Kultur

Verdensherredømme for godteri-spill

Spill med «candy» eller «saga» i tittelen blir truet med søksmål av de svenske Candy Crush Saga-produsentene.

Skaperne bak det ekstremt populære Candy Crush Saga truer andre spillutviklere med søksmål. King.com

 • Jon Cato Lorentzen
  spillanmelder

Har du smarttelefon eller Facebook-konto, er sjansen stor for at du har hørt om spillet Candy Crush Saga . Det svenske spillet der man skal plassere tre like sukkertøy på rad, har tatt verden med storm.

Til og med Erna Solberg spilte Candy Crush Saga for å koble av under valgkampen i fjor, sammen med millioner av mennesker over hele verden.

Tjener 20 millioner daglig

Ifølge markedsanalytiker Superdata tjener Candy Crush Saga -utvikleren King.com nesten 20 millioner kroner daglig på suksesspillet sitt. Det har ført til en slags paranoia hos den svenske spillprodusenten som har iverksatt upopulære tiltak for å beskytte merkevaren og inntektsflyten sin.

candy-crush-saga-v1.18-hack.jpg

En rekke mindre spillutviklere som bruker ordet «candy» eller «saga» i tittelen sin, har mottatt brev fra advokatene til King.com der de nærmest beordres til å endre navnet på spillet sitt fordi King.com mener bruken av disse ordene krenker deres merkevare.Utviklerne bak det nylig lanserte The Banner Saga som ble anmeldt forrige uke i Aftenposten, har også mottatt et slikt brev, selv om det er ingen likhetstrekk mellom deres vikingepos og fargerike Candy Crush Saga .

The Banner Saga — anmeldelse.

Svin på skogen

Ifølge King.com handler det om å skape en presedens og konsekvent advare andre som bruker ord fra deres spilltittel for å kunne stå sterkere mot spillene de virkelig vil til livs, nemlig de mange Candy Crush Saga -klonene som åpenbart er laget for å sko seg på suksessen til King.com.

Jon Cato Lorentzen, spillanmelder

Det klinger likevel dårlig i spillbransjen som påpeker det absurde med å kunne kreve opphavsrett på vanlige engelske ord fra ordboken. Det blir enda mer latterlig når King.com selv viser seg å ha svin på skogen når det gjelder forretningspraksiser og kopiering av andre spillideer.

Candy Crush Saga er nærmest en ren kopi av det populære grublespillet Bejeweled og King.com valgte nylig å fjerne sitt fem år gamle spill Pac-attack fra nettet da det åpenbart var bygd på fundamentet skapt av japanske Pac-man for over 30 år siden.

Uttrykket stein i glasshus har aldri vært mer dekkende i internasjonal spillbransje.

Les mer om

 1. Spill

Relevante artikler

 1. SID

  Hurra! Det ble ikke noe av fraværsgrensen. Nå kan jeg skulke og spille Candy Crush et år til!

 2. KULTUR

  Sterk vekst for norske dataspill

 3. DEBATT

  Tegnehanne : Hva om det fantes et lavterskeltilbud for oss som googler symptomene våre hver kveld?

 4. ØKONOMI

  Mobilspillet Pokémon Go blir brukt av ranere og har ført til funnet av et lik

 5. KRONIKK

  På tide å gjøre noe med dekningen av spill

 6. NORGE

  Schibsted-gruppen passerte én milliard i brutto driftsresultat