Kultur

Avdød artist på turne

Produsentene som vekket rap-stjernen Tupac Shakur opp fra døden i helgen jobber med å få den avdøde artisten ut på turne. Er Elvis neste?

afp000328013.jpg
  • Per Kristian Bjørkeng
    Per Kristian Bjørkeng
    Journalist

Rapperen Tupac Shakur, også kjent som 2Pac, ble skutt og drept i 1996. Siden har han vært en av hiphopens mest myteomspunne artister. På Coachella-festivalen i California ble han sist helg «vekket til live» gjennom en spesiell projeksjonsteknikk som får det til å se ut som han deltar på scenen sammen med andre artister.

Ifølge Wall Street Journal jobbes det nå med planer om å få den døde artisten ut på turné — nærmest som om han var i live.

«Gjenopplivingen» er nemlig ikke avhengig av spesielle videoopptak av den avdøde artisten. I stedet skapes en komplett illusjon av artisten av firmaet Digital Domains Group. Stuntet er basert på samme teknologi som brukes til å skape syntetiske mennesker på film. Selskapet sto blant annet for de ulike versjonene av Brad Pitt i Den fantastiske historien om Benjamin Button .

Ekstremt komplisert

Ed Ulbrich i Digital Domain sier det slik til WSJ.com:

– Å fullstendig gjenskape et syntetisk menneske er det mest kompliserte du kan finne på å gjøre. Dette er ikke arkivmateriale. Det er en illusjon. Og det er bare begynnelsen, sier Ulbrich.

Teknikken er i flere medier omtalt som holografisk, men dette er misvisende. Den har ikke noe med 3D å gjøre, selv om resultatet er svært overbevisende. Den syntetiske «skuespilleren» vises som en film på en usynlig duk av syltynn mylar, som er spent opp foran scenen. Siden «Tupac» ble gjenskapt fra bunnen av, kunne han også rope «Hva skjer, Coachella?» da han gikk på scenen søndag.

Ifølge Wall Street Journals kilder er en turné med den syntetiske Tupac i en tidlig planleggingsfase. Det er sannsynlig, men ikke sikkert, at planene blir realisert.

Hvem vil du se?

Men det er ingen grunn til å stoppe ved Tupac Shakur. Rent teknologisk kan arrangørene velge hvem som helst og gjenskape dem med denne teknikken, så lenge arvingene går med på det. Nå er spørsmålet: Hvem ville du helst se på scenen? Husk at levende artister kan opptre sammen med syntetiske, akkurat som Snoop Dogg og Dr. Dre gjorde med Tupac i helgen.

— Dr. Dre har en massiv visjon for hva som skal skje med dette fremover, ifølge Ed Ulbridch.

Ønsker du å se avdøde artister på scenen på denne måten, eller vil du la de døde ligge? Debatter og kom med forslag til ønskekonserter i kommentarfeltet!

Tupac Shakur ble skutt og drept i 1996. Nå står han på scenen igjen.