Svensk politiker la ut bilde av seg selv med våpen og «krigserklæring» mot storavis på Instagram

Riksdagsrepresentant Hanif Bali slår tilbake mot mediene etter at han måtte fjerne et bilde fra Instagram, som flere oppfattet som en trussel mot journalister.

Hanif Bali har lagt ut flere våpen-bilder på Instagram. Bildet til venstre ble fjernet i helgen etter et møte med medienes bransjeorganisasjon.

Svenske medier har reagert kraftig etter at riksdagsrepresentanten for partiet Moderaterna delte en billedmontasje av seg selv med automatpistoler og teksten «Call of duty – Hanif & DN at war», en henvisning til krigsspillet Call of duty.

Billedteksten var «press E to destroy DN», eller trykk E for å ødelegge DN – altså den svenske avisen Dagens Nyheter.

Bildet ble lagt ut på Hanif Balis Instagram-konto i juli, men etter et møte med medieorganisasjonen TU og partisekretær i Moderaterna Gunnar Strömmer valgte Bali å fjerne bildet.

Flere har imidlertid delt skjermbilder av bildet på Twitter. Sosialdemokrat-politiker Eva Lena Jansson skriver at hun ikke kan forstå hvorfor Bali har delt bildet, og at frie og uavhengige medier er en forutsetning for demokratiet.

– Tankeløst

– Bildet var ment som satire. Det var ikke tatt av Bali selv. Men ulykkeligvis var det han som delte det. Han har ikke ment å erklære krig mot journalister. Bildet er nå fjernet, sier partisekretær Gunnar Strömmer.

Sosialdemokratens gruppeleder i Riksdagen, Anders Ygeman, sier til nyhetsbyrået TT at det er fullstendig tankeløst av Hanif Bali. Han mener også at Moderaternas partileder Ulf Kristersson ikke tar Balis oppførsel i sosiale medier på alvor.

Statsminister Stefan Löfven sier til Aftonbladet at Bali har trådt over alle grenser.

Partileder Ulf Kristersson sier han ikke kan forstå hvorfor noen i det hele tatt vil posere med våpen og skape hatefulle situasjoner. Ut over det vil han ikke kommentere saken.

– Mediene gjør seg dumme

Nå svarer Bali på kritikken på sin Facebook-side. Han skriver at svenske medier burde konsentrere seg om drap og skolebranner i stedet for hans innlegg i sosiale medier:

«Sverige har virkelige problemer som krever virkelig politikk. Skolebranner, drap og opptøyer. Til syvende og sist var det ikke jeg som ga det største slaget mot avisenes troverdighet, men avisene selv da de midt i en brennende valgkamp, brennende biler og en pågående drapsbølge gjør seg dumme på denne måten, skriver han.

Dette bildet ligger fremdeles ute på Balis Instagram-konto.

Tar saken alvorlig

Trass i kritikken har Bali fortsatt flere bilder der han harselerer med DN på Instagram-profilen sin. Et av dem viser Bali med et automatgevær hvor han refererer til en kommentar fra DNs politiske redaktør om at Kristendemokrat-politikeren Sara Skyttedal poserte med våpen. På Twitter har han delt bildet med teksten «Ser DN er opprørt over at Skyttedal poserer med våpen. Tenkte å gi dem hjerteinfarkt ved å posere med en AR-15».

Medienes bransjeorganisasjon i Sverige tar saken svært alvorlig. Direktør Jeanette Gustafsdotter viser til at det bare er noen uker siden en mann i Sundsvall ble tiltalt for planlegging av drap på journalister.

I mars ble Bali tvunget til å trekke seg fra partiledelsen og ta en pause fra Twitter. Da hadde han publisert en e-postutveksling mellom svensk UD og en journalist om et intervju med en ukrainsk menneskerettighetsaktivist.