Kultur

«I forhold til» - en språklig utfordring for mange politikere

45 ganger ble «i forhold til» brukt feil da Hordaland fylkesting holdt møte denne uken. Uttrykket er et typisk fyllord brukt av akademikere, sier språkråddirektør.

FYLLORD: Fylkestingrepresentantene i Hordaland er svært glade i uttrykket «I forhold til».
  • Solrun Dregelid
Nyhetsbrev Vil du ha film- og serietips rett i innboksen?

Fylkestingrepresentant Rasmus L. Rasmussen sto for opptellingen da Hordaland fylkesting holdt sitt sommermøte denne uken.

— I politiske sammenhenger brukes «i forhold til» ekstremt mye, og veldig mange ganger feil. Derfor fikk jeg lyst til å dokumentere det, sier Rasmussen til bt.no.

Han noterte uttrykket brukt feil 45 ganger i løpet av et åtte timer langt møte. Antall ganger det ble brukt totalt, holdt han ikke telling med, men han tror det var det mangedobbelte.

Nøleuttrykk

Ifølge Språkrådet brukes «i forhold til» først og fremst når man skal sammenlikne noe med noe annet. Dersom man ikke kan bytte ut «i forhold til» med «sammenlignet med» uten å endre meningsinnholdet, bør man altså prøve å finne et annet ord.

- Vi får mange henvendelser om dette uttrykket. Mitt inntrykk er at det først og fremst er hyppig brukt av akademikere. Det er et typisk fyllord som man bruker når man kanskje nøler litt, sier Arnfinn Muruvik Vonen, direktør i Språkrådet.

Språkdirektør synder selv

Han innrømmer at han selv tyr til uttrykket litt for lett. For det har han fått gjennomgå.

Da han ble utnevnt til ny språkråddirektør i 2011, fikk han av Per Egil Hegge påpakning for følgende bruk av uttrykket:

«filmen er aktuell i forhold til språksituasjonen» og for «... av de tingene du nevner, vil jeg nok si at det å ta grep i forhold til påvirkningen fra engelsk er det som står øverst på programmet.»

Han utkonkurrerte dermed nesten forholdsmestrene, Knut Storberget og Terje Riis Andersen. Mange politikere har nemlig også fått gjennomgå i Hegges språkspalte, der han har drevet en mangeårige kamp mot «forholdismen».

— Kommunikasjon er det viktigste redskapet vårt. Politikere, som alle andre som driver med kommunikasjon, bør derfor være oppmerksom på hvordan ord og uttrykk brukes. Hvis ikke, kan det ta fokuset bort fra det man prøver å formidle, sier Rasmussen.

Trøst til forholdsmestrene

Vonen har en trøst til seg selv, politikere, og andre akademikere.

— Siden vi er så mange morsmålsbrukere som bruker «I forhold til» i svært mange sammenhenger, har vi nordmenn gitt det en videre betydning. Det blir dermed ikke feil, bare upresist, å bruke det i andre tilfeller enn ved sammenligning, sier Vonen.

Test deg selv med Hegges språkquiz!

Fortell gjerne om dine morsomme, irriterende, eller tåpelige språkerfaringer i kommentarfeltet nedenfor.

IRRITERENDE: - Når man først har begynt å henge seg opp i «i forhold til», hører man det feil hele tiden, sier fylkestingrepresentant Rasmus L. Rasmussen (Ap).

Les mer om

  1. Språk