Kultur

Kontroversiell filmregissør drept

En kontroversiell nederlandsk filmregissør ble skutt og drept i Amsterdam tirsdag morgen. Theo van Gogh har blant annet laget en film om vold mot kvinner i muslimske samfunn.

Nyhetsbrev Vil du ha film- og serietips rett i innboksen?

Omstendighetene rundt drapet var tirsdag morgen fortsatt uklare. Ifølge kilder i Nederland ble også en kniv med et brev på stukket i brystet til van Gogh. En person er pågrepet av politiet, vedkommende åpnet ild mot politiet under pågripelsen. Den mistenkte og en politimann ble såret i skuddvekslingen.

van Gogh er en kjent filmskaper i Nederland, og har regissert en rekke filmer hvor han tar opp kontroversielle temaer. I Nederland mistenker man at det er regissørens meninger om islam, og spesifikt filmen "Submission" som er motivet bak drapet. van Gogh har til stadighet mottatt drapstrussler etter å ha kritisert militante muslimer og kvinnefiendtlige imamer, bl.a. i boken "Allah Knows Better", som handler om drapet på den innvandringsfiendtlige politikeren Pim Fortuyn i 2002. Van Gogh mottok dødstrusler etter at den omstridte filmen ble vist tidligere i år.

(© NTB/Aftenpostens nettutgave)

Bilde fra filmen "Submission", som handler om en muslimsk kvinne som tvinges inn i et ekteskap hvor hun mishandles og voldtas. Skriften på kroppen hennes er sitater fra koranen og arr etter piskeslag.