Kultur

Sorgen etter Borgen

Hvordan kunne det bli så trist å ta farvel med dansk politikk?

Før Borgen hadde danskene aldri laget en rent politisk TV-serie. De hadde heller aldri hatt en kvinnelig statsminister. Foto: Mike Kollöffel, DR

 • Tonje Egedius
  Journalist

Den er det mest sobre den danske skuespilleren Sidse Babett Knudsen har laget. En serie om livet på Christiansborg, som huser parlamentet, statsministerens kontor og dansk Høyesterett.

30 episoder kjemisk renset for mord, død og blod. Alle sa de måtte forberede seg på lave seertall. At hvis noen utenfor Danmarks grenser skulle være interessert i å se denne dramaserien, måtte det i så fall være svensker og nordmenn — av ren høflighet.

De tok feil

Borgen er blitt en sensasjon på britisk TV med over en million seere, æret med British Academy Television Award (BAFTA) i fjor.

En dramaseriere produsert av Danmarks Radio, uten de store, internasjonale pengene i ryggen, er blitt eksportert til 60 land og har vunnet en rekke priser.

Danske politikere underholdes av den og Jens Stoltenberg kjenner seg igjen. Hvordan kunne det skje? Hvordan kunne så mange mennesker bli så glad i noe så smalt?

Er politikk fengende?

Før Borgen hadde danskene aldri laget en rent politisk TV-serie. De hadde heller aldri hatt en kvinnelig statsminister.

De menneskene som vil beslutte hva som skal skje i vårt samfunn, er de drevet av idealisme, personlige ambisjoner eller begge deler? undret Adam Price, den viktigste manusforfatteren bak Borgen.

Og gikk det an å lage en fengslende historie om politikere, en som ville noe, utover å underholde? Kunne han få folk opp av sofaen og ut i stemmelokalene?

46 år gamle Price er mannen som har skrevet Anna Pihl og som hadde ideen til Nikolaj og Julie . Han er også en av Danmarks mest kjente TV-kokker og restauratører. Nå jobber han med en serie for BBC.

Et feministisk prosjekt

Da han skulle selge inn Borgen , gjorde han det klart at det politiske argumentet skulle være den drivende kraften i plotet. Men det skulle være like mye drama som om det hadde vært et politishow.

Forfatteren tror serien har slått an fordi den tar opp universelle konflikter, samtidig som den fokuserer på Birgitte Nyborgs privatliv og viser hva lysten på makt koster. I første sesong går ekteskapet til den ferske statsministeren i oppløsning. I andre sesong blir datteren psykisk syk. Også den ambisiøse journalisten Katrine Fønsmark sliter med å kombinere barn og et interessant yrkesliv.

— Det hadde vært lett å sende ut et konservativt budskap om en kvinne som "gjorde det rette" og ofret karrieren for familien. Det gjorde vi ikke. Borgen er på mange måter et feministisk prosjekt, sier Adam Price til The Guardian, til tross for at de to første sesongene kun var skrevet av menn.

Skaper spenning

Noe annet som holder spenningen oppe, er at seerne hele tiden tas med bak kulissene. Bak kamereaene i TV-studioene. I diskusjonene til nyhetsredaksjonene. På badet til statsministeren.

Sidse Babett Knudsen som spiller Birgitte Nyborg, er en av Danmarks største stjerner, kjent fra filmer som Mifunes siste sang , Den eneste ene og Etter bryllupet .

Etter hennes oppfatning handler Borgen om en idealistisk kvinne som finner sin vei inn i politikken. Og hun tror serien oppleves som så god fordi den har troverdighet og integritet, og solid og dyktig håndverk.

— Men vi skal huske på at de populære seriene Forbrytelsen og Broen allerede hadde banet vei for dansk drama, påminner hun i et intervju etter at de vant BAFTA-prisen.

Ingen kjernefamilie selv

Skuespilleren, som har studert teater i Paris, bor alene med en tenåringssønn på Østerbro i København. Mange medier har lurt på hvordan en så pen, intelligent og vittig dame kan være singel. Men Babett Knudsen svarer aldri på spørsmål om privatllivet sitt. Kolleger beskriver henne som en konsentrert og sjenert person, som verner om seg selv.

— Det er ergelig at et suksesskriterium er at alle skal være like, har hun sagt, og stilt spørsmål ved at vi kollektivt har vedtatt at kjernefamilien er det gode liv.

Mange rare spørsmål

Etter at serien er blitt solgt til så mange land, har hovedrolleinnehaveren som ikke vil være kjendiis likevel måttet reise rundt for å promotere den. Mange er opptatt av at hun portretterer en kvinne i en maktposisjon, og stiller spørsmål som:

Klar for å gi slipp

Men nå er det altså slutt. Trolig for godt. Og i motsetning til tusenvis av TV-seere, sier Sidse Babett Knudsen at det kjennes greit. Hun er klar for å gi slipp på Birigtte Nyborg nå. Det eneste halmstrået fansen kan klamre seg til, er at de trodde det var slutt etter sesong to også.

Kilder: BBC, The Guardian, DR, Wikipedia.

 • Ble Helle Thorning-Schmidt statsminister på grunn av deg?
 • Er Borgen en suksess fordi den viser en kvinnelig statsminister?
 • Er ikke du statsminister i Danmark?
  Selv ville Sidse Babett Knudsen aldri gått inn i politikken. Hun mener det er altfor stressende og krevende.

Relevante artikler

 1. KULTUR
  Publisert:

  «Kvinnen fra Brest»: En sann historie som klarer kunststykket å ikke føles troverdig

 2. VERDEN
  Publisert:

  Hun var modell for Birgitte Nyborg, nå er hun en av få som får Google til å skjelve

 3. KULTUR
  Publisert:

  Stjerner fra «Skam» og «Heimebane» spiller inn ny Netflix-serie

 4. KULTUR
  Publisert:

  Anmeldelse:

 5. A-MAGASINET
  Publisert:

  Slik bygger TV-skaperne opp den perfekte episode

 6. KULTUR
  Publisert:

  Det blir en ny sesong med SKAM