Kultur

«Onkel Gunnar» tar knallhardt oppgjør med Knausgård

Bjørge Knausgård mener nevø Karl Ove Knausgård kun tenker på penger og berømmelse.

Karl Ove Knausgård har publisert mer enn 3000 sider på to år. Mye av det han har skrevet har vært intime detaljer fra hans og andres privatliv. Foto: Anders Hansson

 • Eivind Kristensen

I et innlegg i Fædrelandsvennen i dag tar Bjørge Knausgård, onkel til Karl Ove Knausgård, et knallhardt oppgjør med forfatteren og Forlaget Oktober

Innlegget har tittelen «Hilsen fra onkel Gunnar», som er navnet Karl Ove Knausgård har brukt på onkelen i "Min kamp"-bøkene, skriver Fædrelandsvennen.

Les Aftenpostens anmeldelse:

Les også

- Å lese Knausgårds Min kamp 6 er hardt arbeid og fryktelig trist

«Vi har sett hvordan kynismen fra forlag og forfatter styrer bokprosjektet. Det gjelder håndtering av media, styrte «lekkasjer» fra kommende bøker og angrep på eller karakteristikker av navngitte personer, både levende og døde. Det hele dreier seg om to ting: penger og berømmelse. Koste hva det koste vil», skriver Bjørge Knausgård i innlegget Fædrelandsvennen trykker i dag.

Heftige e-poster

I «Min kamp 6» får konflikten med onkelen om den første boka i serien stor plass. Karl Ove Knausgård refererer til e-poster der den Kristiansand-bosatte onkelen i sterke ordlag langer ut mot prosjektet.

Nå reagerer Bjørge Knausgård på at disse e-postene brukes i siste bok. De var sendt til ansvarlig redaktør i Forlaget Oktober, og var et forsøk på å stoppe utgivelsen av «Min kamp 1».

Les også

Knausgård setter punktum

I innlegget skriver Bjørge Knausgård at ingen i farsfamilien har fått lese «Min kamp 6»" før den kommer ut i dag. Gjennom Fædrelandsvennen har han likevel fått se noen av sitatene som referer til e-postene.

«Når det gjelder sitatene fra boka er de jo ekstremt tendensiøse og hentet ut av en større sammenhengende korrespondanse. Forfatteren prøver igjen å agere offer i en umoralsk, uanstendig, illojal prosess bøkene har vært mot hans nærmeste», skriver han i innlegget.

Det er kjent at familien til Karl Ove Knausgårds far reagerte sterkt på hvordan han ble utlevert særlig i den første boka. I innlegget omtaler onkelen en e-post fra forfatterens bror Yngve som røper hva han selv tenker om reaksjonene:

— Han gir faen

«I en mail til familie før bind 1 kom ut skriver broren: «Karl Ove vet at det er mange i familien som vil hate ham for det han gjør, men han gir faen i det», skriver Bjørge Knausgård.

Han har ikke ønsket å la seg intervjue i forbindelse med innlegget. Han nevner ikke noe om mulig søksmål. Men skriver:

Les også

Knausgårds eks bryter tausheten

«At forlaget har vært livredd for de juridiske sidene ved sine overtramp er vel tydelig når innleide advokater har arbeidet med manusene. Naiviteten til forlag og forfatter må jo være grenseløs hvis ikke reaksjonen var ventet».

Videre skriver Bjørge Knausgård om hvordan han mener Karl Ove Knausgårds bror Yngve og kona Linda har utnyttet suksessen til bøkene.

— Glad farmor og farfar ikke fikk oppleve ydmykelsen

«Broren (Yngve) tjener på omslagene, starter forlag og gir ut bøker i dragsuget av dette. Forfatterens kone (Linda) tar plutselig navnet Knausgård for så å gi ut bok og bli spaltist i et dameblad», skriver han i Fædrelandsvennen.

Bjørge Knausgård skriver at han er glad for at Knausgårds farmor og farfar ikke fikk oppleve ydmykelsen i ”Min kamp”-bøkene.

"Det er jo på den bakgrunn ekstra skuffende når lojalitet og tillit brytes ved å plassere besteforeldre, far og andre nære som ufrivillige statister i hans forsøk på å oppnå berømmelse. Blandingen av sannhet, halvsannhet og løgn gjør alvoret enda større", skriver han i innlegget.

Oktober: - Har ikke tråkket over grenser

Knausgårds redaktør i Forlaget Oktober mener de ikke tråkker over noen juridiske eller etiske grenser ved å referere fra e-postene sendt av Knausgårds onkel.

– Dette har vi sjekket med våre advokater. E- postene refereres ikke ordrett, men forfatteren forteller med egne ord hva som står i dem, sier Geir Berdahl til Fædrelandsvennen.

– Disse e-postene har Bjørge Knausgård sendt, og hvis han mener det er forferdelig at de refereres fra, burde han kanskje ikke sendt dem, sier redaktøren.

Les også

Får ikke utgi bokserien med tittelen Mein Kampf

Berdahl sier det ikke var naturlig å sende et eksemplar av "Min kamp 6" til Knausgårds familie før boka kom ut.

– Vi sender ikke ut en roman for at noen skal korrigere den, sier redaktøren.

– Onkelens motstand mot bøkene har ikke akkurat blitt mildere med tiden?

– Dette er en roman, og ikke virkelighet. Likevel er reaksjonene forståelige, men kanskje ikke så sterke reaksjoner, sier Geir Berdahl.

 1. Les også

  Øyeblikket som er verd 3622 sider

 2. Les også

  Et monstrum av en bok

 3. Les også

  Knausgård med seks romaner

Relevante artikler

 1. A-MAGASINET

  Ny by. Nytt land. Ny kjæreste. Ny roman. Ny kamp.

 2. KULTUR

  Ingunn Økland: Vigdis Hjorths litterære metode

 3. KULTUR

  Knausgård ute med ny personlig roman

 4. KULTUR

  Karl Ove Knausgård og Linda Boström Knausgård skiller lag

 5. KULTUR

  Knausgårds forlegger: - Igjen har han skrevet tett på eget liv

 6. DEBATT

  Uredelig av Marstein ikke å gå inn på vektingen av menneskelige hensyn opp mot litterær verdi