Kultur

Bokbransjen vil bli hovedutstiller på bokmessen i Frankfurt. Prislapp: 55 millioner

 • Kaja Korsvold

sp951706-pU_osTaBmP.jpg Snare, Knut

 • En samlet norsk bokbransje ber Regjeringen betale 35 av de totalt 55 millioner som trengs så Norge kan bli hovedland i Frankfurt 2019.

Torsdag kommer en av de mektigste personene i litteratur-Tyskland, lederen for bokmessen i Frankfurt Juergen Boos, til Oslo for å møte representanter for norsk kulturliv, blant annet stortingspresident Olemic Thommessen.

NORLA, eksportorganet for norsk litteratur, har i ett års tid vært i dialog med Thorhild Widvey om at Norge skal være hovedutstiller på Frankfurt-messen i 2019. Arrangementet vil totalt komme på 55 millioner, hvorav bokbransjen og private aktører skal stå for 20 av disse.

Det er Kulturministeren som styrer saken, men Utenriksdepartementet og Næringsdepartementet er også invitert, fordi en stor kultursatsing i Tyskland både har utenrikspolitisk— og næringspolitisk interesse.

- Spadde opp millioner midt i finanskrisen

Generalsekretær i Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening (NFF) Trond Andreassen, en nestor i bokbransjen, sier Norge aldri har vært hovedland i Frankfurt og at det er på høy tid.

- Midt i finanskrisen på Island spadde myndighetene opp 20–30 millioner og Islands rettighetssalg til Tyskland økte med mange hundre prosent. Også turismen til Island økte på grunn av Frankfurt-messen.

Bokbransjen selv stiller foreløpig med 7 millioner. Fritt Ord og Sparebankstiftelsen bidrar, i tillegg regner Norla med å skaffe 8 millioner fra private sponsorer. Målet er at privat finansiering skal stå for 40 prosent av midlene.

Andreassen, som også er styreleder i Norla er fullt klar over at myndighetene helst ser at arrangører skaffer to tredjedeler av pengene som skal til.

- En statsgaranti på linje med OL

— Vi har jobbet i et år med å skaffe penger fra bransjen, jeg tror det er vanskelig å skaffe mer før Regjeringen har gitt tilsagn. Det er snakk om en type statsgaranti på linje med OL, selv om dette er peanøtter i sammenligning.

- Bokbransjen får i disse dager sterk kritikk for en ensidig satsing på bestselgere og få titler i bokhandlene. Burde ikke bransjen selv bidra mer?

— Vi i NFF gjør det vi kan for å motvirke kommersialiseringen i bransjen. Når det er sagt har det offentlige finansiert andre lands deltagelse. Når et land som Georgia neste år har råd til å være hovedland, må også Norge klare dette.

Norsk litteratur, norsk kultur generelt og norsk næringsliv får masse positiv oppmerksomhet i Tyskland og i resten av verden, ved å være hovedutstiller sier direktør i Norla, Margit Walsø.

Den største internasjonale møteplassen for litteratur

— Bokmessen i Frankfurt er den største internasjonale møteplassen vi har for litteratur. Som hovedland får vi en paviljong på 2300 kvadratmeter som skal synliggjøre norske bøker, kultur og samfunn. Frankfurts mange flotte kulturinstitusjoner kan bli fylt med norsk billedkunst kunsthåndverk, musikk og dans med mer.

Dag Solstad er bare en av mange norske forfattere som er presentert på bokmessen i Frankfurt. Bildet er fra bokmessen i 2005. Snare, Knut

Walsø sier Norge må gi beskjed innen utgangen av året hvis vi skal få status som hovedland i 2019.

— I forberedelsesfasen vil Norge blir markedsført gjennom bokmessens eget PR-apparat. Vi vil gjennomføre forfatterreiser til Tyskland og andre land i stor utstrekning. Mange journalister, forleggere og oversettere vil besøke Norge.

Så kulminerer det gjennom de fem messedagene i oktober 2019. Cirka 7.000 forlag fra hele verden kommer til Frankfurt. Antall tyske besøkende er cirka 300.000 og nesten 10.000 journalister rapporterer hjem til sine land. Det blir en svært synlig arena for norsk kulturliv, sier Walsø.

Forfatterne ønsker Frankfurt-satsing

Anne B. Ragde, forfatter:

afp000876148-sW6kXOdwtW.jpg Kallestad, Gorm

Hver krone vi kan bruke i Frankfurt er viktig. Det var en veldig fin opplevelse da Island var hovedland. Det handlet blant om islandsk mat. Litteraturen berører hvert felt av samfunnet og det er bare opp til fantasien hva man kan ha fokus på.

Jostein Gaarder, forfatter:

10022009134050_2-nEhGVk_8xq.jpg Nordby Carl Martin

Det er en klok investering. Når man tar i betraktning hvor få vi er i Norge, er det utrolig hvordan vi er blitt en kulturnasjon. Vi må følge opp den eksepsjonelle blomstringen norsk litteratur har hatt i utlandet. Selv fra en økonomisk synsvinkel tror jeg dette er forsvarlig.

Åsne Seierstad, forfatter og journalist:

0001286014-LUhKurLl8U.jpg Halvorsen Arne

Det ville vært et fantastisk utstillingsvindu for norsk litteratur som i dag er mangfoldig, spennende og dekker flere sjanger. Ikke minst er det mange unge, nye spirende stemmer som jeg håper vi vil høre mer fra innen 2019. Messen var veldig viktig for meg og Bokhandleren i Kabul. Tilsammen ble rettigheter solgt til over førti land. De fleste på eller rett etter Frankfurt-messen det året, og året etter.

Sigmund Løvåsen, forfatter og leder i Forfatterforeningen:

afp000876152-v8EguyUT6Q.jpg Holm, Morten

Norge som hovedland vil gi et stort antall norske forfattere mulighet til å få oversatt og presentert sine bøker for andre lands lesere. Det er viktig å gi flere mulighet til å lese norsk litteratur, på samme måte som det er viktig å oversette andre lands litteratur til norsk. Norge vil kunne vise seg som kulturnasjon og benytte anledningen til også å presentere andre kunst— og kulturuttrykk for resten av verden.

Les mer om

 1. Bokbransjen

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Forfatter Jan Kjærstad går hardt ut mot norsk storsatsing på verdens største bokmesse: – En feilprioritering

 2. KULTUR

  Slik skal Norsk litteratur presenteres under verdens største bokmesse

 3. KULTUR

  Kulturministeren håper på «Frankfurt-effekten»

 4. DEBATT

  Forfengelighetens fyrverkeri

 5. DEBATT

  Norges satsing på bokmessen i Frankfurt blir ingen selvforherligende presentasjon | Guðmundsson og Walsø

 6. KULTUR

  Norge serverer kjøttkaker, samiske dikt og barnebøker. Men vil egentlig tyskerne ha det?