Strålende sol for jubilanten

I dag åpnet Festspillene med pomp og prakt, korpsmusikk og kunstmusikk og tale av Dag Solstad.

Åpningssermoni for Festspillene i Bergen med Kongeparet tilstede på Torgalmenningen i dag.
  • Ann Christiansen
Festspillene i Bergen inneholder over 150 arrangement frem til 6. juni. Styreleder Åse Kleveland ønsket kongeparet velkommen.
Åpningssermoni for Festspillene i Bergen med Kongeparet tilstede på Torgalmenningen i dag.
Isak Bratland Kvammen (10) og Mia Løseth (12) fra Tertnes skoles musikkorps ga blomster til kong Harald og dronning Sonja.
Mange hadde møtt frem for å kikke.
Kongeparet ble ønsket velkommen til festspillbyen med nyskrevet kongefanfare fremført av Venezuelan Brass Ensemble og Tine Thing Helseth.
Tine Thing Helseth fremførte en nyskrevet kongefanfare sammen med Venezuelan Brass Ensemble.
På scenen sto også Frikar Dance Company, som sammen med kung fu-mestre og hip hop-dansere, viste et utdrag av forestillingen «8».
På scenen sto også Frikar Dance Company, som sammen med kung fu-mestre og hip hop-dansere, viste et utdrag av forestillingen «8».
Været viste seg fra sin beste side under åpningen.
Frikar.
Hallgrim Hansegård fra Frikar og 10 år gamle Zhou Wendin i et forrykende, akrobatisk danseshow. Hansegård har tilbrakt fire måneder med kinesiske kung fu-munker. Nå skal de ha forestilling i Bergen og senere i Oslo.
Frikar Dance Company, som sammen med kung fu-mestre og hip hop-dansere, viste et utdrag av forestillingen «8».
Frikar Dance Company, som sammen med kung fu-mestre og hip hop-dansere, viste et utdrag av forestillingen «8».
Christian Ihle Hadland spilte «Bryllupsdag på Troldhaugen» av Edvard Grieg.

Se alle bildene fra åpningen i bildekarusellen over!

Værgudene var med og hyllet 60-årsjubilanten. Årets festspilltaler var Dag Solstad, som har stått på avtroppende festspillsjef Per Boye Hansens ønskeliste lenge. Solstad er festspillfan – og takket nå ja til å holde festtalen for Kongen og Dronningen og et tettpakket publikum, og benyttet anledningen til å uttrykke en bestemt glede ved kunsten:

— Det er gleden ved å ha en forbindelseslinje direkte til det, og dem, som har vært her før oss, et nettverk til livet slik det fortonte seg før vi gjorde vår inntreden i det. Kunstens historiske dimensjon. Den overleverte kunsten. Gleden ved at noe kan overleve fra tid til tid.

— Håp og mening

Å ha vært med på Festspillene i syv år har gitt håp og mening, sier avtroppende festspillsjef, Per Boye Hansen. Han mener det er den viktigste plattformen i landet til å kunne initiere og være vertskap for ulike impulser. Kanskje det eneste møtestedet vi har hvert år, mener han.

Etter syv år i sjefsstolen er Per Boye Hansen svært klar på at tradisjonen må tas vare på, og at 60-årsjubilanten fortsatt har en sterk posisjon.

— I norsk målestokk vil jeg si at FIB har samme sterke posisjon som den viktigste festivalen, den referansen vi forholder oss til. Og hvis kraften i 60 års historie tas vare på, vil vi være viktigst også fremover. Det betyr at man bevisst forholder seg til tradisjonen. Ikke ved å oppbevare aske, men å videreføre ilden, sier Boye Hansen og advarer etterkommere mot grunnleggende endringer.

Når det gjelder den internasjonale betydningen er egenproduksjoner avgjørende, mener han

— Det er tydelig at internasjonal presse har skrevet mye om oss de senere årene på grunn av egenproduksjonene – og som bidragsyter til nye impulser. Det er helt avgjørende for Festspillenes internasjonale betydning. Hvis vi bare mottar gjestespill, vil vi få et provinsielt preg, sier Boye Hansen som skal nyte årets festspill, de siste han har ansvar for. Han er allerede i gang med den nye jobben som operasjef i Oslo.

Flere tusen mennesker møtte frem på Torgallmenningen for å følge åpningsseremonien.

– Festspillene i Bergen er et bevis på at det ikke er en motsetning mellom å vise frem det ypperste av europeisk kulturliv og et inkluderende og mangfoldig program, sa kulturminister Anniken Huitfeldt.