Utøya-bilder vant fotopris

Bilder av de drepte ungdommene på Utøya fikk en andreplass i verdens viktigste fotokonkurranse. Ofrene på bildene kan lett identifiseres.

Niclas Hammarström får prisen for en bildeserie på 12 bilder fra Utøya. Enkelte bilder er svært nærgående, og Aftenposten har valgt kun å publisere dette bildet.
  • Arve Henriksen

Mattias Carlsson og Niclas Hammarström fra den svenske tabloidavisen Aftonbladet var de første journalistene som rapporterte fra terroren på Utøya i fjor sommer. Nå har sistnevnte blitt hedret med andreplass i kategorien nyhet for bildene han tok på Utøya, i den prestisjetunge fotokonkurransen World Press Photo.

I en serie på tolv bilder dokumenteres deler av dramaet som utspilte seg på AUF-leiren denne ettermiddagen 22. juli. Blant annet er det flere bilder som er tatt etter at Anders Behring Breivik er blitt påbrepet, og som viser drepte ungdommer. På flere av bildene kan ofrene lett identifiseres.

Veldig sterkt

Nyhetssjef i Aftonbladet, Martin Wåhlstedt mener bildene er noe av det sterkeste han har sett.

— Det er veldig sterke bilder, som skildrer en av de verste hendelsene i Skandinavia noensinne. De vekker derfor enormt mye følelser, jeg kan nesten ikke se på dem, så fryktelige er de. Det er trolig noen av de verste bildene jeg har sett fra den synsvinkelen, samtidig som det er veldig bra bilder rent fotomessig, sier han.

Sladdes

Aftonbladet vil uansett ikke trykke de originale bildene.

— Når en fotograf sender inn bilder til en konkurranse, så sendes originalene. Men vi kan ikke omgå våre etiske retningslinjer og vil derfor sladde bildene. Det går ikke å gjøre noe annet, sier han.

Wåhlstedt håper også at heller ingen andre aviser velger å publisere originalbildene.

Tabbe

Terje Bringedal, leder av Pressefotografernes Klubb i Norge mener det er en stor tabbe av World Press Photo å premiere Utøya-bildene.

— Jeg er forbauset over at av 70000 innsendte bilder, så er disse blitt premiert, det er ikke engang gode bilder. Hadde det vært sendt inn bilder tatt på avstand fra Libya eller Haiti, hadde de garantert ikke blitt premiert. Det er derfor ikke verdens beste bilde som er blitt kåret, scoopet var at de var først av alle, sier Bringedal.

Han er helt sikker på at ingen norske aviser kommer til å trykke disse bildene, men er ikke like sikker på utenlandske medier.

— Dette er ekstra sterke bilder for oss på grunn av vår egen nærhet til tragedien. Det er ikke sikkert utenlandske reagerer i det hele tatt, sier han.

Ikke trykkes

Bringedal mener samtidig bildene, selv i sladdet versjon, ikke bør trykkes.

— Hvis bildene er for sterke til å trykkes, slik at de må sladdes, da bør de ikke trykkes i det hele tatt.

Problemet her er at dette er et åpent nettsted, som nå får en kjempeoppmerksomhet. Det er mange som er interessert i denne fotokonkurransen, av ulike årsaker, så dette blir nok fort kjent at bildene ligger der, sier Bringedal.

Uheldig

AUFs advokat Frode Elgesem reagerer kraftig når han får se bildene.

— Uff, dette er ikke bra, det er svært uheldig at slike bilder ligger ute, er alt han vil si.

Han utelukker likevel ikke at han kan komme til å kreve bildene enten fjernet eller sladdet på sidene til World Press Photo.