Kultur

«Mayor of Kingstown» er et knallhardt krimdrama

«Mayor of Kingstown» sørger for økning i strømmeregningen din.

Jeremy Renner i midten spiller hovedrollen som Mike McClusky i «Mayor of Kingstown». Taylor Handley (t.h.) spiller lillebroren Kyle og Kyle Chandler spiller storebror Mitch. Serien går på Paramount+.
 • Asbjørn Slettemark
  Asbjørn Slettemark
  Serieanmelder og journalist
 • Anmeldelsen er basert på fire av 10 episoder
Nyhetsbrev Vil du ha film- og serietips rett i innboksen?

Jeg må beklage med en gang. Nå har nok en serieleverandør gjort seg fortjent til abonnement. Det er bare å erklære strømmeregningen som årets utfordrer til strømregningen.

Paramount+ startet som en uflidd lillebror som ville leke med de store barna. Nå har garderoben blitt pusset opp.

Debutanten «Yellowjackets» er en spennende serie. Kevin Costners «Yellowstone» blir sterkere (tenk «Succession» på ranch) for hver sesong. Og nå herjer Jeremy Renner i «Mayor of Kingstown», en av høstens hardeste dramaserier. Alle sammen er å finne på Paramount+.

Les også

«Yellowjackets» er en skremmende fabel om fortidens traumer

Mellom mafia, politi og fanger

Renner spiller Mike McClusky. Storebroren Mitch er uoffisielt borgermester i den grå industribyen Kingstown. Byens forfalne verksindustri er erstattet av fengsler som holder jobber og infrastruktur gående.

Mitch er mellommann. Han treffer fanger og pårørende. Han megler for mafia og kartell. Det forhandles med politi og røvere. Slitsom jobb, for å si det mildt! Når lillebror Mike – altså spilt av Renner – må overta, settes seriens dramaturgiske pumpe i gang å trykke. Kan han ta stafettpinnen videre? Vil han jobbe for status quo, eller eskalerer volden under hans nye regime?

Av seriens intro forledes man til å tro at «Mayor of Kingstown» skal se kritisk på USAs fengselsindustri. Det skjer ikke i seriens første episoder. Fengslene og fangene brukes som kulisser. De er en plattform for å fortelle andre historier. Vi følger noen av vokterne, men i hovedsak handler serien om alt som skjer utenfor fengslene.

Jeremy Renner spiller fikseren Mike McClucky i «Mayor of Kingstown» på Paramount+. Tobi Bamtefa spiller narkobaronen Deverin «Bunny» Washington. Sammen forsøker de å opprettholde gatefreden i Kingstown.

I voldens grep

Slik får «Mayor of Kingstown» en klangbunn i tidlig «The Wire» med sine – det må sies, ganske fornøyelige – beskrivelser av narkosalget foran kommunale blokker. Forholdet mellom Mike og Mitch kompletteres av lillebror Kyle. Det sender tankene til den undervurderte serien «Brotherhood». De politiske spillene har vi sett illustrert i den fantastiske første runden av Chicago-serien «Boss». Seriens styrker ligger i hvordan den lager en egen, troverdig historie av alle disse referansene.

Serieskaper Taylor Sheridan – som også står bak «Yellowstone» – maner frem et intenst bilde av en arbeiderklasseby i voldens grep. Med mamma Miriam McClusky gestaltet av Dianne Wiest får serien også sitt bankende hjerte. Hun jobber som lærer på både college og i fengsel, og blir en løpende kommentar til sønnenes reise ned den voldelige spiralen som er Kingstowns kamp for overlevelse. Det skal godt gjøres å ikke tenke på «Mare Of Easttown» av de mellommenneskelige scenene i familien McClusky.

Les også

TV-anmeldelse: «Mare of Easttown» er solid og mørk krim

Jeremy Renner spiller hovedrollen Mike McClusky i «Mayor of Kingstown». Taylor Handley spiller lillebroren Kyle McClusky. Serien går på Paramount+.

En av vinterens serievinnere

Som flere av de andre seriene som er nevnt, har «Mayor of Kingstown» også utfordringer. Den tar seg selv veldig seriøst, og blir ofte mørk som en natt med strømbrudd. «Mayor of Kingstown» fremstiller seg også som viktig, men løser det på fint vis.

Mike McCluskys insisterende besøk under en henrettelse kunne vært klippet med. Samtidig er det lengden og dvelingen som gjør scenen så hjerteskjærende. Slik klarer serien å si noe om hvor mye som er galt med USAs rettsvesen uten å sette sin fot i en rettssal.

Mest er likevel «Mayor of Kingstown» et knallhardt krimdrama. Alt står på spill, hele tiden. Skjebner, penger, liv og fremtid. Dét gjør «Mayor of Kingstown» til en av vinterens serievinnere.

Vår vurdering:

Vår vurdering:

5 av 6

Les mer om

 1. TV-anmeldelser
 2. TV-serier
 3. Jeremy Renner
 4. Paramount+
 5. Aftenposten Lørdag