Kultur

A-ha gjenforenes

Annonserer jubileumskonsert 30 år etter Hunting High and Low.

A-ha gjenforenes i Brasil neste år. Her fra en tidligere gjenforening. Fra venstre: Magne Furuholmen, Morten Harket og Paul Waaktaar-Savoy Foto: NTB Scanpix

 • David Bach

Klokken 22 norsk tid torsdag ble det klart at Morten Harket, Magne Furuholmen og Paul Waaktaar-Savoy gjenforenes, fire år etter avskjedsturneen som avsluttet gruppas suksessrike karriere.

Konserten finner sted under Rock in Rio-festivalen, 30 år etter at debutskiva ble utgitt, ifølge gruppas Twitter-konto. På skiva fant man superhiten «Take on me», som løftet bandet opp i stjernehimmelen.

Også i 1991 spilte a-ha på den samme festivalen, og satte verdensrekord i antall solgte billetter til en konsert med 198.000. Magne Furuholmen bekrefter overfor Aftenposten at bandet er invitert til festivalen for å markere både bandets og festivalens 30-årsjubileum.

— Det var rett og slett umulig for oss å si nei til å feire festivalens 30-årsjubileum, særlig fordi det sammenfaller med vårt eget 30-årsjubileum. Jeg innbiller meg at det må være som å få vite at 1000-årsbølgen nærmer seg stranda; selv om du er pensjonert surfer må du bare børste støvet av brettet og kaste deg uti vannet, sier Furuholmen i en pressemelding.

- Ingen kan være overrasket

Aftenpostens musikkjournalist Robert Gjestad er ikke spesielt overrasket over nyheten.

— Ingen kan være overrasket overat a-ha gjenforenes. Bandet sa ikke «aldri igjen» da de pakket sammen popsakenei desember 2010. Det er likevel litt overraskende at gjenforeningen skjersåpass raskt, men det er opplagt at anledningen var for god til å si nei tilher: 30 år etter Hunting high and low, og 30 år etter første Rock InRio, sier Gjestad.

— Det kommer garantert til å blien fest for publikum og fans, slik det var gjennom avskjedsturneen i 2010. Enfest som forhåpentlig smitter over på bandet, slik at de vil spille mer ijubileumsåret. Det er ingen vits å samle seg igjen for bare én eneste kveld, såklart.

Les også:

Les også

Fri fra «a-ha-støyen»

Jubileumspakke

Fansen har lett høyt og lavt etter hint om gjenforening etter at bandets offisielle Facebook-side i sommer begynte en nedtelling til 30-årsjubileet for debutskiva. Torsdag morgen ble det på hjemmesiden a-ha.com annonsert at bandet vil slippe flere a-ha-pakker gjennom jubileumsåret 2015.

I tillegg til en remastret «Super Deluxe Edition» av «Hunting High and Low» vil fansen også nyte gjenhøret med nyutgivelser av «Stay on these Roads», «East of the Sun», «West of the Moon» og «Memorial Beach».

A-ha var det eneste norske bandet som hadde toppet den britiske hitlisten i hele 29 år, etter at de i januar 1986 fant toppen med «The Sun Always Shines on TV». I august klarte imidlertid Nico og Vinz det samme med sin hit «Am I Wrong».

Les også:

 1. Les også

  a-ha tildeles St. Olavs Orden

Relevante artikler

 1. KULTUR

  ABBA gir ut ny musikk etter 35 år

 2. KULTUR

  Ny akustisk turné: Dette er A-ha på sitt aller fineste

 3. KULTUR

  Etter 30 år med «tension» fant a-ha tonen igjen i kampen mot en felles fiende

 4. KULTUR

  a-has popklassikere i ny drakt

 5. KULTUR

  Svenske Ghost med festivalsukess: – En ulempe med å være anonyme, er at vi er blitt kastet ut fra våre egne konserter

 6. KULTUR

  Kvelertaks «Splid»: Ny vokalist, like fengende