Kultur

Markerer 25 år uten muren med øl, pølser og minner

BERLIN (Aftenposten): Ved sitt «mur-kontor» har Sheryl Oring fått tyskere til å dele sine historier om livet med og uten muren.

Den amerikanske kunstneren Sheryl Oring har iscenesatt seg selv som sekretær som skriver ned berlinernes beretninger om muren. Her ved det bærbare kontoret. Signe Dons

 • Ingeborg Moe
  Journalist

Iført rød drakt, briller og hårbøyle har den amerikanske kunstneren Sheryl Oring iscenesatt seg som en gammeldags sekretær bak et lite bord og en skrivemaskin.

I bakgrunnen er minnesmerket over Berlinmuren i Bernauer Strasse i Berlin. Med plakaten «Maueramt» har Oring tatt med sitt bærbare «murkontor» på ulike steder ved muren de siste månedene for å samle folks historier om muren som falt for 25 år siden.

Det har nå blitt 170 av dem, som alle skal henges opp på ståltråder i museet The Kennedys i den tyske hovedstaden 6. november.

Skrivemaskinens betydning

— Noen har gitt veldig personlige beretninger. Én fortalte om faren, som dro til vest, og som han aldri så igjen. Selv opplevde han diskriminering i øst fordi faren hadde flyktet. Og da muren falt, var faren død. En annen, som hadde dratt til vest, fortalte om hvor vanskelig livet ble der, uten familie eller kjente, sier Oring.

At hun skriver på en gammeldags skrivemaskin er ingen tilfeldighet.

— Skrivemaskinen har en viktig betydning i tysk historie. Under andre verdenskrig brukte nazistene skrivemaskinene til å lage nitide nedtegnelser over alt. Stasiarkivet viser hvordan det østtyske politiet skrev ned alt om sine borgere på papir, fortsetter hun.

Folkefest

Denne høsten er spekket med kulturarrangementer og utstillinger om muren og tyskernes delte historie under Den kalde krigen. Det hele vil kulminere med folkefest og høytid helgen 7. til 9. november. Da skal 8000 ballonger lyse opp 15 kilometer av strekningen der Berlinmuren en gang gikk.

En mur av lysende ballonger skal vise hvor muren gikk helgen 7. til 9. november. Her en illustrasjon av Christian Bauders installasjon. Daniel Büche, Berlin GmBh

Om kvelden 9. november, nøyaktig 25 år etter murens fall, blir de sluppet i været. Folk vil kunne lese historier og se historiske bilder langs ruten der muren gikk den historiske helgen. Det er lagt opp til gatefest ved Brandenburger Tor, med øl og pølse, musikk og taler, for å understreke den viktige rollen vanlige folk spilte i den fredelige revolusjonen.

Tunnelflukten

En av mange små utstillinger som alt er åpnet, er en samling av rundt 20 bilder fra noen av de dramatiske fluktforsøkene rett etter at muren ble reist.

I oktober 1964 klarte en gruppe studenter i vest å få 57 kvinner, menn og barn gjennom en tunnel akkurat her i Bernauer strasse. Men noen må ha tystet.

Da det østtyske hemmelige politiet Stasi kom til fluktstedet, ble det skuddveksling, og en østtysk grensevakt ble drept. DDR-regimets propagandaapparat la skylden på de vestlige hjelperne.

Men da Stasiarkivene ble åpnet på 1990-tallet, viste seg at grensevakten ved en feiltagelse var blitt skutt av sine egne.

Dette bildet ble tatt i 1964 da en mor og hennes barn kom seg ut av en av tunnelene mellom øst og vest. Bildet henger på en utstilling ved Gedenkstätte Berliner Mauer. CHRISTIAN T JØRGENSEN / EUP-BERLIN.COM

Bildene viser hvordan folk krabbet gjennom den 145 meter lange tunnelen, 11 meter under bakken. Det var trangt, fuktig og mørkt. Nå i oktober var det 50 år siden de 57 lyktes i å komme gjennom tunnelen. 120 hadde planlagt å komme seg over til familie i vest på denne måten, men bare snaut halvparten kom seg så langt.

Husker ikke

En av mange skoleklasser som vandrer rundt i Berlin på jakt etter landets historie, er klassen til Sina Gashi (16) og Dominic Iannito (15) fra Ulm sør i Tyskland.

— Det er ikke noe pent syn, det er skremmende, sier Gashi når hun ser på restene av muren.

Ingen av dem husker murens fall. De ble født lenge etter 1989. Selv lærer Holger Lämmle var bare åtte år den gangen.

Sina Gashi (16) og Dominic Iannito (15) fra Ulm ble født over ti år etter at muren falt. De er to av mange som er i Berlin i for å lære om historien. CHRISTIAN T J�RGENSEN / EUP-BERLIN.COM

— For oss er det normalt at det er ett Tyskland. Vi har lært alt om dette på skolen. Men det er jo viktig å minnes det. For å forstå nåtiden, må vi kjenne fortiden, sier de to tenåringene.

Men de tror selve datoen 9. november er viktigere for dem som opplevde muren enn for dem. Ou Chang er forretningsmann fra Shanghai og går rundt på minnestedet. Han sier at han er her for å lære mer om historien.

— Det er første gang jeg er her, og det er veldig interessant. Det var bedre for tyskerne å være sammen, sier han.

Tvetydig

Sheryl Oring, som samler på historiene deres, sier at noen knapt klarer å la være å snakke, andre vil helst ikke si noe som helst om fortiden. Men alt oppstyret rundt 25-årsmarkeringen, tror hun de har et tvetydig forhold til.

- Jeg har nesten følelsen av at folk utenfra er mer interessert i det enn berlinerne. De lever i det, sier hun.

 1. Les også

  40-årsdagen ble den siste festen

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Murens fall

Relevante artikler

 1. VERDEN

  30 år etter Berlinmurens fall. Se hvor forandret byen er blitt.

 2. KULTUR

  Bokanmeldelse: I dag er det 30 år siden muren falt. I denne boken kommer vi forbilledlig tett på hverdagsheltene.

 3. REISE

  I Berlin lever Øst-Tyskland i beste velgående. I hvert fall hos nostalgikerne.

 4. REISE

  Møt mannen som gjorde «skammens mur» til verdens lengste kunstverk

 5. VERDEN

  Han fotograferte Muren fra den forbudte siden

 6. VERDEN

  Fra kjøkkenvinduet så de rømningsforsøk og folk som ble drept