- Speer var en værhane

Bakteppet er magre, nakne jøder. På scenen nazister, sentrale menn i Hitlers bøddelrike. - Min forbrytelse er at jeg ikke visste, og at jeg ikke spurte om det jeg ikke visste, sier Albert Speer.

  • Forf>
  • <forf>ann Christiansen <

Det er en stor produksjon som lørdag 12. mars har première på Nationaltheatret; 22 skuespillere fyller i alt 80 roller. Forestillingen strekker seg over et tidsrom på 50 år, fra 1931 til Speers død i 1981, men har ingen tidsmessig kronologi — til tider er den unge Speer (Thorbjørn Harr) og den eldre Speer (Sverre Anker Ousdal) samtidig på scenen.- Jeg har bygget mitt liv på en total misforståelse. Jeg visste det ikke. Jeg var blind! sier Speer, mannen som gjorde lynkarrière i Det tredje rike, var Hitlers arkitekt og rustningsminisiter, og som unnslapp galgen..- Han tilpasset seg under Hitler og under rettssaken, sjarmerte dommerne og innrømmet ikke at han visste om det som kunne felt ham: jødeutryddelsen. Han tilpasset seg også i fengselet. Han var en værhane. Men han må ha visst, mener Sverre Anker Ousdal om mannen som er kalt "han som visste alt og ingenting".

Bodde hos Speer.

Dramaet som er skrevet av David Edgars, bygger på den prisbelønte 700 sider tykke dokumentarboken "Albert Speer: His Battle With Truth", som kom ut i 1995 og som er skrevet av journalisten og forfatteren Gitta Sereny fra Østerrike. Hun var svært fascinert av Speer, bedrev langvarig research og hadde ikke minst mange og lange samtaler med ham. Hun besøkte ham første gang på 70-tallet, det resulterte i et vennskap som varte helt til Speer døde. Sereny bodde også hos familien Speer i flere uker.

Selskapsdamer.

Liv Bernhoft Osa spiller fru Speer, kvinnen han fikk fem barn sammen med - men som ikke så sin far før de ble voksne. I sine selvbiografier levner ikke Speer henne noe, hun er en usynlig kvinne, sier Liv Bernhoft Osa.- Men hva visste hans kone?- Hun sier selv: det jeg frykter at noen skal spørre meg om, er hva jeg visste, sier Liv Bernhoft Osa. Hun sitter sammen med Eva Braun (Anneke von der Lippe). De hadde mye sosialt samkvem, Speer, Hitler og deres to damer. - Vi er de perfekte selskapsdamer, sier Anneke von der Lippe. - Vi lever i sus og dus, og ville vel heller ikke vite. Det er sterke forskyvningsmekanismer her, mener Liv Bernhoft Osa.- De var unge, de trodde på noe blindt - det var en forførende kultur og det var makt, fortsetter von der Lippe.Speer dør i armene på sin unge elskerinne. Fem barn til tross, han sier at han måtte opp i 70-årene før han fikk sin først erotiske opplevelse med en kvinne.- Jeg tror at fru Speer er forelsket i mannen sin hele livet. Men hun får ikke noe kjærlighet av ham og ydmykes på det groveste på slutten, sier Liv Bernhoft Osa.

&lt;b&gt;Hitlers&lt;/b&gt; menn (her Kyrre Hellum) har inntatt Nationaltheatrets hovedscene.
&lt;b&gt;Albert&lt;/b&gt; Speer (Sverre Anker Ousdal) er fortsatt en stor gåte.