Kultur

Store norske fullt av nytt liv

Nå blir 8000 artikler redigert hver måned på Store norske leksikon. I januar i fjor ble bare 1000 artikler oppdatert. Nå har SNL.no lansert nye nettsider.

De ansatte i Store norske er kanskje ikke helt som du har forestilt deg. Fra venstre: Ida Jackson - nettansvarlig, Nora Tessem - redaksjonsmedarbeider, Anne Marit Godal - hovedredaktør. trygve indrelid

 • Per Kristian Bjørkeng

Store norske leksikon var langtidssykmeldt, men ser nå ut til å ha en fremtid likevel. Hemmeligheten har vært å sparke høyt kvalifiserte fagfolk som ikke leverer, og å forby egne redaktører å skrive.

Nettleksikon de siste årene nærmest vært synonymt med Wikipedia — for de fleste av oss. Men kanskje er det nye tider. Tankegangen er nå helt annerledes enn da Kunnskapsforlaget i 2010 ga opp å drive Norges tyngste leksikon videre.

Les også

Wikipedia ber om støtte, men departementet sier nei

Rektor Ole Petter Ottersen ved Universitetet i Oslo er styremedlem og aktiv støttespiller for det ikke-kommersielle prosjektet Norsk nettleksikon, som driver Store norske leksikon og snl.no. Han forteller at det er en helt ny, sterk entusiasme blant fagfolkene hans. Også brukerne er interessert. Oppunder en million unike brukere er innom sidene hver måned.

–  Vi har nå 300 fagansvarlige som gjør en kjempeinnsats for å oppdatere leksikonet. Å få inn en ny og ung redaksjon av folk som virkelig forstår nettets muligheter, har vært et skikkelig godt grep. Ja, det har vært hemmeligheten bak suksessen, tror Ottersen.

I spissen for «ungdommen» står leder og hovedredaktør Anne Marit Godal (39) og en redaksjon med snittalder på 32 år. Hun har en helt annen tilnærming til hva som skal til for å få fagstoff til å fungere på nett.

Får sparken

–  Det går ut over legitimiteten vår hvis et fagfelt er dødt. Leserne ser når en artikkel ble oppdatert sist, og om diskusjonen har vært aktiv. I den nye versjonen som blir lansert onsdag, blir det enda lettere å komme med endringsforslag og kommentarer. Og det blir lettere å se hvem som er aktive. Du skal kunne se om en professor emeritus faktisk er tilstede i diskusjonen. Tidligere kunne man gjemme seg bak en cv-basert autoritet. Men det som gir legitimitet på nett, er handling . Fagansvarlige som ikke svarer, eller som bruker mer enn tre dager på å respondere og vise tilstedeværelse, vil vi alltid kvitte oss med. De som oppfører seg sånn, vil vi simpelthen ikke ha, forteller Godal.

Hun oppfordrer alle til å bli forfattere på snl.no. For nå kan nemlig alle bidra. Artikkelforfatterne får ikke betalt. Men mens Wikipedia satser utelukkende på dugnad, betaler Store norske de 300 fagansvarlige. De får betalt etter aktiviteten på deres felt. De må godkjenne alle nye artikler og endringsforslag.

Sporbart

Artiklene skal fortsatt kunne spores tilbake til forfatteren i den nye utgaven av snl.no. Har du endret mer enn 30 prosent av en artikkel, blir du stående som forfatter, i motsetning til på det anonyme Wikipedia.

En av de fagansvarlige som har kastet seg over den nye utgaven av Store norske er jurist Marianne Reusch. Hun har en doktorgrad i rettsvitenskap.

–  Det mest fascinerende er muligheten til å holde et fagfelt ordentlig oppdatert, sier hun.

Konkurrerer ikke

Store norske har tidligere brukt lengre tid enn Wikipedia på å oppdatere artikler. Leder Anne Marit Godal opplever ikke at det er noen egentlig konkurranse mellom de to.

– Vi lever i beste velgående med Wikipedia. Vi skal være primærkilden til oppdatert, faglig kunnskap, mens de er en sekundærkilde. Vi har utgiveransvar, mens de trenger kilder for å kunne publisere sine ting. Vi får lenker fra dem, og de får innhold fra oss, sier hun. Redaktørene som jobber på fulltid med henne, skal ikke selv skrive noe. Det har hun nemlig lagt ned forbud mot.

Relevante artikler

 1. KULTUR

  I flere land kriges det om sannheten gjennom Wikipedia. Også i Norge.

 2. KOMMENTAR

  Man blir kanskje ikke klok eller lykkelig av det. Men leksikon er blitt et bolverk mot barbari.

 3. KOMMENTAR

  Knut Olav Åmås: Forandring krever forskning og fakta

 4. KULTUR

  Kulturminister Trine Skei Grande redder riksmålsordboken

 5. DIGITAL

  Psykologforeninger kommer med alternativ til «Doktor Google»

 6. NORGE

  Securedrop nyinstalleres for å bedre sikkerheten