Kultur

Nå blir det film om Captain Tom – som gikk seg inn i britenes hjerter

Nå blir det kinofilm om Captain Tom, krigsveteranen som gikk runde på runde i hagen for å samle inn penger til det koronarammede, britiske helsevesenet.

Captain Sir Tom Moore, som ble adlet av den britiske dronningen i mai etter innsatsen, skrev selvbiografien sin – og snart kommer kinofilmen.
  • NTB

Det er filmselskapene Fred Films og Powder Keg Pictures som ifølge BBC har kjøpt rettighetene til å filmatisere historien om den tidligere kapteinen i hæren.

Filmen, som foreløpig ikke har fått noen tittel, skal handle om krigsveteranens forhold til familien sin, som han flyttet inn hos etter at kona Pamela døde. Paret var gift i 40 år.

Den vil også se på hans militære karriere, og hvordan krigserfaringene formet livet hans etterpå, og inspirerte ham til å fortsette å gå – etter å ha hatt både hudkreft og ødelagt hofte.

Captain Tom fotografert på 100-årsdagen 30. april – når to jagerfly fra andre verdenskrig flyr over ham. Nå kommer filmen om mannen som ble nasjonalhelt under britenes lockdownperiode, der han gikk 100 runder i hagen og samlet inn 39 millioner pund til helsevesenet.

Captain Tom gikk seg rett inn i britenes hjerter, der han klarte å samle inn nesten 40 millioner pund til National Health Service. Tom Moore rakk 100 runder i hagen, utstyrt med rullator, innen han fylte 100 år.

Det gjorde ham til rene nasjonalhelten i Storbritannia, og dronning Elizabeth adlet ham for innsatsen. Spurt om hvem som han ønsker skal spille ham i filmen, fleipet 100-åringen:

– Jeg kjenner ikke så mange 100 år gamle skuespillere. Jeg er sikker på at Michael Caine eller Anthony Hopkins kan gjøre en strålende jobb om de er villige til å bli gjort eldre, foreslo han.

Caine er 87 år og Hopkins 82.

Filmskaperne har tidligere laget suksessfulle filmer om godt voksne folk mennesker: «Fisherman's Friends» er en feelgoodfilm som handler om fiskere fra Cornwall som listetoppet med et shantyalbum, mens «Finding Your Feet» hadde Imelda Staunton i hovedrollen. Hun er rene ungsauen med sine 64 år.