Kultur

Innboksen full av språk

At mange lar seg frustrere av dårlig språk, kommer tydelig til syne i innboksen til Språkteigens programleder Ann Jones.

- Privat knoter jeg i hytt og vær, men på radio har jeg valgt et konservativt bokmål for å være sikker på at jeg er konsekvent, sier Ann Jones. Foto: Vegard Eggen

 • Anna Lian

Sylfest Lomheim har svart på lytterspørsmål i Språkteigen siden 1990, og ser på det som en viktig oppgave å gi lytterne tydelige og faglig begrunnede svar. Foto: Tore André Baardsen

— Språk er følelser, det har jeg oppdaget, sier Ann Jones mens hun setter seg ned foran pc-en på det lille kontoret på NRK Tyholt. NRKs språkprogram fyller 20 år.

Etter at hun tok over jobben som programleder i Språkteigen i 2011 har e-posten hennes blitt fylt opp av språklig engasjement fra hele landet.

— Folk kan bli opprørt av dårlig språk, og noen av e-postene jeg får er ganske så følelsesladede. En del lyttere synes at det er trist at språket forandrer seg og ønsker at vi ikke bare skal fortelle om det og registrere at det skjer, men også aktivt påvirke lytterne. Mange reagerer for eksempel på at folk ikke lenger skiller mellom han og ham og mellom de og dem, eller på at folk sier «sjøtt» i stedet for kjøtt, forteller programlederen.

Knoter på privaten

Jones er halvt engelsk og oppvokst i Oslo og Bærum, men har bodd i Trondheim siden 1979 og har barn som snakker trøndersk. Det har ført til litt språklig forvirring på hjemmebane, men også tvunget henne til selv å ta et klart valg for å holde radiospråket sitt rent og ryddig.

- Privat knoter jeg i hytt og pine, men på radio har jeg valgt et konservativt bokmål for å være sikker på at jeg er konsekvent. Jeg har fått reaksjoner fra lyttere som synes det er for konservativt, men det er min måte å overleve på, sier hun.

Men det hender at det glipper for Ann Jones også, og skulle hun komme til å stille spørsmålstegn ved noe i stedet for å sette spørsmålstegn, da kommer reaksjonene.

— Da får jeg beskjed fra lytterne med en gang, ler hun.

Tålmodige lyttere

For Språkteigens lyttere er ikke som andre lyttere, ifølge Jones. De vil ikke bare skrape på overflaten, men komme til bunns språkets mysterier.

- De er veldig tålmodige og interesserte, og tåler mye av grammatikk og lange forklaringer. Programmet er nesten litt nerdete i det at vi synes det er artig å blåse opp en liten detalj til noe stort, sier hun.

For selv om enkelte bruker energien til å la seg provosere av språklig forfall, er de aller fleste positivt nysgjerrige.

— Det kommer inn så mange leserspørsmål at det bare er noen få som får svar på radioen, men vi legger også ut en del av spørsmålene på vår Facebook-side og på Twitter. Noen av lytterne er veldig kunnskapsrike og går meg en høy gang. Mitt oppdrag er å stille de riktige spørsmålene, sier Jones, som er utdannet førskolelærer og understreker at hun ikke har noen formell språkkompetanse.

- Språk er ikke demokrati

Men språkkompetanse har i aller høyeste grad Sylfest Lomheim. Den tidligere direktøren i Språkrådet har svart på lytterspørsmål i Språkteigen siden 1990, og ser på det som en viktig oppgave å gi lytterne tydelige og faglig begrunnede svar.

- Jeg mener samfunnet har rett til å kreve at jeg som fagperson kan være tydelig på hva jeg mener er godt og dårlig språk og hva som er rett og galt, sier Lomheim, som er professor ved universitetet i Agder.

Les også

Nye «De»-tider i Sverige

Han mener det står bra til med språkinteressen i landet vårt, men mener å se en økende polarisering mellom et språkinteressert mindretall og et stort flertall som ikke bryr seg.— Det skillet tror jeg er sterkere enn før, uten at jeg har forsket på det. Det interesserte mindretallet er likevel betydelig, og vil nok fortsatt utgjøre tyngdekraften i språkutviklingen fremover, for språk er ikke demokrati, understreker han.

At så mange lar seg engasjere og opprøre av språk er ikke det minste rart, synes filologen.

— Språket er jo vårt viktigste særtrekk som art. Språk og menneske er to sider av samme sak, og pirker du i språket så pirker du i mennesket, sier Lomheim.

Relevante artikler

 1. KULTUR

  NRK skroter «irriterende» oversettelsesrobot på P2: – Skulle ønske den var mykere og mer vennlig for øret

 2. KULTUR

  Onsdag kan du miste NRK-kanaler på DAB – slik får du dem tilbake

 3. KULTUR

  Han gjorde farens erotiske noveller til en av verdens mest populære podkaster

 4. DIGITAL

  Onsdag kan du miste NRK-kanaler på DAB – slik får du dem tilbake

 5. KULTUR

  Hun ble regelrett utskjelt av dansk skuespillerlegende. Den elleville dokumentaren splittet befolkningen.

 6. KULTUR

  Hassan Preisler var radikal antirasist. Nå mener han bevegelsen han var med i, lignet på en sekt.