Kultur

Pink Floyd på Billboardtoppen i 17 år

Pinks Floyds klassiker The Dark Side of the Moon runder denne uken 884 uker på Billboard 200. Det tilsvarer 17 år på topp.

Etter mange års uenighet, sto Pink Floyd på scenen sammen under Live 8-konserten i 2005. Foto: STEPHEN HIRD

 • Arve Henriksen
  Arve Henriksen
  Journalist

Året er 1973 og albumet The Dark Side of the Moon debuterer på Billboard-listen med en 95. plass. Åtte uker senere klatrer albumet helt til topps. Der ble Pink Floyds åttende album liggende i hele 84 uker.

I dag er det bare Michael Jacksons Thriller som har solgt mer enn Pink Floyds lydklassiker. En undersøkelse fra 2004 viste at hver 14. amerikaner under 50 år eide et eksemplar av det kritikerroste albumet.

Fortsatt poppis

Ifølge Glenn Povey, forfatteren av boken «Echoes: The Complete History of Pink Floyd» lå The Dark Side Of The Moon på Topp 200 i USA i 11 år sammenhengende.

Og albumets popularitet synes ingen ende å ta. Stadig nye generasjoner sikrer seg bandets aller mest kjente album.

Nå melder Billboard.com at The Dark Side of the Moon denne uken falt fra en 150. plass til 157. plass på Billboard 200-liste. Det til tross for at det er 41 år siden den ble gitt ut.

The Dark Side of The Moon har kommet i mange versjoner. Foto: TT / NTB Scanpix

Alene på topp

Det mest interessante er likevel at albumet er inne på Billboards 200-liste i sin 884. uke. Det tilsvarer ikke mindre enn 17 år. Det er det ingen andre album som er i nærheten av.

Til sammenligning opplyser nettstedet examiner.com at Johnny's Greatest Hits fra 1958, en samling av Johnny Mathis' største hits ligger nærmest The Dark Side Of The Moon. Den har ligget på Billboard 200 i 490 uker. Originalmusikken fra My Fair Lady på Broadway ligger på tredjeplass med 480 uker inne på listene.

Nygammelt

Rekorden på Billboard skjer forøvrig samme uke som Pink Floyd slipper The Endless River , bandets første album på 20 år. Albumet inneholder 18 låter som i stor grad er instrumentale. Ifølge bandets hjemmeside har Mason og Gilmour oppgradert musikken ved hjelp av moderne studioteknikk. Platen er en hyllest til Richard Wright, som gikk bort i 2008.

Les også :

Les også

Pink Floyd lager nytt album

Les også:

 1. Les også

  Pink Floyd-arvinger til Downton Abbey

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Aftenposten kårer: David Bowie laget årets album

 2. BYLIV

  Her er 10 ting å gjøre i Oslo i helgen

 3. KULTUR

  Konsertanmeldelse: Roger Waters er på vei – og gjett om han er forbannet

 4. KULTUR

  Rapper troner på Billboard etter å ha solgt bare 800 album

 5. KULTUR

  Dette 50 år gamle albumet topper listene igjen

 6. KULTUR

  Slik har Karpe og Billie Eilish gjenopplivet albumformatet