Kultur

TVNorge risikerer søksmål fra tysk TV-kanal

På nyåret lanserer TVNorge sin voksenkanal Vox. Men det finnes allerede en tysk TV-kanal med det samme navnet. Nå truer de med å gå til rettslige skritt mot den norske kanalen.

TVNorge-sjef Harald Strømme skal starte nisjekanalen Vox som retter seg mot voksne seere. Navnet er allerede tatt av en tysk TV-kanal, som nå truer med rettssak dersom TVNorge fortsetter å bruke navnet.
  • Cathrine Elnan
Nyhetsbrev Vil du ha film- og serietips rett i innboksen?

For en måned siden ble det klart at TVNorge planlegger en ny underkanal. Med navnet Vox skal kanalen være den første, norske kommersielle kanalen rettet direkte mot voksne seere.

Vox Television GmbH, som er eid av tyske TV-stasjonen RTL, er imidlertid ikke like glad for navnevalget til den norske kanalen. De vil trekke TVNorge for retten hvis de velger å bruke Vox som kanalnavn.

– Vi har fått henvendelser fra advokater som representerer den tyske kanalen. TVNorges oppfatning er at Vox i Tyskland og Vox i Norge har to adskilte markeder. Derfor er det ikke et problem at begge kanalene har samme navn, sier Svein Tore Bergestuen, kommunikasjonsdirektør i TVNorge.

Bergestuen mener at de to navnene har så forskjellige markeder at det heller ikke er noen forvekslingsfare.

– VOX er ingen etablert merkevare i Norge. Vi ser ingen grunn til at dette skal forveksles. TVNorge mener VOX er det riktige navnet for vår kanal. Det er heller ikke uvanlig at kanaler har like navn, det finnes for eksempel en TV2 både i Danmark og i Norge, sier kommunikasjonsdirektøren.

Forvekslingsfare

Den tyske TV-stasjonen RTL, som har kanalen Vox i Tyskland, mener derimot at det finnes en forvekslingsfare. Særlig siden tyske Vox også kan sees på norske TV-skjermer.

– Den tyske kanalen Vox Television GmbH har vært på skjermen i mange land siden 1993, blant annet her til lands. I Norge er kanalen tilgjengelig gjennom en pakke som Altibox tilbyr, og via satellitt over ASTRA 13 grader øst. Vi mener dette skaper veldig store forviklinger og at det er en stor forvekslingsfare for TV-seerne. Det er viktig at publikum kan skille mellom TV-kanalen og selve operatøren, sier advokat Patrick Lundevall-Unger i Forretningsadvokatene DA, som representerer den tyske kanalen.

Kommunikasjonsdirektør i TVNorge, Svein Tore Bergestuen, er helt uenig i problemstillingen.

– Den ene kanalen vil være på tysk og den andre på norsk. Det er veldig lite forvirrende.

Ifølge Altibox er det ca 1900 husstander som abonnerer på kanalpakken hvor Vox inngår.

Vil ikke godta norsk kanal

Lundevall-Unger sier at tyske Vox Television GmbH, et datterselskap til RTL Mediengruppe, ikke vil godta en norsk kanal med samme navn, selv om det finnes eksempler på andre kanaler som deler navn – som TV2 i Norge og Danmark.

– TV2 har akseptert det. Men klienten vår ser på det som et problem, og kommer ikke til å godta det. At sendingene foregår på to forskjellige språk betyr ikke at dette er to forskjellige markeder som ikke konkurrerer mot hverandre.

Var klar over felles navn

TVNorge har hele tiden visst at det eksisterer en annen kanal med samme navn.

– Vi var klar over at det fantes en tysk Vox, men vi visste ikke at de hadde distribusjon i Norge. Etter vi ble kontaktet av Forrestningsadvokatene undersøkte vi hvor store tyske Vox var på det norske TV-markedet. De har et par tusen seere i Norge, men etter vår vurdering er det snakk om så få at dette ikke kan sees på som et kryssende marked. De eksisterer praktisk talt ikke i Norge, sier Bergestuen.

Lundevall-Unger mener dette er en feilvurdering fra TVNorge sin side.

– De har ikke gjort hjemmeleksen sin på en ordentlig måte. Hvis Vox ikke hadde vært på det norske markedet, hadde det vært en annen sak. Men den tyske kanalen er tilgjengelig i Norge, og det er avgjørende i saken.

Vil ikke endre

Lundevall-Unger i Forretningsadvokatene DA sier at de har sendt et brev til TVNorge hvor de ber kanalen om å endre navn. Kanalens kommunikasjonsdirektør sier at det ikke vil være aktuelt.

– Nei, vi kommer ikke til å endre navnet. Vox i Norge har et helt annerledes marked enn det Vox har i Tyskland, så vi ser ingen grunn til å forandre navnet, sier Bergestuen.

Advokat Lundevall-Unger er overrasket over at kanalen vil fortsette å bruke navnet.

– Det er veldig spennende at du har fått det svaret fra TVNorge. Dette kan bli en rettslig konflikt, sier han.

TVNorge sier at de ikke ser på en rettslig konflikt som et problem for kanalen.

– Vi regner ikke dette som et stort problem. Vi tar alltid slike saker på alvor, men vår vurdering er at det fortsatt er riktig å bruke dette navnet i Norge, sier kommunikasjonsdirektøren.

TVNorge-sjef Harald Strømme var ikke tilgjengelig for kommentar.

Les også

  1. Smalt blir det nye bredt

  2. Voksne er blitt attraktive