirsdag kveld. Hele 15.000 ganger har folk delt saken videre.

— Det er helt forferdelig. Jeg forstår ikke hvordan de kunne gjøre det, sier Solheim til VG.

Mens politiet på sin side sier til avisen at de rykket ut etter å ha fått melding om at det var to hunder som jaget og angrep sauer i området. Fordi det var snakk om angrep på sau, hadde politiet bevæpningstillatelse.

Etterforskningsleder Rune Strand sier at politiet følte seg truet av hundene, og vurderte det derfor som at de ikke hadde noe annet valg enn å forsvare seg selv.

— Hundene opplevdes som ekstremt aggressive, sier etterforskningsleder Rune Strand.

Røykestopp engasjerer

Tirsdagens nest mest delte sak handler om tobakk - eller mer presist: mangel på sådan.

Under tittelen «LHL krever full røykestopp» skriver VG om at Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL) tirsdag la frem en plan for å få Norge røykfritt på ti år.

Foreningen foreslår blant annet 20 års aldersgrense for kjøp og salg av tobakksprodukter, røykeforbud på alle steder rettet der folk ferdes, som gater, konserter og alle offentlige plasser og forbud mot røyking på områder hvor barn oppholder seg.

Om det er motstanderne eller tilhengerne av dette som har delt saken mest, vites ikke. Fremskrittspartiets Jon Jæger Gåsvatn i Stortingets Helse- og omsorgskomité, reagerer i hvert fall sterkt.

— Jeg blir skremt. Det virker som om noen i LHL har tatt en overdose av et eller annet. sier Gåsvatn til VG.

K ritiserer Eskil Pedersen

Stiftelsens Fritt Ords pengestøtte til bloggeren Fjordman for å gi ut bok om Behring Breivik-saken, har blitt et hett diskusjonstema. Espen Ottosen, teolog og styreleder i tankesmien Skaperkraft, kritiserer AUF-leder Eskil Pedersen for å ville straffe de som har avvikende meninger.

«Pedersen hevder å støtte opp om toleranse, mangfold og ytringsfrihet. Men i realiteten forsøker han å stemple og straffe alle dem som ikke er like «tolerante» som han selv», skriver Ottosen.

Flau ordfører

Oslos ordfører Fabian Stang står bak utspillet som var fjerde mest delt i sosiale medier tirsdag. Stang sier til Aftenposten at han er sjokkert over hvor lite EØS-midler som ender opp hos romfolk. Han foreslår at staten skal inn å bygge opp byer blant romfolk i Romania, med hjelp fra næringslivet.

— Jeg blir flau på Norges vegne, sier Fabian Stang, som vil gi 1 milliard kroner til hjelpetiltak for romfolk - i Romania.

Les saken:

Etterlot babyen i bilen

Så har det skjedd nok en gang. På Lagunen kjøpesenter i Fana ved Bergen etterlot et par babyen på fem måneder og to hunder i bilen tirsdag. Barnet skrek, hundene bjeffet og det var svært varmt i bilen da Vibecke Nygaard (32) på Coop Obs Bygg så seg nødt til å ta grep.

Bergensavisens sak fra tirsdag ettermiddag er på femte plass over delte saker.

Det viser seg at foreldrene på 28 og 35 år hadde vært inne og spist mat mens den fem måneder gamle gutten satt i bilen sammen med familiens to hunder. BA skriver at det er skrevet en bekymringsmelding til barnevernet.