Kultur

Preben Jordals lesetips: 3 gode bøker om jødiske skjebner

  • Preben Jordal

Den fem år gamle tsjekkiske gutten Jacques Austerlitz er av jødisk opphav. Han blir derfor sendt til England i 1939, som del av den såkalte «Kindertransport». Han ser aldri familie sin igjen.

Sebalds fortelling er både en kunstnerisk triumf og et mesterlig bevis på at alt vi tror vi vet om krigen med jevne mellomrom bør vekkes til live.

Slik tilfellet var med Sebalds Austerlitz er også nobelprisvinner Modianos kanskje aller beste roman en verdensåpnende rekonstruksjon av ett enkelt menneskes liv.

15 år gamle Dora Bruder forsvinner fra Paris i 1941 og blir i 1942 transportert til Auschwitz. Modianos hvileløse jakt på spor som kan vise hvem hun var før hun forsvant, blir på samme tid en gripende meditasjon over andre verdenskrigs mange ofre.

I denne suverent fortalte dokumentarromanen, åpenbart inspirert av både Sebald og James Joyce, er fortelleren en gammel kvinne som håper på å bli gjenforent med sønnen hun under krigen fikk med en SS-offiser.

Som del av nazistenes «Lebensborn»-prosjekt, som skulle hjelpe «rase- og arvebiologisk verdifulle» barn og mødre, ble han nemlig tatt fra henne. Forsøket på å finne ham avdekker historien om Italias jøder i møte med nazistenes bødler.

Les hele saken med abonnement