Kultur

Eurovision er avlyst: – Handler om viktigere ting enn en musikkonkurranse

– Akkurat nå handler det om viktigere ting enn en musikkonkurranse, det står om liv og helse.

Ulrikke Brandstorp vant årets MGP med sin låt Attention. Nå blir det ingen internasjonal finale på henne i 2020. Foto: Tore Meek

 • Arve Henriksen
  Journalist

Slik kommenterer Ulrikke Brandstorp nyheten om at årets finale i den internasjonale finalen i Eurovision Song Contest er avlyst.

Brandstorp gikk til topps i den norske MGP-finalen i Trondheim i februar og skulle ha representert Norge i Rotterdam.

– Vi har gledet oss helt ekstremt mye til å kunne representere Norge i Rotterdam. Jeg har full forståelse for at arrangørene har kommet til denne avgjørelsen, slik at fokuset nå er å få stoppet koronaviruset verden rundt, skriver hun på sin instagramkonto.

Artisten skal nå sette seg ned sammen med NRK for å finne ut hva denne avlysningen i praksis vil bety.

Les også

I skyggen av Eurovision

Mange spekulasjoner

Det har vært knyttet mange spekulasjoner til hvorvidt årets Eurovisionfinale, som skulle vært arrangert i Rotterdam, ville bli avlyst eller flyttet. Nå har den europeiske kringkastingsunionen EBU valgt å avlyse årets finale.

– Det er med dyp beklagelse at vi må kunngjøre kanselleringen av Eurovision Song Contest 2020 i Rotterdam. I løpet av de siste ukene har vi utforsket mange ulike alternativer for å få gjennomført Eurovision, skriver EBU på sine nettsider.

Det er aller første gang at verdens største musikkonkurranse blir avlyst.

Les også

Nederland til topps i Eurovision – Norge nummer fem

– Vi vil hylle alle vertsarrangørene i Nederland og våre 41 medlemmer som har jobbet så hardt med planleggingen av årets arrangement. Vi er alle lei oss for at Eurovision Song Contest ikke vil kunne bli gjennomført, skriver de videre.

Leder i den norske MGP-klubben, Morten Thomassen er ikke overrasket.

Nederland og Duncan Laurence vant Eurovision Song Contest 2019 med låten «Arcade». Årets finale skulle vært arrangert i Rotterdam Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

– Ulrikke må få ny sjanse

– Når vi så at fotball-EM, som skulle vært arrangert en måned senere, ble avlyst, så skulle det mye til for denne konkurransen skulle gå sin vante gang, sier han.

Thomassen mener det eneste rette var å avlyse årets finale, ikke flytte arrangementet. Nærmere 40 fans har allerede sikret seg billetter og bestilt reise. Han regner med at alle vil få refundert billettene sine.

– Det å skulle ha flyttet finalen til senere på året ville jo betydd at det landet som vant, og skal arrangere den neste finalen, ville fått ekstremt dårlig tid. Så EBU hadde ikke noe annet valg.

Ulrikke Brandtorp etter seieren i MGP-finalen. Foto: Tore Meek

– Hva nå med årets vinner, Ulrikke?

– Jeg kan jo ikke skjønne annet enn at hun må få delta neste år, men dette er det jo NRK som må bestemme. Hvis ikke samme låt kan fremføres, så kan et alternativ være at hun fremfører ti ulike låter i neste års norske MGP-finale, sier han.

MGP-sjef Stig Karlsen sier til NTB at det er naturlig at finalen avlyses sånn som situasjonen er nå.

– Jeg tror det vil være bred forståelse for denne avgjørelsen, både blant publikum, artister og alle andre som er involvert i årets arrangement, sier han.

De hadde onsdag ettermiddag akkurat blitt kjent med avgjørelsen og trenger tid til å se nærmere på hva dette betyr, ifølge Karlsen.

– Dette er naturligvis leit for alle som har gledet seg til Eurovision og ikke minst Ulrikke som var klar for avreise for å representere Norge. Vi vil komme tilbake med informasjon så fort vi har noe å dele, sier Karlsen.

Relevante artikler

 1. KULTUR

  MGP-vinner Ulrikke Brandstorp: – Veldig skuffet over NRK

 2. KOMMENTAR

  Eurovisions stusslige finaleerstatning

 3. KULTUR

  MGP-ekspert: – Denne låten skriker «Eurovision-vinner»

 4. KULTUR

  Hun seiler opp som soleklar odds-favoritt i MGP

 5. KOMMENTAR

  Statskanalen NRK taklet ikke folkets pågang på internett. Det er skandaløst.

 6. KULTUR

  MGP-juryen stemte kun basert på lydopptak