Kultur

Bowie for nybegynnere

Hans 20 beste låter. Utvalgt av Aftenpostens musikkanmelder Asbjørn Bakke

sxb7b022_doc6ny7ac3a9fcfhobcns2-6iP_QouYfQ.jpg Foto: BRIAN KILLIGREW

 • Asbjørn Bakke

David Bowie døde søndag.Hør spillelisten med hans beste låter.

1

Heroes, 1977

Finnes det en sang mer fylt av drømmer og håp, og som likevel er så opprørende trist? Innspilt i Berlin og sterkt preget av den kalde krigen. Et intenst ønske om menneskelighet med illevarslende gitarspill av Robert Fripp.

2

Life on Mars? 1971

Et dragsug av en sang. Over en nydelig melodi synger Bowie en abstrakt historie om en jente som er på kino og krangler med foreldrene. En låt som likevel mest av alt reflekterer et en forvirret og kynisk tid.

Les også:

Les også

21 viktige øyeblikk i David Bowies karriere

3

Space Oddity, 1969

Sangen om astronauten Major Tom som etter å ha sett Jorden utenfra bestemmer seg for å sveve evig i rommet. Den ble gitt ut én uke før den første månelandingen i juli 1969. David Bowies første hit og en udødelig klassiker.

4

Ziggy Stardust, 1972

Allerede før sitt eget store gjennombrudd så David Bowie hvor destruktivt berømmelse kunne være. I løpet av tre minutter forteller han historien om et naturtalent som går til grunne i sitt eget ego, ledsaget av Mick Ronsons udødelige riff.

Les Robert Gjestads minneord:

Les også

«Takk for alt, David Bowie. Svev pent og rolig der oppe et sted, sammen med din egen Major Tom.»

5

Sound and Vision, 1977

En hypnotisk poplåt for dansegulvet med fascinerende langt forspill. Noe av det første Bowie spilte inn etter at han nærmest hadde flyktet fra USA og kokainavhengighet til Berlin.

6

Ashes to Ashes, 1980

Bowie tar med Major Tom fra «Space Oddity» inn et klangrikt, vakkert og angstfylt lydbilde som traff tidsånden ved inngangen til et tiår sterkt preget av atomfrykt. Klovnevideoen viste at David Bowie også mestret det ferske popmediet video.

7

Young Americans, 1975

En praktfull sang om amerikansk ungdoms jakt på mening og følelser i et guffent post-Watergate-USA. Og en evig vinner på dansegulvet.

8

Starman, 1972

Låten som var startskuddet til David Bowies superstjernestatus. Etter at «Starman» traff en generasjon unge på jakt etter egen musikk og egne stjerner, var ikke 1970-tallet lenger det samme.

9

Oh! You Pretty Things, 1971

Pianist Ricky Wakeman triller i gang en sang som det er umulig å bli helt klok på. Handler det om et møte mellom jordboere og romvesener? Uansett har et uimotståelig refreng og er også en subtil hyllest til et av Bowies favorittband, The Pretty Things.

10

Where Are We Now, 2013

Det første vi hørte fra Bowie på 10 år. En låt som viser at også lyden av resignasjon kan være vakker. Dette er den aldrende Bowies nostalgiske refleksjoner over tiden han hadde i Berlin på slutten av 1970-tallet.

11

Changes, 1971

Låten som få brydde seg om da den kom ut, men som er blitt stående som hans signaturlåt. Ingen artist forandret seg så mye og ofte som David Bowie på 1970-tallet.

12

The Man Who Sold the World, 1971

Det er mye angst og psykiatri i David Bowies tekster. Dette er en sang om ikke å kjenne seg selv igjen. Senere gjort i en hudløs versjon av Nirvana.

13

Blackstar, 2016

Helt til det siste utfordret han oss. Denne ti minutter lange, mystiske og fascinerende låten fremstår som en dødsmesse over ham selv. En låt med mange vendinger, men som aldri mister sin hypnotiske kraft.

14

Let’s Dance, 1983

Hyperkomersiell pop perfekt skodd for 1980-tallet. Bowie allierte seg med Nile Rodgers, som ga låten en funky og uimotståelige bassrytme og en lyd som var skapt for diskoteker.

15

Lazarus, 2016

David Bowies sang fra dødsriket, en av hans aller sterkeste. "I've got scars that can't be seen", synger han. Det er mer sorg og frykt enn smerte i stemmen hans. Han visste hvor det bar. Hele livet har han sunget om å redsel, og aldri har han hatt en mer åpenbar grunn enn nå.

16

Rebel rebel

Bowies eget sleske gitarriff røsker i gang en låt om en gutt som gjør opprør mot foreldrene. Ikke på vanlig, bøllete rock’n’roll-vis, men ved å insistere på å sminke seg å gå i dameklær. En låt som er selve definisjonen på glamrock.

17

Golden Years, 1976

Londongutten laget plutselig sofistikert soul med kjølig eleganse som er umiskjennelig Bowie. Låten skal være skrevet til kona Angela Bowie: «Don’t let me hear you say life’s taking you nowere, angel.”

18

Moonage Daydream, 1972

“I’ll be a rock’n’roll bitch for you”. En låt skrevet til den homofile motedesigneren Fred Burrett, men som passer perfekt inn i den hedonistiske historien om Ziggy Stardust. Mick Ronson fargelegger med sin fineste gitarpensel.

19

The Jean Genie, 1973

Tar opp tråden fra det som var Bowies musikalske utgangspunkt: skitten, rocka rhythm’n’blues spilt på lurvete gitar. Skrevet i og preget av New York. Handler mest sannsynlig om en av Bowies tidlige helter og senere venn, Iggy Pop.

20

Warszawa 1977

Bowie tok et langt skritt til siden fra jetsetlivet i 1977. Fra Berlin skapte han musikk som reflekterte både det iskalde politiske klimaet og kontinentets mørke fortid. Det er ikke vanskelig å se for seg den knuste polske hovedstaden i 1945 med disse tonene i ørene. Denne nydelige og golde melodien løftes av Bowies desperate munkesang.

 1. Les også

  Bowies artistkarriere - plate for plate

 2. Les også

  David Bowies liv i bilder

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Teateranmeldelse: David Bowies Lazarus er en gave til ettertiden

 2. KULTUR

  Fire bøker, fire filmer og fire sanger om månen

 3. KULTUR

  Bowie, Cohen og Lemmy: Musikk når døden banker på

 4. A-MAGASINET

  Han rørte en hel verden med sangen om uteliggerne i London. Og tapte sitt hjerte til en norsk kvinne.

 5. KULTUR

  Paul McCartneys gull og gråstein gjennom 50 år

 6. KULTUR

  Cohens plater fra 6 til 1