Inferno-aktuelle Sina risikerer friheten for musikken

Onsdag debuterer iranske Sina med album og konsert på Infernofestivalen i Oslo. I hjembyen Teheran må svartmetallmusikeren spille i det skjulte.

— Black metal er mye mer enn bare musikk for meg, det er min store pasjon her i livet. Det er derfor en stor drøm som går i oppfyllelse når jeg nå endelig kan få vise frem musikken min, forteller den iranske musikeren Sina.

Onsdag kveld spiller den 34 år gamle musikeren, som alene utgjør black metal-bandet From the Vastland, på den norske metallfestivalen Inferno.

Selv om han har vært aktiv musiker i Teheran i mer enn 12 år, er dette aller første gang han står på en scene. Med seg for anledningen har han fått et knippe profilerte norske metallmusikere, og i tillegg slipper det norske plateselskapet Indie Recordings hans debutalbum.

Men han kan ikke fylle opp kofferten med plater når han skal hjem, for i Iran er det strengt forbudt å utøve den type musikk.

— Vi er et veldig lite miljø med black metal-fans i Teheran. For noen år siden var det et par-tre band, men nå er jeg den eneste black metal-musikeren i Iran som jeg vet om, forteller han.

Strengt forbudt

På tross av de strenge reglene som gjelder for kulturutøvelse i den islamske republikken, har den erfarne musikeren unngått å havne i trøbbel med myndighetene så langt.

— Jeg er veldig forsiktig og gjør ingenting ulovlig i mitt eget land.

Hva du hører på og hva du spiller i ditt eget hjem er din sak, men skal du utøve musikk gjennom plater og konserter så må du ha tillatelse fra kulturdepartementet. Og det gis ikke til black metal musikk, forklarer han, og legger til:

- Det blir stadig strengere, noe som også gjør det vanskeligere for meg å være den jeg er. For ti år siden var jeg på metalkonsert, hvor folk kledde seg i fullt metalantrekk. Det kunne ikke ha skjedd i dag.

Lager dokumentar

Den iranske musikeren er ikke bare aktuell med sin første plate og sin første konsert, han er også en av hovedpersonene i en ny dokumentarfilm, Blackhearts , som er under innspilling.

Dokumentaren er blant annet finansiert av Norsk filminstitutt og Midtnorsk filmfond. Den har som mål å vise kontrastene mellom black metal-utøvere i Norge og andre land, og vil etter planen være ferdig i 2015.

— Der musikere her til lands kan benytte seg av ytringsfrihet med den største selvfølgelighet, er det fortsatt ulovlig å utøve black metal i mange land. Disse forskjellige utgangspunktene gir seg spennende utslag i musikken som vi ser nærmere på, forteller regissør Fredrik Horn Akselsen.

Etisk dilemma

Å lage en film som kan gi musikere fra diktaturer med sterk kultursensur mer oppmerksomhet enn de ønsker, har gitt filmselskapet noen etiske utfordringer.

— Vi måtte gå noen runder med både Sina og oss selv, da han i verste fall kan risikere å bli dømt for blasfemi. Men der mange norske black metal-band har religionskritiske tekster, fokuserer Sinas tekster på persisk historie og mytologi, forklarer Akselsen.

— Dessuten er det nok formildende for myndighetene i Iran at alt dette skjer utenfor landets grenser. Ingen av intervjuene er gjort i hjembyen hans.

Fortsetter med musikk

For Sina blir kveldens opptreden og plateslipp på Inferno et musikalsk høydepunkt så langt, og nå håper han på å gjøre mer fremover. Men selv om han ikke vil dvele ved det, vet han at denne ukens opplevelser kan ha sin pris.

— Jeg vet at det er en viss risiko. I verste fall risikerer jeg min egen frihet. Men dette er min store drøm, så jeg tar sjansen, sier han med alvorlig stemme, og legger til:

— Jeg vil fortsette med musikk, men slik det er nå er det ikke mulig i mitt hjemland. Da må jeg isteden reise ut. Men jeg håper en gang i fremtiden å kunne spille i mitt eget land.