Kultur

Krim må stemme med Ukraina

Krim er fortsatt en del av Ukraina - i Eurovision-sammenheng.

Prøvene til Eurovision i København er i gang, her er ukrainske Mariya Yaremchuk i aksjon på scenen med låten "Tick-Tock".
  • Ann Christiansen

Krim er annektert av Russland, men innbyggerne må stemme med Ukraina i Eurovision Song Contest.

Hvilket land skal Krim-innbyggerne stemme med? Tre millioner mulige telefonstemmer er kommet i klemme etter at Russland har annektert Krim. Nå slår Eurovision-sjefen fast at halvøyas stemmer kommer til å telle med i det ukrainske resultatet, melder Danmarks Radio.

I begynnelsen av mars tok russiske styrker kontroll over Krim-halvøya. En folkeavstemning 16. mars ga stort flertall for at hølvøya skulle bli en del av Russland, og 21. mars vedtok den russiske nasjonalforsamlingen formelt å innlemme Krim i Russland.

Les også

Russland annekterer formelt Krim-halvøya

Nå er det gått storpolitiske spekulasjoner i den ikke-politiske musikkonkurransen, ifølge den danske statskanalen.

— For hva kommer til å skje med de tre millioner potensielle telefonstemmene fra Krim-halvøya når resultatet av dette års internasjonale Melodi Grand Prix skal avgjøres?

Telefonnettet avgjør

Ifølge Eurovisjon-sjefen, norske Jon Ola Sand, er det telefonnumrene som avgjør.

— Som det er nå, har Krim-innbyggerne ukrainske telefonnumre og kan altså ikke stemme på Ukraina, men på et hvilket som helst annet land som er med i Eurovision Song Contest, sier Sand.

Verdenssamfunnet har fordømt den russiske annekteringen av halvøya med den viktige flåtebasen. Den europeiske TV-unionen tar ikke stilling i den storpolitiske konflikten, men forholder seg pragmatisk til telefonnettet i landet.

— Det er ukrainske telefonoperatører på Krim-halvøya. Det er ingen andre nettverk i det området, og det blir det heller ikke før Eurovision Song Contest, så vidt vi vet, sier Sand.

- Taklet fint

Ifølge Sand merker man lite til konflikten mellom Russland og Ukraina i Eurovision-sammenheng. Konkurransen arrangeres i år i København.

— Det har ikke vært spørsmål eller problemstillinger på bordet som vedrører konflikten, i noen særlig grad. Det er klart at det er en situasjon som er meget ulykkelig og vanskelig, men jeg synes det har vært taklet fint, sier Sand som har hatt møter med både den russiske og ukrainske delegasjonen og sier at de er enige i det som skal gjøres.

Både Russland og Ukraina deltar i første semifinale, tirsdag 6. mai. For Ukraina stiller Mariya Yaremchuk med poplåten "Tick-Tock". Også de russiske tvillingene Anastasiya and Maria Tomachevy fremfører en poplåt - "Shine". Selve finalen er lørdag 10. mai.

Ikke politisk

Den europeiske krinkastingsunionen EBU er tydelige på at musikkonkurransen ikke skal være politisk.

Det er blant annet forbudt å ha politiske budskap i låttekster, noe som stoppet Georgia fra å delta i 2009 med låten ”We don't wanna put in” - en tekst som lett kunne tolkes som "vi vil ikke ha Putin”. I 2007 stilte Ukraina opp med låten "Dancing (lasha tumbai)", som fikk oppmerksomhet for at det låt som om artisten i realiteten sang "Russia goodbye", skriver den svenske avisen Dagens Nyheter.

Les også

  1. Norges håp bruker sin egen Eurovison-låt som terapi