Kultur

De vil lage den aller første vellykkede vikingfilm

CANNES: Tross utallige forsøk har verden ennå ikke sett en eneste virkelig god film om vikingene, sier regissør Hans Petter Moland.

Produsent Peter Aalbæk Jensen i Zentropa (t.v.) er glad for å ha fått med seg den norske regissøren Hans Petter Moland til å lage vikingfilmen Røde Orm. I Cannes blir ideen omfavnet av begeistrede bransjefolk fra hele verden. KLIKK PÅ PILEN TIL HØYRE: Se bilder fra mislykkede vikingfilmer.
  • Jan Gunnar Furuly
    Journalist
Vikingfilm som ikke gikk så bra: Valhalla Rising av Nicolas Winding Refn med Mads Mikkelsen fortonet seg som en tung psykotisk reise i vikingland. Mikkelsen er stum viking og har derfor ikke en eneste replikk i filmen.
TV-serien Vikings går for tiden i sin andre sesong på HBO Nordic. – Ikke vellykket, er dommen fra Hans Petter Moland.
Den amerikanske remaken av Nils Gaups Ofelas (1987) ble i 2007 lagt til vikingtiden av regissør Marcus Nispel, og kommer høyt på listen over tidenes dårligst gjennomførte gjenskapinger av film på hele vår planet.
Den islandske animasjonsfilmen Thor – Legends of Valhalla – ble også møtt kjølig av kritikerne og den ble aldri noen stor kassasuksess.

Nå skal han med over 100 millioner kroner i budsjett lage nordisk storfilm med sin faste samarbeidspartner Stellan Skarsgård i hovedrollen som Røde Orm.

Filmen som danske Zentropa og Nordisk film samarbeider om, er basert på svenske Frans G. Bengtssons todelte bokverk fra 1940-tallet om den fiktive vikinghelten Røde Orm.

— Selv om bøkene ble utgitt for 70 år siden er teksten overhodet ikke preget av tidens tann. Dette inneholder ingredienser og skildringer av vikingenes verden som aldri er blitt fortalt i filmformatet, sier Hans Petter Moland.

Vi treffer ham på filmfestivalen i Cannes sammen den danske Zentropa-produsenten og en av grunnleggerne av dogmefilmen, Peter Aalbæk Jensen.

— Kan du nevne en eneste virkelig vellykket film om vikingene? Nei, det er stort sett laget vrøvl og tøys om dette temaet. Nå er det på tide at vi retter opp i det, sier Aalbæk Jensen.

Galeislave og livvakt

— Med Hans Petter på laget har vi gode forutsetninger for å lykkes. Jeg elsket hans Kraftidioten om skandinavisk mafia. Vi kommer til å bruke flere av fortellergrepene fra filmen hans i Røde Orm , sier Aalbæk Jensen.

Filmen vil ha med en blanding av Nordens fremste skuespillere, og flere store internasjonale navn som skal spille figurer vikingene møter på sine mange reiser i Europa og til Middelhavet og Midt-Østen.

I ung alder, på slutten av 900-tallet, blir skåningen Røde Orm med vold tatt om bord i et vikingskip, som legger ut på tokt mot dagens Nord-Spania.

Etter å ha vært med på å plyndre en borg i Galicia tas han til fange og havner i det muslimsk styrte Andalucia som galeislave i flere år. Først etter ytterligere fire år som livvakt ved hoffet til kalifen Almansur får han vende tilbake til Norden, der han gifter seg med en dansk kvinne.

Under et tokt på de britiske øyer senere i livet, lar han seg kristne.

Hollywood-versjon fra 1964

Bokverket til Bengtsson ble i 1998 stemt frem i et SVT-program som Sveriges tredje mest betydningsfulle i det 19. århundre. I 1964 kom den amerikansk-jugoslavisk filmen The Long Ships, l øselig basert på romanene.

— Men den var en katastrofe, sier Moland.

Filmen The Long Ships fra 1964, med blant andre Sidney Poitier som maurerprins, var ifølge mange kritikere en ren katastrofe.

— Det geniale med teksten til Bengtsson er at den inneholder en solid politisk og samfunnsmessig analyse av tiden vikingene levde i. Vi kommer inn under huden på menneskene, både hos vikingene og dem de reiser til, fastslår Moland.

- Noen vil kanskje si at TV-serien Vikings som nå går på HBO Nordic gjør akkurat det?

— Den ser jo fin ut, men dette har overhodet ikke noe med vikinger å gjøre. Det er ikke en serie som behandler tematikken på alvor, svarer Aalbæk.

Han mener Røde Orm vil få frem sider av vikingepoken som aldri før er vist frem på film.

Mangeårig drøm

— I fredstid hersket demokrati. Folk tok avgjørelser sammen. Kvinnene hadde mye makt og sto for mye av den daglige styringen. Mennene var jo mye borte. De tillot seg selv å ha krigere som sto på krigsmarkene og fremførte dikt etter at de hadde slått fienden i hjel i tusentall. Det blir det god film av, sier han.

Filmatisering av historien har stått på dagsorden som et drømmeprosjekt i ulike miljøer i nordisk filmindustri i nesten en mannsalder. Stellan Skarsgård ble spurt om å være med allerede for over 30 år siden.

— Jeg har jevnlig hørt om prosjektet i 15-20 år. Vi skal finne en sannhet i dette materialet som ikke er melodramatisk eller eksotisk, sier han.

To filmer og TV-serie

Filmskaperne mener de har materiale til to spillefilmer. Dessuten skal det produseres en TV-serie som er basert på filmene og en god del tilleggsscener.

Zentropa og Nordisk film jobber fortsatt med finansieringen. Produsent Aalbæk Jensen tror innspillingen starter i 2016. Det betyr at Røde Orm tidligst vil komme på kino i 2017.

— Vi har fått enorm respons på ideen fra internasjonale investorer og filmoppkjøpere, og det er stor begeistring for prosjektet, sier dansken.

Rødpølsewestern til hele verden

Han er i Cannes med Danmarks første westernfilm – The Salvation – med blant andre Mads Mikkelsen, Eva Green og Eric Cantona i rollene. Den er regissert av en annen dogmepioner, Kristian Levring, og er i ferd med å bli en internasjonal salgshit.

— Vi er faktisk i den unike situasjon at vi snart er helt utsolgt til samtlige av verdens filmterritorier. Jeg trodde på forhånd ikke at en westernfilm skulle kunne klare det i dag, men filmoppkjøperne handler som gale og har stor tro på filmen, sier han.