Flere land boikotter Nobelseremonien etter Handke-konflikt

Så langt har Kroatia, Kosovo, Albania og Tyrkias ambassadører meldt at de boikotter Nobelseremonien i protest mot at Peter Handke får Nobelprisen i litteratur.

Peter Handke mottar i dag Nobelprisen i litteratur for forfatterskapet sitt. Det har ført til at flere land boikotter prisutdelingen.

Kroatia er det siste i en rekke land som boikotter seremonien, melder Sveriges Television på sine nettsider.

Kroatias ambassadør skriver i en uttalelse at de tidligere har uttrykt uro over at Nobelprisen tildeles tyske Peter Handke, som de siste månedene har ført til en svært betent debatt.

«Å tildele Peter Handke Nobelprisen har skadet ryktet og ødelagt selve prisens troverdighet», skriver ambassadøren ifølge Dagens Nyheter.

Talte under Miloševićs begravelse

Kosovo var det første landet som bekreftet at de skulle boikotte Nobelseremonien. Ifølge Sveriges Television skrev utenriksminister Behgjet Pacolli på sin Facebookside:

«Jeg bekrefter at vår ambassadør Shkendije Geci Sherifi kommer til å boikotte arrangementet på grunn av den kontroversielle nobelprisvinneren Peter Handke, en venn og støttespiller av Miloševićs politikk».

Grunnen til landenes boikott er grunnet det kritikerne hevder er Handkes tidligere støtte til Serbias tidligere president Slobodan Miloševićs under den Jugoslaviske krigen.

Kontroversen begynte allerede på 1990-tallet, mens borgerkrigen i Jugoslavia pågikk. Da skrev Handke reiseberetninger fra Balkan, blant annet en bok med undertittelen «Rettferdighet for Serbia».

I 2006 talte Handke i begravelsen til Milošević, som døde mens han ble prøvd for krigsforbrytelser ved ICTY i Haag.

Benekter fornektelse

Peter Handke har flere ganger benektet at han fornekter folkemordet på de bosniske muslimene i Srebrenica. I et nylig intervju med Sveriges Television sier han at han ikke vil kalle det folkemord, men «brodermord».

– Å relativisere betyr ikke å fornekte. Det står jeg for. Ingen kan si at det er ødeleggende å relativisere, sa Handke til nyhetskanalen.

Handke har også fått støtte av kunstnerkollegaer som Elfriede Jelinek og Karl Ove Knausgård. Sistnevnte forsvarte også Handke ved tildelingen av Ibsenprisen i 2014, etter sterk kritikk fra blant andre forfatter Øyvind Berg.

Forfatter Karl Ove Knausgård har hele tiden støttet Peter Handke og hyllet hans forfatterskap.

– Milevis unna å være fascist

I et intervju i VG etter prisen ble kjent i oktober, uttalte Knausgård at han mener Handke er milevis unna å være fascist:

– Jeg trodde ikke han ville få den fordi han er så kontroversiell politisk sett. Det er en modig tildeling og veldig fortjent. Handke har skrevet mesterverk siden 60-tallet på forskjellige måter i hver epoke, og han er en fryktelig kompromissløs forfatter, sa Knausgård til VG.