Turbo i retten

For tredje gang går Turboneger rettens vei for å stanse en tysk advokat som hevder han eier rettighetene til bandets varemerker.

Turboneger slåss for sine rettigheter i Oslo tingrett tirsdag. Her er dagens besetning (f.v.): Tony Sylvester, Rune Grønn, Knut Schreiner, Tommy Akerholdt og Thomas Seltzer.

Tirsdag møtes Turboneger og den tyske advokaten Patrick Richter i Oslo tingrett. En lang historie med konflikter ligger bak når bandet igjen møter mannen bak selskapet Turbomerkator i retten.

Krangelen handler om rettigheter knyttet til salg av bandeffekter i Tyskland, og uklarheter i kjølvannet av at bandets tidligere tilrettelegger i landet skal ha overdratt sine rettigheter til advokat Patrick Richter på midten av 2000-tallet.

Mye «merch»

I bakgrunnen står selgere av bandets effekter som ikke vet hvor de skal sende oppgjør etter salg; til bandet i Norge eller til Richter i Hamburg.

– Dette handler også om at bandet nå med ny vokalist igjen er på vei tilbake og at de må ivareta rettighetene sine, sier Turbonegers advokat Pål Remman til NTB.

Fra 2005 til 2011 har Turboneger hatt en omsetning nær 40 millioner kroner.

Som ett av bandene i rockeverden som sannsynligvis selger mest av såkalt merchandise utenom vanlig platesalg og konsertbilletter, er dette snakk om betydelige summer. Turboneger selger blant annet T-skjorer, hettegensere, jakker, matrosluer, iPhone-deksler og mye annet via sin nettside og på konserter.

Bandet har for øvrig også en meget stor tilhengerskare av såkalte Turbojugend i stridens kjerne, Tyskland.

Les også

Ny fres i Turboen

Møtte ikke

Det er selskapet Turbo Artist AS og Knut Schreiner, Thomas Seltzer, Rune Grønn, Christer Engen og Pål Bøttger Kjærnes som eier varemerkene Turboneger og Turbojugend, samt domenenavnene Turbojugend.net og Turbonegro.com.

Det fastslo også Oslo tingrett etter at medlemmene i bandet saksøkte selskapet Turbomerkator i fjor.

Advokat Richter møtte imidlertid ikke i retten og tapte søksmålet på fraværsdom til å betale erstatning på 57.000 kroner. Han protesterte derimot og sa innkallingen til rettsforhandlingene ikke var gjennomført på riktig måte.

– Oslo tingrett ga ham medhold og derfor er ikke dommen fra i fjor rettskraftig. Dersom han derimot unnlater å møte enda en gang på tirsdag, vil saken være avgjort til Turbonegers fordel, sier Pål Remman.

Betalingstrøbbel

Historien bak dreier seg om en svoren Turboneger-fan som ble bandets tilrettelegger i Tyskland, men som fikk betalingsproblemer i 2005. I kjølvannet av dette fikk bandet et brev fra advokat Patrick Richter som sa han hadde fått rettighetene til to av bandets varemerker som oppgjør.

Det som er uklart, ifølge Remman, er imidlertid om advokaten fikk rettighetene til inntektene fra varemerkene eller om han helt og holdent fikk overdratt varemerkene til seg.

Bandet på sin side mener varemerkene og inntekter knyttet til bruken av dem uansett tilhører Turboneger.

Se video til "I got a knife"

Unøyaktig dom

Allerede i 2006 møttes partene i Oslo tingrett første gang. Da skrev dommeren en detaljert oversikt over alle verdiene Turboneger eier.

Det ble imidlertid utelatt fra selve domsslutningen hvilke varemerker rettighetene omfattet. Det ble kun nevnt inne i domspapirene i teksten for dommerens konklusjon. Denne forglemmelsen er det, ifølge Remman, den tyske advokaten forsøker å utnytte.

– I saken ligger det et krav på i underkant av én million kroner for tiden som er gått, sier Pål Remman til NTB.