Kultur

Kunstner skal bo alene på denne holmen i 15 dager

Den latviske kunstneren har inntatt en øy i Fitjar sammen med to villsauer. Der skal han være musestille i 15 dager.

10. - 12. august inntas Fitjarøyene i Sunnhordland av en rekke norske og utenlndske kunstnere i prosjektet Five thousand generations of birds. Hver kunstner er tildelt en egen øy, og noen tilbringer lengre tid på øyen enn andre. PRESSEFOTO

 • Cathrine Elnan

Kunstneren Miks Mitrevics har allerede begynt på sin 15 dagers lange isolasjon på den lille holmen. Han er helt alene og skal ikke snakke med noen i løpet av isolasjonsperioden. Isteden kommuniserer han gjennom en postkasse som dupper i vannet ved holmen.

Siden den latviske kunstneren reiste til den lille øyen søndag, har han tiltrukket seg en god del oppmerksomhet fra lokalbefolkningen i Fitjar. Flere har kjørt ut til ham med båt.

Den latviske kunstneren Miks Mitrevics skal leve uten mobil og samtale de neste ukene. Den eneste formen for kommunikasjon går gjennom denne postkassen. Juuso Noronkoski

— For noen av dem er jeg blitt til et slags realityprogram, noe eksotisk i dagliglivet deres og noe de kan dele med hverandre. Det hadde jeg virkelig ikke forventet. Dette personlige prosjektet er blitt mer offentlig enn jeg hadde trodd og har funnet sin plass i det lokallivet i Fitjar, skriver Miks Mitrevics i et ferskt brev til Aftenposten.

Deler på øyene

Prosjektet er del av Five thousand generations of birds , en kunstfestival som er plassert ut på noen av de 381 Fitjar-øyene i Sunnhordland. Til helgen kommer en rekke norske og internasjonale kunstnere til området, og hver kunstner er blitt tildelt sin egen øy.

Miks Mitrevics er den eneste kunstneren som skal bo på en av øyene over lengre tid. Holmen er 65 m lang og 20 m i bredden, og han bruker tiden til å fotografere, tegne og skrive.

- Jeg liker faktisk denne tilstanden ganske godt. Jeg har bestemt meg for å være på øyen i 15 dager uten noen vanlig form for kommunikasjon. Før jeg reiste hit skrev jeg en liste (se bilde) over hva som var viktig for meg disse 15 dagene. Personlig tror jeg at jeg må innlemme slike krav i mitt dagligliv, skriver han i svarbrevet.

Selskap av sauer

Kunstneren har et skur som han bor og jobber i. Her har han også alt han trenger av mat og utstyr for å overleve. I går ble det fraktet ut to villsauer som skal holde ham med selskap.

I går ble to villsauer fraktet ut til øya. Juuso Noronkoski

— Da jeg ble invitert til kunstprosjektet og kom hit til Fitjar, visste jeg at jeg måtte gjøre noe spesifikt som bare var mulig på denne øyen, skriver han om prosjektet sitt, som har fått navnet 15 days of Silence .

Prosjektet tatt over av lokalsamfunnet

Five thousand generations of birds er initiert av kunstnerne Silje Linge Haaland og Andrea Bakketun. Vanligvis reiser kunstnere til landskap for å bli inspirert til å lage kunst, men ender opp med å vise arbeidene innenfor institusjonene.

Bakketun og Linge Haaland ønsket å utfordre kunstnerne til å bli på stedet og ville invitere dem hit for å arbeide og stille ut på sin egen holme.

De to kuratorene har brukt lokalsamfunnet aktivt.

— Prosjektet har på mange måter forsvunnet litt ut av våre hender og drives nå fremover av alle i lokalmiljøet, av kunstnerne og av alle andre som er her og engasjerer seg i det som skjer. Frivillige bruker ukevis på å lage mat, skaffe båter, lete frem overnattingsplasser og jobber på spreng. Mange vet ikke så mye om hva som egentlig skal skje. Det at det skal skje noe, er en motivasjon i seg selv, forteller Bakketun og Linge Haaland.

Andre kunstnere som skal delta er:

Roman Signer (CH), Aipotu (NO), Ann Cathrin November Høibo (NO), Johanna Malinowska (PL), Øyvind Aspen og Mercedes Mühleisen (NO), Axel Linderholm (SE), Marla Hlady (CA), Sigmund Skard (NO), Serina Erfjord (NO), Five o'clock shadows (NO) , Julien Berthier (FR) Tori Wrånes (NO) og Kunstverein St. Pauli (DE).

Vaske klær og lage mat selv, tenke mindre og lese syv bøker. Det er noen av tingene Miks Mitrevics skal gjøre i løpet av sitt 15 dager lange kunstprosjekt på en holme i Sunnhordland. Juuso Noronkoski

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Kunståret 2017: Tid for å oppdage den ukjente Munch

 2. KULTUR

  Dronning Sonja: Jeg kaller det nesten en liten nobelpris

 3. KULTUR

  Festspillkunstner Torbjørn Rødland: – Jeg har fått noen negative kommentarer på sosiale medier

 4. NORGE

  Ordføreren bærer på en biodrøm: - Der håper vi fabrikken skal ligge

 5. A-MAGASINET

  Han skulle bygge én hytte, men endte med ni bokser ytterst i havgapet.

 6. A-MAGASINET

  Her er kunstneren som fått skal smykke ut nye Deichman