Kultur

Marcus og Martinus er tidenes yngste til å vinne «Årets Spellemann»

Marcus og Martinus Gunnarsen (begge 14) vant ikke kategorien de var nominert i, men stakk av med den gjeveste prisen: «Årets Spellemann».

Marcus & Martinus poserer før Sverige-premieren på dokumentarfilmen Marcus & Martinus - sammen om drømmen, på kinoen Rigoletto i Stockholm tidligere denne måneden.
  • Kristine Hellem Aanstad
Nyhetsbrev Vil du ha film- og serietips rett i innboksen?

Duoen selv var ikke til stede under Spellemann-showet i Oslo lørdag, men i et klipp som ble vist under programmet var det to tydelig rørte gutter som tok imot prisen.

– Vi vil takke hele teamet vårt, og fansen vår som er som en familie for oss. De har hjulpet oss gjennom alt, og de betyr alt for oss, sa de engasjert før de takket familien og foreldrene som har stått bak dem hele tiden.

  • Marcus og Martinus-feber i Oslo: – Drømmen er å få blikkontakt!
Selv om Marcus og Martinus ikke var på selve utdelingen, fikk de med seg showet og skypet med pressen like etter.

– Prisen skal få hedersplassen i stuen

– Dette er en stor ære, for vi hadde aldri trodd at vi skulle få en slik pris. Vi er veldig glad og overrasket, sier tvillingbrødrene på Skype til Aftenposten.

De forteller at de er triste for at de ikke er i Oslo på en slik kveld, men at de gleder seg til å komme hjem å feire prisen.

– Hadde det ikke vært for at vi hadde booket denne konserten først, så hadde vi vært der!

– Dere er jo to, hva skal dere gjøre med prisen?

– Vi skal klare å dele den. Vi har en hylle med minner i stuen, så vi skal plassere den der - og den skal få hedersplassen!

Årsaken til at 14-åringene ikke er på Spellemann i år er at de spiller på den finske finalen i Melodi Grand Prix (Uuden Musiikin Kilpailu). På Instagram-kontoen sin har de lagt ut flere bilder fra turen, men ennå ikke kommentert den ferske Spellemannsprisen sin.

Marcus (t.h.) og Martinus på pressekonferansen forut for den finske "Melodi Grand Prix" som går av stabelen i Espoo i Finland lørdag kveld.

– Har hatt et år som er helt unikt

Disse to er, ifølge Spellemanns styreleder Marte Thorsby, de første som vinner «Årets Spellemann» som er under 18 år.

– Disse to har hatt et år som har vært helt unikt: De har fylt Oslo Spektrum to ganger, gitt ut bok, og de byr mye på seg selv. Den suksessen de har hatt er helt fantastisk, også alder tatt i betraktning. Så dette er to veldig verdige vinnere, sier Thorsby til Aftenposten før hun fortsetter:

– Jeg kan ikke komme på noen andre så unge artister som har opplevd en så stor suksess. De har også lang erfaring til tross for sin unge alder, men 2016 har vært det helt store året for dem.

Duoen var nominert i priskategorien «Årets Låt» for «Girls», men vant altså ikke den.

– Lener seg mer og mer mot det kommersielle

Musikkjournalist i Aftenposten, Robert Gjerstad, synes valget av 14-åringene som «Årets Spellemann» er gøy, men også merkelig:

– All ære til Marcus og Martinus, de unge guttene har definitivt hatt et par utrolige år som popstjerner, og alt rundt dem er gøy å følge, sier han.

– Men at de to får musikknorges største heder Årets Spellemann, viser nok en gang at denne prisen nå lener seg mer og mer mot det kommersielle og mindre mot den musikalske kvaliteten i bunn. Albumet deres var tross alt ikke verdt en nominasjon i klassen pop. Det er merkelig at Spellemannprisen igjen vektlegger popularitet som fremste kriterie for denne prisen, som bør romme mer.

I november holdt Marcus & Martinus konsert i Oslo Spektrum. Den første konserten ble utsolgt på to timer, så de satt opp en ekstrakonsert - som også ble utsolgt.

Egen dokumentarfilm på kino

De to tvillingene fra Trofors i Grane kommune i Nordland har opplevd stor suksess de siste årene.

Første gang de dukket opp på TV var i Melodi Grand Prix Junior i 2012. Da var de ni år gamle og vant sangkonkurransen med låten «To dråper vann».

Siden den gang har de gitt ut flere singler, og i 2015 ga de ut debutalbumet «Hei».

I januar dukket de opp på det store lerretet med dokumentarfilmen «Marcus & Martinus – Sammen om drømmen». En film som til nå har den beste åpningshelgen her i landet med over 76.000 besøkende, ifølge Filmweb.

Arve Tellefsen fikk hedersprisen

Arve Tellefsen (80) fikk lørdag kveld årets hederspris under utdelingen av Spellemannprisene 2016.

Tellefsen åpnet showet, men da han ble ropt opp fra scenen på slutten var 80-åringen ikke til stede.

Les mer om

  1. Spellemannprisen
  2. Marcus & Martinus