Nobelprisen til Le Clézio

Jean-Marie Gustave Le Clézio er tildelt Nobelprisen i litteratur for 2008.

Jean-Marie Gustave Le Clézio er vinner av Nobelprisen i litteratur for 2008.

Se også:

Den franske forfatteren Jean-Marie Gustave Le Clézio tildeles Nobels litteraturpris for 2008. Svenska Akademien sier i sin begrunnelse for tildelingen at Le Clézio (68) er:

«Opprøret, det poetiske eventyrets og den sanselige ekstasens forfatter, utforsker av menneskeligheten utenfor og nedenfor den herskende sivilisasjonen.»

Jean-Marie Gustave Le Clézio er født i 1940 i Nice i Frankrike.

Kriseskildringer

Hans debutroman «Le procès-verbal», som kom i 1963, vakte stor oppsikt. Boken innledet en serie av kriseskildringer som blant annet inkluderer novellesamlingen «Feberen», som kom i 1966, og «Syndefloden» som ble utgitt i 1968.

I dem beskriver han «forvirringen og redselen i de store vestlige byene», ifølge Svenska Akademien.

Det store gjennombruddet kom i 1980 med romanen «Désert» (Ørken). For den romanen fikk Le Clézio det franske akademiets pris.

Ifølge Svenska Akademien inneholder «Désert» storslagne bilder av en tapt kultur i den nordafrikanske ørkenen, i skarp kontrast til en skildring av Europa sett med de uønskede innvandrernes øyne.

Le Clézio har gitt ut et 40-tall verker på fransk. I Norge har forlaget Vigmostad & Bjørke utgitt to novellesamlinger og en roman av Le Clézio.

– Dette kom brått på, men vi er veldig glade, sier forlegger Arno Vigmostad i forlaget Vigmostad & Bjørke til NTB. Han sier at alle tre bøkene nå vil bli gitt ut på nytt, i pocketutgave, i anledning nobelprisen.

— Høyst fortjent

Han er den første franske forfatteren som får Nobels litteraturpris siden Claude Simon i 1985.

- Det er en høyst fortjent pris til Le Clézio, sier Aftenpostens litteraturredaktør Terje Stemland.

— Den overrasker kanskje, når mange nevner engelskspråklige forfattere som bør få prisen. Franske forfattere var populære på 60-tallet, men har siden vært mye borte, sier Stemland.

Tospråklig

Som barn flyttet Le Clézio til Nigeria der hans britiske far hadde arbeidet. Da han var ti år gammel, flyttet familien tilbake til Frankrike. Le Clézio vokste dermed opp med to språk, fransk og engelsk.

Han studerte engelsk i Bristol og i London og tok senere en doktorgrad i Mexicos tidlige historie ved universitetet i Perpignan. Han har også undervist ved universiteter iblant annet Bangkok, Mexico by, Boston, Austin og Albuquerque i USA.

– Han har levd et omflakkende liv, og det bærer forfatterskapet hans preg av. Mange av romanfigurene hans er ofte på reise eller vandring, sier sier forlagsredaktør Vigdis Ofte i Tiden forlag til NTB. Hun kjenner Le Clézios forfatterskap meget godt og er ikke overrasket over pristildelingen.

Ifølge Svenska Akademien, som deler ut nobelprisen, har årene i Mexico og Mellom-Amerika på 1970-tallet hatt avgjørende betydning for Le Clézios forfatterskap. Han søkte seg bort fra de store byene for å finne en ny, åndelig virkelighet i kontakten med indianerne.

Barndommens verden

Tyngdepunktet i hans forfatterskap har, ifølge akademiet, blitt mer og mer forflyttet til utforskningen av barndommens verden og historien til hans egen slekt.

– Han har de siste årene også skrevet mye om minoritetsproblematikk, sier forlagsredaktør Vigdis Ofte til NTB.

Prisen er på 10 millioner svenske kroner og deles ut i Stockholm 10. desember sammen med nobelprisene i medisin, fysikk, kjemi og økonomi.

Les også

Hjemløs, papirløs