Kultur

Nancy går igjen

Hun er født stjerne. En hel verden sang med på Nancy Sinatras "These Boots Are Made For Walkin'". Så ble det stille. Lenge. Nå kommer hun til Øya.<ul class="noindent"> <li> <strong> <font color="#006600">Debatt:</font> <a href="http://debatt.aftenposten.no/Thread.asp?GroupID=35&amp;Group=Musikk">Musikk</a></strong> </li></ul>

 • >
 • Maria Fuèrst<br

Nancy Sinatra (62) ble borte for å passe egne barn. For syv år siden brøt hun stillheten i Playboy, og lørdag opptrer Nancy Sinatra i Oslo for en ny generasjon av fansMange digger Nancy, og forventningene til lørdagens konsert på Øyafestivalen er i ferd med å bygge seg opp blant publikum. Men stygge rykter svirrer også. Om en falmet stjerne som har betalt for dyptpløyende plastisk kirurgi. Ferske bilder taler for seg selv. Andre har sett Nancy opptre i David Letterman-show. De er heller ikke begeistret.Men ifølge det amerikanske musikkmagasinet Billboard kan vi ta det helt med ro. Her beskrives en konsert Nancy Sinatra nylig avholdt, som "en påminnelse om hvilken stor rockejente hun engang var — og fremdeles er".Backingbandet Nancy Sinatra tar med seg til Øyafestivalen består da også av størrelser som Clem Burke, trommeslager i Blondie, og Gilby Clarke, tidligere gitarist i Guns N' Roses. Sammen planlegger de å spille sanger som "California Man" og "A little less Conversation" (Elvis, ja - se egen omtale), samt Nancy Sinatras varemerke "These Boots Are Made For Walkin'".Sistnevnte er skrevet av Lee Hazlewood, mannen onde tunger kaller nøkkelen til Nancy Sinatras suksess. Uansett hva folk sier, har de to sunget en rekke fantastiske duetter sammen, som "Summer Wine" og "Some Velvet Morning", men disse har ikke Sinatra hjerte til å synge live: -Det føles ikke riktig å fremføre dem med noen andre, sier hun. Nancy forteller forøvrig Billboard om sine helt ferske samarbeidsplaner med gamle kollega Lee. (Dette er samme Hazlewood som inntar Oslo Konserthus 10. september.)Hele livet har Nancy Sinatra gått ut og inn av rampelyset. De siste 30 årene har hun vært ganske utenfor, selv om hun stadig gjør små mediestunt.Istedenfor høyere skolegang valgte hun å gifte seg, men i et intervju med Playboy innrømmer Sinatra at dette ekteskapet var hennes eneste mulighet til å forene sex og katolsk barnetro. 23 år gammel skilte Nancy seg. Så begynte hun å synge. "These Boots Are Made For Walkin'" kom i 1966, og den ble en dundrende suksess. Mange på Sinatras egen alder forsto ikke helt hva hun drev med den gangen. Så var hun da heller ikke spesielt politisk korrekt: Mens andre kvinner gjorde opprør mot det bestående, brente BH'er og fremmet kvinnesak, stilte Sinatra opp iført bikini eller de mest minimale miniskjørtene du kan tenke deg, og tjukk mascara. Dessuten ble hun gjerne forbundet med sin far, og dermed sett på som en representant for foreldregenerasjonens borgerlige smak. Husk at dette var midt i hippietiden.I dag omfavnes Sinatra derimot av mange unge, bevisste mennesker. Det hender til og med at folk omtaler henne som foregangskvinne for Madonna og likesinnede: Smarte forretningskvinner med ben i nesen og medieteft. Derfor er Nancy Sinatra nærmest blitt et ikon for jenter som tør kombinere blond bimbostil og tøff attitude.

Les også

 1. - Tøff i trynet

 2. Nancy retrospektiv

 3. Værutsikter

 4. Musikktrikken

 5. Tøffere enn toget

 6. Mer enn pappas jente

 7. Fritt frem i Middelalderparken

 8. Øyafestivalen sparkes igang

 9. Øyakino onsdag og søndag

 10. Spriter opp med Pyro-show

 11. - Omgivelsene inspirerer

 12. Sugen på hip hop

 13. Program Kickstart Onsdag:

 14. Program fredag:

Nyhetsbrev Annenhver uke deler Maren Ørstavik anmeldelser, tips og nyheter fra den klassiske musikkens verden, både i inn- og utland.

Les mer om

 1. Musikk