Kultur

Bård Vegar Solhjell (SV) er lei maset om mer penger til kultur

Nå tar han til orde for en ny retning i kulturpolitikken.

SVs Bård Vegar Solhjell å få samtalen om kulturpolitikk bort fra kroner og øre. - Alt kan ikke måles i penger. Debatten er i for liten grad preget av de store veivalgene i kulturpolitikken, sier han.
  • Øystein Aldridge
    Øystein Aldridge

— Kulturdebatten drukner i diskusjoner om litt mer eller litt mindre penger til det ene eller det andre. Vi trenger nye ideer, ikke bare flere penger, sier kulturpolitisk talsperson Bård Vegar Solhjell i Sosialistisk venstreparti (SV).

Han etterlyser en kulturpolitisk debatt der det fremmes nye initiativer og originale forslag. Solhjell ønsker seg en diskusjon som handler om ideologisk uenighet heller enn størrelsen på bevilgningene til kulturen.

— På felter som skole, helse og miljø handler debattene om innholdet i politikken, retningen og organiseringen. Der er det for lettvint å si «mer penger», sier Solhjell.

- Kultur er kjernen i hva som er viktig i livet

Solhjell mener kulturfeltet var preget av en diskusjon om penger også under den rødgrønne regjeringen, som han selv var en del av.

- Noen sier de får for lite penger, og dermed har du debatten gående. Det kreves kanskje mer avansert innsikt fra journalister, politikere og kulturlivet for at vi skal komme videre, sier han.

Mange ser på kulturpolitikk som noe litt smått, tror SV-politikeren. De tyngste politikerne blir brukt på andre områder, og de største ressursene brukes ikke på å utvikle kulturpolitikk.

— Men kultur er ikke et krydder som man kan ha på til slutt. Enten man liker å gå på kino eller fotballkamp, spille et instrument eller lese tegneserier, så er kultur en utrolig viktig del av livet, akkurat som helse og jobb. Det synes jeg ikke reflekteres i plassen kultur får i politikken, sier han.

Tre ønsker for kulturpolitikken

Solhjell vil at den politiske opposisjon til dagens regjering etablerer en alternativ kulturpolitikk med klare visjoner for hva som skal gjøres etter 2017.

- Vi burde gå til valg på et nytt kulturløfte som ikke bare handler om større bevilgninger, men som også inneholder nye og annerledes ideer. En ny retning kan også bedre begrunne at vi bruker mer penger, sier han.

Den tidligere kunnskaps- og miljøvernministeren peker på tre kulturpolitiske områder som han mener bør diskuteres:

1. Digitalisering: Solhjell mener staten i en overgangsperiode må hjelpe bransjer som media, musikk, film og litteratur gjennom den digitale revolusjonen.

Målet er å finne løsninger som er gode for forbrukerne, lønnsomme for utøverne og som ivaretar kompetansen som finnes i for eksempel norske mediehus og plateselskaper.

2. Den kulturelle grunnmuren: Enger-utvalget (som gransket den rødgrønne regjeringens kulturpolitikk) fant at den kommunale kulturen (biblioteker og kulturskoler) kom dårlig ut.

Derfor mener Solhjell det bør øremerkes penger slik at kommunene er nødt til å prioritere bibliotek. Kulturskolene skal ha makspris og nye nasjonale standarder. Slik skal grunnlaget for fremtidens «superutøvere» sikres.

3. Ytringskultur: Solhjell ønsker seg en kulturminister med et spesielt ansvar for at vi får en bedre ytringskultur, som legger til rette for å få frem sårbare stemmer, som gjør et systematisk arbeid mot netthat og som styrker Norge som en frihavn for forfulgte kunstnere.

Solhjell synes både politikere og kulturlivet kommer til kort når det gjelder å diskutere hva kulturpolitikken bør inneholde.

— Det disse tingene kanskje har til felles er at mange av dem diskuteres der ute, men i liten grad i den kulturpolitiske debatten. Jeg vil utfordre politikere fra alle partier til å gå inn i denne typen debatter, sier Solhjell, som nylig annonserte at han går av som nestleder i SV.


Mener Widvey får ufortjent mye pepper

SVs Bård Vegar Solhjell mener kulturminister Thorhild Widvey (H) er bedre enn kulturlivet vil ha det til. Etter kommunevalget mente flere aviskommentatorer at Widvey blir den første statsråden som må gå av. Den analysen deler ikke Solhjell.

— For det første er det ikke Widveys skyld at dagens regjering prioriterer kultur lavere enn den forrige regjeringen. Det er det Siv Jensen og Erna Solberg som har valgt. Mitt tips er at Widvey slåss som en løve for sitt felt, og hun virker som en type som er ganske god til å slåss. Hun kom nå med et budsjett som ikke har fått massiv kritikk, sier Solhjell.

- Hjelper ikke å bytte kulturminister

Han tror mye av kritikken mot Widvey skyldes at hun ikke kjenner kulturlivets koder ut og inn.

— I kulturlivet er det ganske lav aksept for ikke å kunne kodene. Med Olemic Thommessen eller Torbjørn Røe Isaksen som kulturminister ville ting sikkert gått smoothere, for de vet hva de skal si. Men politikken ville vært den samme, for dette er et prosjekt som Regjeringen står bak. Derfor tror jeg ikke Widvey forsvinner, og jeg tror ikke ting blir noe bedre hvis hun forsvinner, sier Solhjell.

Når det er sagt, så er han svært kritisk til den blå regjeringens kulturpolitiske retning.

— Jeg tror det er umulig at Norge kan bli et land der en vesentlig del av finansieringen av kulturlivet kommer fra privat sektor. Jeg tror heller ikke det er ønskelig, hverken for kulturlivet eller for samfunnet, sier Solhjell.

Les også: Kulturredaktør Sarah Sørheim mener Thorhild Widvey ikke må undervurderes

— Glad Solhjell endelig er opptatt av innhold

Kulturminister Thorhild Widvey (H) er enig i at debatten om kulturpolitikk lenge har handlet om mer penger til alt.

- Jeg registrerer at kritikken mot årets kulturbudsjett går på at det ikke utgjør 1 prosent av statsbudsjettet. Men det er altså ikke et mål for oss. Det er hyggelig at Solhjell, som i åtte år var opptatt av dette prosentmålet, nå endelig er opptatt av innhold, sier Widvey.

Thorhild Widvey.

Hun vil gjerne være med å snakke om kulturpolitikk uten at det handler om kroner og øre.— I to år har jeg prøvd å diskutere hvordan vi som politikere kan bidra til et sterkere og friere kulturliv som har flere ben å stå på. Jeg mener vi burde snakket mer om maktspredning, mangfold, geografisk spredning av kulturtilbudet, bredere finansiering, mer kulturnæring og hvordan sivilsamfunnet kan bidra i kulturlivet, sier Widvey.

Hun mener alle som ønsker et sterkere kulturliv har et ansvar for å løfte debatten.

— Det gjelder politikere, pressen og kulturlivet selv. Jeg gleder meg til vi kan debattere innhold, sier Widvey.

Hva bruker egentlig kulturministeren penger på? Her er de viktigste endringene i årets kulturbudsjett

Kritiserer kulturinstitusjonene

Kristian Meisingset i tidsskriftet Minerva er forfatter av bøkene Kulturbløffen og Kultur for kulturens skyld , sistnevnte gitt ut av den liberale tankesmien Civita. Han er enig med Bård Vegar Solhjell i at debatten om kulturpolitikk dreier seg for mye om penger.

- Det er som med bistandsbudsjettet. Det handler mer om hvem som får hva enn om resultater, sier Meisingset, som mener Solhjell også burde rettet kritikk mot de store kulturinstitusjonene.

— Det er i kulturaktørenes egen interesse at alle får mer penger og ingen spør hva de driver med. Jeg synes man skal snakke mer om hva institusjonene gjør og mindre hvor mye penger de får, sier han.

Vil snakke om maktspredning

Videre tror Meisingset det er vanskelig å diskutere kulturpolitikk fordi de færreste politikere kjenner feltet, samt at kultur betyr relativt sett lite i politikken. Selv skulle han gjerne sett at maktspredning var et hetere tema i debatten.

— Mye av ressursene i kulturlivet er konsentrert på få aktører. Det gjelder for eksempel i mediebransjen med NRK og i teatrene. Jeg synes ikke Regjeringen har levert så bra her, men jeg liker det de nå gjør med knutepunktordningen for festivaler, der de tar makt fra departementet og politikere og gir til kulturlivet, sier han.

Her kan du lese mer om boken Kulturbløffen og hvorfor Kristian Meisingset mener forskjeller er bra for kulturen.

Er du interessert i kulturpolitikk? Bli oppdatert på hva som rører seg med disse sakene:

Hva bruker egentlig kulturministeren penger på? Her er de viktigste endringen i årets kulturbudsjett

Thorhild Widvey har fått en god dose kritikk som kulturminister. Les hvorfor kulturredaktør Sarah Sørheim mener hun ikke må undervurderes.

Kulturministeren vil ha mer privat finansiering av kulturlivet: Slik skal hun få det til

Les også

  1. På under to år har Thorhild Widvey bestilt 25 rapporter til 18,6 mill. kroner

  2. NRK må kjøpe inn flere programmer fra andre

  3. Arbeiderpartiet ber om økt TV-konkurranse

  4. Arbeiderpartiet vil skattelegge Facebook og Google - og bruke pengene på norsk journalistikk

  5. Norske medier får nullmoms