Kultur

Først champagne, så rett hjem - til sengen

  • Sturle Scholz Nærø
For sikkerhets skyld hadde filmdirektør Nina Refseth tatt med seg champagne til pressetreffet torsdag ettermiddag. Flasken spratt omtrent samtidig med Oscar-nyheten. Den første som fikk smake, var produsent Aage Aaberge.
  • Nå har norsk film nådd "all time high", utbrøt direktøren for Norsk Filminstitutt. Nyheten om Oscar-nominasjonen sendte Kon-Tiki-produsenten rett til sengs.

Kun fire ganger tidligere har en norsk spillefilm vært nominert til klodens mest celebre filmpris. Elling var den forrige — for 12 år siden.

"Fantastisk"

Nina Refseth, direktør for Norsk Filminstitutt, karakteriserer nominasjonen torsdag ettermiddag som "fantastisk gøy":

Kon-Tiki er også nominert til Golden Globe-prisen i USA, og i Storbritannia er Hodejegerne nominert til BAFTA, engelskmennenes svar på Oscar-statuetten. Noe lignende har aldri skjedd, ikke samtidig, etter hva jeg vet. Nå har norsk film nådd en "all time high". Dét sier sitt om nivået, kommenterer filmdirektøren.

Dirrende

Norsk Filminstitutt, som ledes av Nina Refseth, arrangerte en liten pressesammenkomst i anledning av at Oscar-nominasjonene ble offentliggjort torsdag kl. 14.30, norsk tid.

Inne i det beskjedne lokalet var stemningen dirrende oppspilt idet TV-overføringen startet i Los Angeles. Fem produksjoner nomineres til prisen "beste utenlandske film", og Norge ble lest opp sist.

"Klarer ikke tenke"

— En sinnssyk dramaturgi, fantastisk. Eg ha'kkje ord! utbrøt Aage Aaberge, produsenten bak en av tidenes mest populære norske filmer. Sogningen, født i saftbygda Sogndal, hadde i forkant en god følelse:

— Men akkurat nå klarer jeg ikke å tenke klart. Først og fremst tenker jeg på filmens to regissører, som begge er i Los Angeles, på manusforfatterne og på hele den fantastiske staben som var involvert i Kon-Tiki.

- Produsenten og den forestående lansering - i USA?

— En Oscar-nominasjon betyr eventyrlig mye på det amerikanske markedet. Når alle får summet seg, må vi sette oss ned å lage en ny kampanje for lanseringen der. Vi må lage en helt ny plan.

Les også

Kon-Tiki-regissør:Jeg er sikker på at vi vekket halve hotellet

— Først og fremst skal det feires?

— Ikke lenge. Jeg må hjem og legge meg - og puste ut.