Fredrik Skavlan vil ikke beklage

Smått utrolige 3100 nordmenn har nå klaget på Fredrik Skavlans intervju med den sykmeldte Sverigedemokraterna-leder Jimmie Åkesson. Mange ber talkshow-verten beklage sin oppførsel.

Sverigedemokraternas leder Jimmie Åkesson bør få en unnskyldning fra Fredrik Skavlan, mener mange som har klaget programmeti nn for Kringkastingsrådet.

Skavlan-klagene fortsetter å renne inn, tre dager etter at programmet og intervjuet ble sendt fredag kveld.

Også i Sverige er det sterke reaksjoner på fredagens TV-sendte show "Skavlan" som sendes både i Norge og Sverige.

Motsatsen til Kringkastingsrådet i Sverige, Granskningsnämnden för radio og TV, hadde mandag ettermiddag fått inn 462 klager.

All time high

— Antall innkomne klager til Kringkastingsrådet er nå 3120, og det bare fortsetter, sier sekretær i Kringskastingsrådet, Erik Berg-Hansen.

Les også:

Les også

«Derfor er Skavlan-reaksjonene så sterke»

I løpet av Aftenpostens samtale med Berg-Hansen på anslagsvis tre-fire minutter kom det inn fem nye klager, slik at klokken 17.50 var det kommet inn hele 3128 klager.

Dette er all time high. Forrige klagerekord var på NRKs dekning av Gazakrigen i fjor, og programmet Trekant, som begge bare fikk «noen hundre klager hver», ifølge Berg-Hansen.

— Dårlig oppførsel

— Svært mange av klagerne mener Skavlan oppførte seg dårlig og at han behandlet Åkesson med manglende respekt, sier Berg-Hansen.

Mange presiserer at de ikke er i nærheten av å sympatisere med Åkesson politisk, men at de likevel reagerer på at Åkesson ikke fikk snakke ut, og ble avbrutt flere ganger.

Det er også mange som har klaget på Dagsrevyens intervju med Skavlan i Søndagsrevyen der Skavlan kommenterte reaksjonene på programmet. Skavlan sa der at Åkesson som partileder i SD må finne seg i å få kritiske spørsmål.

— Flere mener at Skavlan tråkket på en mann som ligger nede, og at han ikke tok innover seg at Åkesson fortsatt var sykmeldt. Heller ikke i intervjuet i Søndagsrevyen to dager senere, sier Berg-Hansen.

Flere av klagerne påpeker at Åkesson åpenbart ikke var helt frisk under programmet, og det burde også Skavlan ha tett hensyn til.

Les kommentaren:

— Forstår ikke hva vi skal beklage

Det lyktes ikke Aftenposten å få Skavlan i tale mandag kveld, men til svt.se sa Skavlan mandag at det er uaktuelt å gi en beklagelse til Åkesson.

- Jeg forstår ikke hva vi skal gi en beklagelse for. Vi stilte helt legitime spørsmål, både om hans helse og at han nå skal tilbake i rollen som partileder.

Ifølge Skavlan var det Åkesson som selv tok kontakt og ønsket å være med i programmet, etter at Skavlan-redaksjonen tidligere hadde bedt om et intervju med ham når han var klar til å begynne med politikk igjen.

Åkesson har vært sykmeldt siden september i fjor, rett etter det svenske valget, og har vært åpen på at han har vært inne i en depresjon.

Hverken Åkesson eller noen i SD-ledelsen har vært i kontakt med skavlan-redaksjonen etter programmet.

— Han ville fortelle om sin sykdom. Vi informerte ham om at vi ville spørre ham om hans parti og aktuelle politiske spørsmål, sier Skavlan.

- Ikke bare kos

Han sier han forstår reaksjonene, siden det ble et "stemingsskifte" i programmet.

— Men vi skal ikke bare ha et koseprogram, det skal også være et journalistisk program med plass til de litt vanskeligere spørsmålene. Det har vi gjort tidligere også med gjester som Håkan Juholt, Carl Bildt og Stefan Löfven, sier Skavlan.

Svenskene som har klaget, til Granskningsnämnden, reagerer omtrent som de norske klagerne.

— Jeg har ikke rukket å gå gjennom alle, men generelt kan vi si at folk reagerer på at Åkesson ikke fikk anledning til svare for seg, og at Skavlan opptrådte nedlatende, sier sekretær Maria Dierauer i Granskningsnämnden.

— Klagerne er av den oppfatning at Åkesson fortsatt var sykmeldt og at intervjuet derfor var krenkende.

Utbrent

I programmet fikk Åkesson først snakke om hvor utbrent og syk han har vært. Skavlan gikk så over til å snakke med ham om det harde klimaet i svensk politikk.

Skavlan sa blant annet:

- Jeg tenker på en del av ordbruken som har kommet frem, og som du kjenner for godt, kandidater og representanter fra ditt eget parti har karakterisert andre som parasitter, jødesvin, gresshopper og kakerlakker. Dette er ord man bruker om mennesker fra andre folkegrupper?

— Dette er ord jeg ikke står bak, og det vet du, svarte Åkesson.

- Nei, men det er dine folk? De representerer deg?

— Nei, det gjør de definitivt ikke.

- Men de er jo representanter for Sverigedemokraterna?

— Nei, hvis de har sagt slikt, så er de ikke det lenger.