Kultur

SvD: Kulturprofil antastet Sveriges kronprinsesse

Kronprinsesse Victoria ble antastet av den såkalte kulturprofilen Jean-Claude Arnault under et arrangement for rundt 12 år siden.

Kronprinsesse Victoria av Sverige skal ha blitt antastet av kulturpersonligheten Jean Claude Arnault (til venstre). Det førte til at slottet ba Horace Engdahl (til høyre) om å passe på at Arnault ikke fikk være alene med kronprinsessen.

 • Tarjei Kramviken

Det forteller tre kilder til Svenska Dagbladet (SvD). Kildene så opptrinnet, som skjedde i Svenska Akademiens villa i Djurgården i Stockholm.

Kildene, som alle er medlemmer av, eller står Akademien nær, så at Arnault tok kronprinsessen på rumpa under et arrangement. Hendelsen skal ha skjedd rundt år 2006, skriver Aftonbladet.

En kilde sier til avisen at flere personer så opptrinnet, blant dem kong Carl Gustav.

Kronprinsessens adjutant skal ha «revet kulturpersonligheten bort fra kronprinsessen», skriver Aftonbladet.

Jean Claude Arnault sammen med konen Katarina Frostenson under en middag på slottet i Stockholm i 2015. Frostenson har vært medlem av Svenska Akademien siden 1992. Charles Hammarsten / IBL Bildbyr

Slottet vil ikke kommentere

Det svenske slottet ønsker ikke å kommentere SvDs opplysninger, men informasjonssjef Margareta Thorgren sier at de tidligere avsløringene om Arnault er «skremmende».

– Kongefamilien står bak metoo-initiativet. Men disse opplysningene kan jeg ikke kommentere, sier hun.

 • «Tid for full utlufting og omorganisering av Svenska Akademien», skriver
  Ingunn Økland, Aftenpostens kommentator og hovedanmelder i litteratur.

Arnaults advokat, Björn Hurtig, sier at opplysningene ikke stemmer.

– Min klient nekter bestemt det som påstås, og han mener at dette er ondskapsfulle rykter med bare ett formål: å sverte og skade ham, sier han til SvD.

Mange anklager

Det har vært rettet en rekke anklager mot Arnault de siste månedene. I fjor høst gikk 18 kvinner ut i svenske Dagens Nyheter med alvorlige anklager mot Arnault, som på den tiden kun ble omtalt som «kulturprofilen».

Arnault har selv svært tette bånd til Akademien, den prestisjetunge institusjonen som blant annet deler ut Nobels litteraturpris.

Selv om Arnault ikke er medlem selv, har hans kone Katarina Frostenson vært det i mange år. Akademien har også finansiert kulturinstitusjonen Forum, der Arnault var kunstnerisk leder. Den støtten trakk det tilbake i november etter at anklagene mot Arnault ble kjent.

Ba Akademien holde Arnault borte fra kronprinsessen

Slottet ba Akademiens daværende leder, Horace Engdahl, om å ta visse forholdsregler før et arrangement i 2006. Han ble bedt om å passe på at kronprinsessen ikke havnet alene med Arnault på mottagelsen fordi bare tanken på det var ubehagelig for Victoria, opplyser to kilder til SvD.

Horace Engdahl var Svenska Akademiens faste sekretær fra 1999 til 2009. Det vil si at han var Akademiens valgte leder og talsperson. Her snakker han med pressen i 2005. Henrik Montgomery / AP

Det svenske slottet vil ikke bekrefte opplysningene.

Tidligere lørdag ble det kjent at forfatteren Sara Stridsberg går ut av Svenska Akademien, opplyser kulturinstitusjonen i en pressemelding.

Dermed har fire medlemmer forlatt Svenska Akademien i løpet av kort tid, skriver NTB.

Lederen Sara Danius trakk seg tidligere denne måneden.

Les mer om

 1. Svenska Akademien
 2. Kronprinsesse Victoria
 3. Slottet
 4. Kongefamilien

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Utredning: – Katarina Frostenson bør forlate Svenska Akademien

 2. VERDEN

  Sara Stridsberg forlater Svenska Akademien

 3. KULTUR

  «Svenska Akademien bør avstå fra å dele ut Nobelprisen til de har orden i eget hus»

 4. KULTUR

  Svensk kulturprofil dømt til to års fengsel for voldtekt

 5. KULTUR

  Svenska Akademien setter ned ny nobelpriskomité inntil krisen har roet seg

 6. KULTUR

  Ingunn Økland: Katarina Frostenson med heftig og konspiratorisk kampskrift