Kultur

Verdensherredømme for godteri-spill

Spill med «candy» eller «saga» i tittelen blir truet med søksmål av de svenske Candy Crush Saga-produsentene.

Skaperne bak det ekstremt populære Candy Crush Saga truer andre spillutviklere med søksmål. Foto: King.com

  • Jon Cato Lorentzen
    Jon Cato Lorentzen
    spillanmelder

Har du smarttelefon eller Facebook-konto, er sjansen stor for at du har hørt om spillet Candy Crush Saga . Det svenske spillet der man skal plassere tre like sukkertøy på rad, har tatt verden med storm.

Til og med Erna Solberg spilte Candy Crush Saga for å koble av under valgkampen i fjor, sammen med millioner av mennesker over hele verden.

Tjener 20 millioner daglig

Ifølge markedsanalytiker Superdata tjener Candy Crush Saga -utvikleren King.com nesten 20 millioner kroner daglig på suksesspillet sitt. Det har ført til en slags paranoia hos den svenske spillprodusenten som har iverksatt upopulære tiltak for å beskytte merkevaren og inntektsflyten sin.

candy-crush-saga-v1.18-hack.jpg

En rekke mindre spillutviklere som bruker ordet «candy» eller «saga» i tittelen sin, har mottatt brev fra advokatene til King.com der de nærmest beordres til å endre navnet på spillet sitt fordi King.com mener bruken av disse ordene krenker deres merkevare.Utviklerne bak det nylig lanserte The Banner Saga som ble anmeldt forrige uke i Aftenposten, har også mottatt et slikt brev, selv om det er ingen likhetstrekk mellom deres vikingepos og fargerike Candy Crush Saga .

The Banner Saga — anmeldelse.

Svin på skogen

Ifølge King.com handler det om å skape en presedens og konsekvent advare andre som bruker ord fra deres spilltittel for å kunne stå sterkere mot spillene de virkelig vil til livs, nemlig de mange Candy Crush Saga -klonene som åpenbart er laget for å sko seg på suksessen til King.com.

Jon Cato Lorentzen, spillanmelder

Det klinger likevel dårlig i spillbransjen som påpeker det absurde med å kunne kreve opphavsrett på vanlige engelske ord fra ordboken. Det blir enda mer latterlig når King.com selv viser seg å ha svin på skogen når det gjelder forretningspraksiser og kopiering av andre spillideer.

Candy Crush Saga er nærmest en ren kopi av det populære grublespillet Bejeweled og King.com valgte nylig å fjerne sitt fem år gamle spill Pac-attack fra nettet da det åpenbart var bygd på fundamentet skapt av japanske Pac-man for over 30 år siden.

Uttrykket stein i glasshus har aldri vært mer dekkende i internasjonal spillbransje.

Les mer om

  1. Spill