Kultur

Knausgård setter punktum

 • Kjersti Nipen
  Journalist

Karl-Ove Knausgård gir seg som forfatter. Foto: FOTO: SCANPIX

 • Om noen få minutter skal reise meg fra skrivebordet, gå ut på gata, ta meg en kopp kaffe og nyte, virkelig nyte tanken på at jeg ikke lenger er forfatter.
Les også

Skrev bok etter 22. juli

Ifølge NRK.no har Karl Ove Knausgård visst, gjennom hele skriveprosessen, at han skulle gi seg som forfatter etter å ha fullført seksbindsverket Min kamp. Første bind kom ut i 2009, mens sjette og siste bok kommer ut 17. november. Knausgård kaller dette sitt "litterære selvmord".

Hater forfatterrollen

— Med det har jeg tenkt at jeg tømmer ut alt, og gjør alt det jeg ikke skal. Og det finnes et hat til forfatterrollen og egentlig også til hele prosjektet, som munner ut i en setning som handler om at jeg ikke lengre er forfatter, sier Knausgård om avslutningen på forfatterskapet i et intervju med radiodokumentarens Kari Hesthamar.

Les også

Kastet 500 sider i søpla

Programmet er en oppdatert versjon av dokumentaren "Tonjes versjon", der Knausgårds kone Tonje Aursland for halvannet år siden konfronterte Knausgård med hvordan hun var blitt en ufrivillig romanfigur i forfatterens selvbiografiske verk. Knausgård avslørte allerede da at hans plan var å gi seg som forfatter etter å ha fullført seksbindsverket, men nyheten har vært holdt hemmelig frem til nå.

— Kunne gått mye lengre

Knausgård sier til P2 at han ser Min kamp -serien som den avsluttende delen av en trilogi som inkluderer hans to første romaner, Ute av verden (1998) og En tid for alt (2004). Han angrer ikke på det omdiskuterte Min kamp-prosjektet, som har møtt mye kritikk for hvordan romanene utleverer faktiske personer.

Les også

Forleggeren tror ikke det er sant

— Det er faktisk ingenting jeg angrer på. Det eneste er at jeg kunne gått mye lengre, men det har jeg hele tiden ikke gjort. Hadde jeg gått lengre noe sted ville jeg nok følt enda mer forferdelse enn jeg gjør. Det kunne blitt bedre litterært sett om jeg hadde ”guts” til å gå litt lengre. Men det kunne jeg bare ikke, sier Knausgård.

Vil drive forlag

Knausgård sier i dokumentaren at han vil ha det fredelig og trygt, både for sin egen del og for de tre barna.

— Jeg lengter etter noe helt annet. Jeg vil ha det fredelig. Og jeg vil at det skal være trygt for barna mine. Jeg blir veldig ubekvem med den rollen som ”noen”. Jeg trives godt med å være ”ingen”, men samtidig er det noe som alltid higer etter noe mer. Men nå har jeg opplevd det å være ”noen”, så da er det mye lettere å gi avkall på det, sier Karl Ove Knausgård, som antyder at han kan tenke seg å gi ut andres bøker heretter.

Programmet ble sendt på P2 i dag kl. 10.02 og i reprise i morgen kl. 21.03.

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Karl Ove Knausgård og Linda Boström Knausgård skiller lag

 2. KULTUR

  Essay: I år er det ti år siden Karl Ove Knausgårds «Min kamp 1»

 3. KULTUR

  Knausgårds forlegger: - Igjen har han skrevet tett på eget liv

 4. KULTUR

  Skriver ny roman om familiens indre liv: Men nå er han en kjempende far, ikke en utleverende forfattertype.

 5. KULTUR

  Disse bøkene skal du lese i sommer

 6. KULTUR

  Karl Ove Knausgård: – Jeg tar virkelig sjanser med denne romanen