Har gjort seg upopulær i USA

Amerikanere raser mot Horace Engdahl, Svenska Akademiens sekretær, etter at han kritiserte amerikanske forfattere.

- Man kan ikke komme bort fra det faktum at Europa fortsatt er det ledende litterære sentrum i verden - ikke USA, sier Horace Engdahl, som her kunngjør prisen til Harold Pinter i 2005.

Se også:

I et intervju med AP hevder Engdahl at amerikanske forfattere er for følsomme i forhold til sin egen massekultur, og at USA er for isolert og trangsynt. Uttalelsen opprører litteraturkjennere og skaper debatt på amerikanske kultursider. Engdahl sier i intervjuet at uvitenheten blant amerikanske forfattere er hemmende og at de ikke deltar i den internasjonale litteraturdebatten — i motsetning til i Europa. Spenningen er i dag stor om det likevel vil utpekes en amerikansk vinner. Mulige kandidater er Philip Roth, Joyce Carol Oates og Don DeLillo.

- Misforståelse

I en e-post til Svenska Dagbladet skriver Horace Engdahl at han ikke har sett intervjuet, men at det virker som det har oppstått en misforståelse som følge av noe av det han sa. Svenska Akademien forbereder seg nå på avsløringen av årets vinner av Nobelprisen i litteratur. At så få amerikanere har fått prisen hittil, er ingen tilfeldighet, ifølge Engdahl. Forfatteren Toni Morrison var den siste amerikaneren som fikk litteraturprisen i 1993, andre som har fått den, er Saul Bellow, John Steinbeck og Ernest Hemingway. - Selvsagt finnes det sterk litteratur i alle større kulturer, men man kan ikke komme bort fra det faktum at Europa fortsatt er det ledende litterære sentrum i verden - ikke USA, sier han i intervjuet.

Ser rødt

Uttalelsen har fått flere amerikanske litteraturvitere til å se rødt, skriver den svenske avisen. Også Harold Augenbraum, leder for organisasjonen som administrerer National Book Awards, er kritisk. Han spør hvor mye amerikansk litteratur Horace Engdahl egentlig har lest. - Uttalelse av denne typen får meg til å tro at Engdahl har lest veldig lite utover det vanlige og har et veldig trangsynt bilde av moderne litteratur, sier Augenbraum. Han lover å sende over en bokliste til Engdahl. Ifølge Engdahl spiller det ingen rolle for amerikanske kandidaters muligheter hvordan man bedømmer den amerikanske litteraturen som helhet jevnført med andre litteraturer. - Nobelprisen er ingen nasjonskonkurranse, men en belønning til individuelle forfattere. Det er viktig å huske på når de nasjonale følelser svulmer, sier han.