Kultur

Én million seere mister kanaler etter forhandlingsbrudd om ny distribusjonsavtale

Forhandlingene mellom Discovery og Telia er brutt. Dermed mister over én million nordmenn flere kanaler fra og med tirsdag.

Discovery eier blant annet TV Norge.
  • NTB
  • Caroline Enge
Nyhetsbrev Vil du ha film- og serietips rett i innboksen?

Telia-eide Get leverer kanaler fra Discovery til én million nordmenn, og partene har den siste tiden forhandlet om en ny avtale.

Forhandlingene hadde opprinnelig frist til midnatt tirsdag kveld, men den ble deretter forlenget til klokken 8 tirsdag morgen. Like før fristen gikk ut, kunngjorde Telia at forhandlingene er brutt.

Discovery mener at Telia-eide Get forlanger å betale mindre for innholdet enn resten av markedet. Telia har på sin side pekt på at stadig færre ser på amerikanske Discoverys kanaler og mente dette måtte gjenspeiles i en ny avtale.

Les også

TV-forhandlinger i stampe – én million seere risikerer svarte skjermer

Mister 14 kanaler

Dermed mister Gets kunder muligheten til å se Discoverys kanaler fra og med i dag, skriver Telia i en pressemelding.

Totalt er det 14 Discovery-kanaler som nå blir borte for Get-kundene, deriblant TV Norge, MAX, Fem, Vox og Eurosport-kanalene.

TV-programmet «71 grader nord», «Neste sommer», «Aldri voksen» og «Helt perfekt» er blant programmene som blir rammet av forhandlingsbruddet.

Discovery-kanalene som nå blir borte for Get-kundene, er blant annet TVNorge, MAX, Fem, Vox og Eurosport-kanalene.

Discovery sitter i tillegg på rettighetene til norske Eliteserien og skal også vise sommer-OL i Tokyo juli og august.

Get-kundene vil blant annet gå glipp av finalen i det populære programmet «71 grader nord – Norges tøffeste kjendis».

Uenige om hvem som brøt forhandlingene

Telia Norge beklager til sine kunder og sier at dette ikke var en løsning de ønsket.

– Vi har jobbet hardt med å la våre seere ha tilgang på sine vante kanaler mens vi forhandler, men dessverre har ikke Discovery ønsket dette, sier leder Pål Rune Kaalen for privatmarkedet i Telia Norge.

Kaalen mener at Discovery forsøker å splitte opp innholdet sitt slik at seerne må abonnere på flere betalingstjenester for å se de samme programmene de er vant til. Dette vil begrense valgmulighetene til Get-kundene, mener Kaalen.

Discoverys kommunikasjonsdirektør sier til Kampanje at han ikke kjenner seg igjen i Telias beskrivelse og avviser at det var de som brøt forhandlingene.

– Det er direkte løgn. Vi sendte Telia et tilbud i natt om å forlenge fristen frem til midnatt i dag. Telia valgte å sende ut en pressemelding kl. 08. Å hevde at vi bryter forhandlingene er mildt sagt overraskende, sier Skoland.

Begge partene åpner imidlertid for å forhandle videre.

Les også

Nå skal reklamen for utenlandske spillselskaper bort fra norske TV-skjermer. Den kampen kan ende i retten.

Tilgjengelig via Dplay

Discovery, som nylig landet langsiktige distribusjonsavtaler med Telenor, Canal Digital og Viasat, mener at Get forlanger å betale mindre for Discoverys innhold enn resten av markedet.

– Heldigvis betyr utviklingen i TV-markedet at det finnes flere alternativer, både for oss og TV-seerne. Vi velger derfor heller å tilby alt innholdet vårt til seerne direkte via vår strømmetjeneste Dplay og via de andre norske distributørene fremover, sier kommunikasjonsdirektør Espen Skoland i Discovery.

Ifølge bransjenettstedet Kampanje var det intense forhandlinger mellom partene både i Norge og i Sverige mandag ettermiddag. Også 770.000 svenske kunder mister nå Discovery-kanalene ifølge Aftonbladet.

Skoland legger til at Discovery også er åpne for å bli enige om en ny avtale.

– Men det må skje på balanserte premisser, sier han.

Les mer om

  1. Discovery
  2. Telia
  3. Forhandling
  4. TV Norge
  5. Eurosport
  6. TV
  7. 71 grader nord