Kultur

Den ukjente superstjernen

John Mayer er sanger, gitarist og låtskriver. Og fyller Oslo Spektrum torsdag. Foto: Jason Fochtman

John Mayer (36) er lite anerkjent og heller anonym for mange i Norge, men nå selges det konsertbilletter med ham til 2800 kroner på svartebørsen.

  • Robert Hoftun Gjestad
    Robert Hoftun Gjestad
    journalist

Torsdag kveld fyller den amerikanske singer/songwriteren Oslo Spektrum til randen. Overraskende, men samtidig ikke så forunderlig. John Mayer er den anonyme superstjernen. Og kjæreste med Katy Perry.

Se "On the way home"

"...igjen har han laget en rekke stillferdige, godmodige sanger som ikke skriker etter oppmerksomhet, men som er veldig fine bare vi hører ordentlig etter".

Ordene står skrevet i Dagsavisens anmeldelse av John Mayers ferske album Paradise valley , og får stå som en oppsummering på hvem, hva og hvorfor med denne herren fra Connecticut nordøst i USA.

Syv Grammys

Musikeren som ifølge ryktene ikke gikk noe sted uten gitaren før langt oppe i tyveårene, da hans tidligere kjæreste Jessica Simpson fikk dratt ham med seg på røde løpere og til et aktivt klubbliv.

Artisten som nå, 12 år etter debuten med Room for squares, har solgt over 20 millioner eksemplarer av sine seks studioalbum, og til nå har vunnet musikkprisen Grammy syv ganger av 19 nominasjoner.

Sangeren som to ganger i løpet av et halvt år nylig måtte operere halsen på grunn av problemer med knuter nær stemmebåndene, men som for lengst er tilbake bak mikrofonstativet.

Kjendisen som er kjent i sladrepressen for sine forhold til, visstnok i rekkefølge, Jennifer Love Hewitt, Jessica Simpson, Minka Kelly fra TV-showet SNL, Jennifer Aniston, Cameron Diaz og Taylor Swift. Blant annet.

Se "Wildfire"

Svindyre billetter

Nå leves John Mayers liv jevnlig i amerikansk rampelys og blitzregn, ikke minst på grunn av den av— og pågående affæren med nok en stjerne, popartist og albumaktuelle Katy Perry.

Her hos oss er Mayer uansett nokså lite anerkjent og heller ukjent for de fleste, selv om han besøkte fredagsstolen hos Fredrik Skavlan på NRK1 for snart tre år siden.

Likevel, når den amerikanske artisten torsdag kommer til Norge for holde sin aller første ordentlige konsert, hele 11 år etter at han visstnok besøkte Gamla med gitaren en døsig formiddag, skjer det i storstuen Oslo Spektrum.

Og dit går billettene dyrt på svartebørsen akkurat nå.

Hos billettilbyderen Viagogo varierer prisene fra 700 kroner og oppover, men ønsker man en plass i fremste felt på gulvet foran scenen, er svartebørsprisen nå på hele 2800 kroner pr. billett.

Amerikansk miks

Hvilken musikk er det så fansen som kan være villig til å betale denne summen vil få servert i Oslo Spektrum? En rotekte miks av alt amerikansk, kan man si.

For som singer/songwriter griper John Mayer tak i like deler pop, rock, blues og country, på fagspråket også kjent som "americana", og blander det sammen med utpreget melodisk og kommersiell teft. Men meningene om John Mayer er opplagt delte.

"Gjennomarbeidet, men kjedelig. Heller fattig på substans", skrev Aftenpostens anmelder om sistealbumet Paradise valley , og fikk raskt kjeft av lesere som heller holdt seg til Dagsavisen:

"Mayer er blant de få som er blitt bedre jo mer populære de blir, og jo større rutine de får. En uvanlig utvikling".