Kultur

Reagerer på Min kamp-tittel

–Historieløst, sier Tor Bomann-Larsen om at ingen har reagert offentlig på at Karl Ove Knausgård bruker Hitlers tittel Min kamp på sin selvbiografiske romanserie.

–Egentlig inntar Knausgård frivillig ondskapens positur, sier Tor Bomann-Larsen om Knausgårds Min kamp. ROLF ØHMAN

 • Kaja Korsvold

Les også Tor Bomann-Larsens kronikk:

Tor Bomann-Larsen er provosert over tausheten rundt Karl Ove Knausgårds bruk av tittelen Min kamp, på sitt mye omtalte romanverk. I dagens kronikk skriver Bomann-Larsen om det han kaller ondskapens positur som preger Hitlers tobindsverk Min kamp fra 1925–27. Ved å velge tittelen fra den forbudte Min kamp, fremsetter Knausgård en grensesprengende provokasjon, sier Bomann-Larsen

–Jeg syns det sier mest om oss at vi ikke tar diskusjonen om tittelen. At nå Min kamp er blitt Knausgårds roman, mens Hitlers altomstyrtende verk er gått i glemmeboken. Det er en historieløshet som truer og som plasserer Norge i en særstilling. I resten av verden er det ingen tvil om hvem som skrev Min kamp.

–Dette er den mest provokative siden ved bøkene, sier Bomann-Larsen. –Egentlig inntar Knausgård frivillig ondskapens positur. Det er en viktig erkjennelse for å forstå hva forfatteren holder på med.

–Mener du at Knausgård inntar en slags destruktiv positur?

–Det er i tittelen berøringspunktet ligger. Min kamp er ikke bare en ond bok. Det er den litterære opptakten til Holocaust.

–Hvor «ondt» er det Knausgård gjør?

–Han ber om å bli tolket på denne måten. Han sier gang på gang at han ikke vet om han liker seg selv. Han legger ut en usikkerhet om han vil det gode eller det onde. Han skaper en moralsk usikkerhet. Men i og med at det er i grenseland mellom virkeligheten og det litterære er det vanskelig å felle dommer. Det er noe av tiltrekningskraften han har opparbeidet. Min kamp er en forbudt bok, og den genererer virkelighet.

En kunstnerroman.

Tor Bomann-Larsen har lest begge bind av Hitlers Min kamp i forbindelse med flerbindsverket han arbeider med om Kong Haakon VII. Hitlers bok kom ut på 1930-tallet på dansk i Norge og Danmark. Haakon VII, som da var Norges konge, leste den på den tiden.

–I min kronikk ligger det en nylesning av Hitlers bøker. Jeg ser dem i lys av Knausgård som en selvbiografisk kunstnerroman. Det nye blir da farsoppgjøret som en mulig grunnleggende selvbiografisk forutsetning for Hitlers liv og virke. Det er absolutt en mulig lesning av Hitler. Da er det selvsagt at de to verkene med samme tittel berører hverandre. Ut over det ønsker jeg ikke å sammenligne. Det ligger tross alt et folkemord og en verdenskrig mellom de to forfatterne.

«Egentlig inntar Knausgård frivillig ondskapens positur»
Tor Bomann-Larsen, historiker

–Hva syns du om Knausgårds bøker?

–Jeg vil ikke gå inn på en litterær vurdering. Generelt mener jeg at han med den tittelen søker mot det forbudte. Det er mer interessant enn at han kysser en trettenåring eller at han bruker forbudte rusmidler. Han tøyer grensene for hva man kan gjøre, både i det litterære og det virkelige.

–Er det betenkelig at han bruker tittelen Min kamp?

–Klart det er betenkelig. Å ta tittelen på en annen bok, og dertil en av verdenshistoriens mest berømte titler, sier noe om hans selvbevissthet. Men offentligheten kan ikke la Knausgård erobre denne tittelen uten å huske boken som var den litterære opptakten til Holocaust.

Holdes tilbake.

Hitlers Mein Kampf holdes i dag tilbake av den bayerske stat som har opphavsretten. Den er altså forbudt å trykke. Ifølge Wikipedia forekommer det av og til piratutgaver. Fra utgivelsen i 1925 til 1927 frem til 1943 kom den i ti millioner eksemplarer på tysk. En av utgavene var utformet som den tyske Bibelen. Tor Bomann-Larsen tviler på om boken ville ha en farlig virkning i dag, men sier at virkningen i sin tid var ekstrem.

–Hitlers Min kamp har ikke bare ført til folkemord. Den har også lansert rasekrigen som idé. Deretter ble det satt ut i praksis. Det er ikke så rart at den siviliserte verden forsøker å legge boken død, sier Tor Bomann-Larsen.

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Knausgård ute med ny personlig roman

 2. KULTUR

  Bokanmeldelse: Bomann-Larsens verk om Haakon og Maud blir målestokken for fremtidige kongebiografier

 3. KULTUR

  Knausgård-feber på bokmessen: – Jeg gikk på jobb hver dag i fire år og mislyktes. Det var forferdelig.

 4. KULTUR

  Knausgård med kunst-skup i sin kommende bok

 5. KRONIKK

  Hva betyr såkalt virkelighetslitteratur? | Erling E. Guldbrandsen

 6. KULTUR

  Ingunn Økland: Knausgård forsvarer en litteratur uten fiksjon, men selv er han best når han dikter