Kultur

Lillebjørn Nilsen fikk stå på scenen med Pete Seeger

Lillebjørn Nilsen var bare barnet da han oppdaget Pete Seeger. I går døde hans store idol.

Lillebjørn Nilsen fikk stå på scenen sammen med Pete Seeger under Tønderfestivalen i Danmark i 1990.
  • Anders R. Christensen

I dag tidlig kom nyheten om at folkemusikeren Pete Seeger er død, 94 år gammel.

Seeger var en legende innen amerikansk folk, og har inspirert musikere som Bob Dylan, Bruce Springsteen og vår egen Lillebjørn Nilsen.

Nilsen tar nyheten om Seegers død med fatning.

— Dødsfall er jo alltid trist, men vi snakker her om en mann på 94 år som har hatt en glødende karriere frem til det siste. Ettertanken blir en slags glede over en stor kunstner som har fått leve lenge og gjort mye, sier Lillebjørn Nilsen til Aftenposten.

Kunne gitt ham Jan Eggum

Lillebjørn Nilsen oppdaget selv Pete Seeger da han var barn.

- Han var noe av det første jeg hørte på radio som virkelig fascinerte meg. Det var den nakne kombinasjonen av stemmen og banjoen til Seeger som vekket interessen min for folkemusikk og den ærlige fremføringen, sier Nilsen.

I 1990 fikk Lillebjørn også æren av å stå på scenen med sitt store idol på Tønderfestivalen i Danmark. Jan Eggum var med til festivalen som koffertbærer.

- Da vi møttes etter konserten ga jeg ham sangboka mi. Han var også fascinert av en seljefløyte jeg hadde med, så jeg ga ham den også. Folk sa at jeg var snill som ga ham seljefløyta mi. Da svarte jeg at om han hadde likt jakka mi, hadde jeg gitt ham jakka mi. Om han hadde likt Jan Eggum, hadde jeg gitt ham Jan Eggum.

— Dagen etter møtte jeg ham igjen, og da viste det seg at han møysommelig hadde spilt seg igjennom sangboka mi. Han sa at han holdt på med en stor bok med sanger og anekdoter, og fordi jeg hadde erfaring med noter og gitartabulatorer lurte han på om jeg ville lese gjennom manuset. Det gjorde at vi fikk veldig god kontakt, og den beholdt vi inntil det siste. Noe som var morsomt var at Pete Seegers versjon av e-poster var postkort. Jeg fikk hele tiden tilsendt kort fra rundt om i verden med små kommentarer om ting. De betyr mye for meg. Det siste kortet fikk jeg i fjor.

Hentet «Barn av regnbuen» fra Seeger

I 1973 gjendiktet Lillebjørn Nilsen Seegers sang «My Rainbow Race». Nilsens versjon fikk navnet «Barn av regnbuen», og står i dag som en av hans mest kjente sanger.

- Det ble den første egentlige hiten jeg hadde. For meg var det opprinnelig en sang om å ta vare på miljøet, og det var det for Seeger også. Han var jo en miljøaktivist. Men senere har folk diktet opp flere betydninger av sangen, så den representerer kanskje mer enn hva både Seeger og jeg opprinnelig mente.

Etter at Anders Behrings Breivik under 22. juli-rettssaken brukte sangen som et eksempel på kulturmarxistisk indoktrinering av barn i skolen, fikk Lillebjørn Nilsen en forespørsel om han ville synge sangen under en markering på Youngstorget.

— Jeg var veldig i tvil om jeg skulle gjøre det, men noen foreslo at jeg burde ringe Seeger og høre hva han syntes. Da han forsto hva det dreide seg om sa han at jeg burde gjøre det, og sa «Oh me, oh my, I wish you luck, Lillebjørn». Det ble et uvanlig, men fint arrangement, og i det siste postkortet Seeger sendte skrev han at noen hadde vist ham et klipp fra Youngstoget på computeren. Det virket som om han likte det, sier Lillebjørn Nilsen.

Sammenligner med Gerhardsen

- Hvordan vil du beskrive Pete Seeger?

- Han var utrolig til stede. Han virket interessert i menneskene rundt seg på en høflig og ydmyk måte. Han må jo sies å ha vært en internasjonal superstjerne, men han var umiddelbart lydhør når jeg snakket med ham. Jeg traff også Einar Gerhardsen på hans gamle dager, og han hadde noe av det samme som Seeger.

— Folkemusikken er et viktig stikkord. Han oppfattet seg selv som en del av en slags internasjonal forbrødring gjennom folkemusikken, med alle de ulike språkene og fasettene. Jeg føler meg også som en del av det. Jeg føler at han og jeg snakket samme språk, og det tror jeg han gjorde også, sier Nilsen.

Les også

Pete Seeger har takket av for godt etter usedvanlig lang og tro tjeneste

Klassisk

Nyhetsbrev Annenhver uke deler Maren Ørstavik anmeldelser, tips og nyheter fra den klassiske musikkens verden, både i inn- og utland.

Les mer om

  1. Musikk