Kultur

- Eidsvollsbygningen er blitt en enestående tidsmaskin

På tirsdag, på Eidsvoll, åpner Norges største og dyreste tidsmaskin. For første gang på 200 år ser nemlig Grunnlovens eget hus ut som det gjorde - i 1814!

Egentlig var Rikssalen en hurtig-utsmykket byggeplass da Grunnloven ble til. Nå er veggene tilbakestilt til originalen, det vil si uhøvlet, ulistet tømmer, dekorert med stenkmaling og girlander.
  • Sturle Scholz Nærø
Rikssalen kalles også det moderne Norges fødested. Funksjonen var dobbel: I tillegg til å huse Eidsvollsmennene, skulle den markere verdigheten til landets nye konge, som ble valgt på Eidsvoll i mai 1814.
Virksomheten ved Eidsvoll verk gjorde at landets mest moderne herskapshus ble bygget opp langt fra hovedstaden. Biblioteket til verkseier Carsten Anker rommer 5000 bind. Også dette værelset er gjennomrestaurert.
Dette bildet er fra salen der Norges statsforfatning ble skrevet. Legg merke til de grove plankene, som senere ble pyntet på. Også utvalget av malerier er endret. Flere av bildene hang i Rikssalen våren 1814.
I denne stuen, i den såkalte selskapsfløyen ankom eidsvollsmennene for å få sin akkreditering til Riksforsamlingen. Gulvbelegget er av voks, og var en svært eksklusiv forløper til vår tids linoleum.
Etter 170 år er tjenerfløyen, det vil si kjelleren, rekonstruert. I forbindelse med Grunnlovens 50-årsjubileum ble den faktisk fylt med jord, for å stabilisere huset over.
Tapeter og border er omhyggelig gjenskapt etter originaler funnet i huset. Konservator Geir Thomas Risåsen demonstrerte resultatet for pressen onsdag.
Denne ultramoderne oljelampen, anno 1814, erstattet i lysmengde intet mindre enn 12 talglys. Hele huset er nå så nær opp til originalinteriøret som det er mulig å komme.
På tirsdag åpner museet på Eidsvoll, det vil si Eidsvollsbygningen, for publikum. Av hensyn til atmosfæren, har de originale ovnene fått oppvarming.
Mønstre og farger var moderne på en fullstendig annen måte enn i dag. Håndverkere i Tyskland og Storbritannia ble satt i sving for å gjenskape de originale tapetene - fagkunnskapen finnes ikke lenger i Norge.

Prosjektet til 350 millioner kroner er det eneste i sitt slag noe sted i verden.

— Gjennom årene er Eidsvollsbygningen blitt maltraktert, fastslår fagfolkene.

Hånddekorerte tapeter med 14 farger oppå hverandre.Spesialprodusert maling. Grovhogde tømmervegger i Rikssalen, der vår grunnlov ble til. Skrik-oransje gardiner i spisestuen:

Herskapsboligen som i sin tid var en av Norges største og mest moderne, fremstår nå i opprinnelig - og overraskende - stand.

- Unikt i verden

— Både materialer og teknikker er identiske med håndverkstradisjonene for 200 år siden. For eksempel er 12 værelser dekorerte med blokktrykket tapet. Dette er unikt i verdenssammenheng, fastslår kunsthistoriker og konservator Geir Thomas Risåsen ved museet Eidsvoll 1814.

Onsdag formiddag ble bygningen vist frem for pressen. På søndag, det vil si den 16. februar, inviteres hele landet inn, i forbindelse med en storslått direktesending i NRK1 .

— Restaureringen har pågått siden høsten 2011. Man kan si at huset leveres tilbake til folket, direkte på TV, samme dag som Notabel-møtet fant sted her på Eidsvoll. På dette møtet ble det besluttet å innkalle til en riksforsamling, forklarer Erik Jondell, direktør for Eidsvoll 1814.

Kulturdepartementet, Statsbygg, Riksantikvaren og Eidsvoll 1814, som er en del av Norsk Folkemuseum, har samarbeidet om restaureringen. Ikke minst er fagfolkene fornøyde med at kjelleren, som lå brakk i 170 år, er gjenskapt.

Ny kunnskap

Direktør Jondell fremholder:

— I tidens løp ble deler av huset maltraktert. Forskning, utgravninger og til nå ukjente kilder har gitt oss helt ny kunnskap om hvordan det faktisk så ut. Forholdene for tjenerskapet, i kjelleren, er aldri før vist frem.

- Litt av en tidsmaskin, dette?

— Ja, og dét i en grad som i Norge er helt enestående!

Les også:

Les også

Odd Nordstoga og Nadia Hasnaoui inviterer til 1814-fest