Millionær blar opp for «Kon-Tiki»-skuespillerne

Hele stjernegjengen fra «Kon-Tiki» reiser til Oscar-utdelingen. Men Pål Sverre Valheim Hagen er den eneste av skuespillerne som er sikret billett til showet. Delegasjonen kan takke millionæren Johan Christopher Stenersen og hans selskap for festen.

Da "Kon-Tiki" ble spilt inn på Malta, var ikke Oscar-prisen i tankene til noen av de involverte. Nå er "matrosene" på vei til Hollywood, takket være privat sponsor.

Los Angeles.

Produsent Aage Aaberge, som nå er på plass på vestkysten av USA, opplyser at alle de seks skuespillerne som spiller deltagerne på den historiske Kon-Tiki-ferden kommer til Los Angeles i forbindelse med Oscar-utdelingen, som i praksis er avgjort.

I tillegg reiser også Agnes Kittelsen, som spilte Thor Heyerdahls kone Liv, over for å være med på Oscar-festlighetene.

Tung sponsing

Etter det Aftenposten forstår, er det tung sponsing av flybilletter og hotellrom fra den norske millionæren Johan Christopher Stenersen og hans selskap Aircontactgruppen, som gjør at alle de syv skuespillerne kan være til stede under helgens prestisjetunge prisutdeling. Det samme skjedde under fjorårets filmfestival i Toronto, da tre av skuespillerne fikk betalt sine reiser på samme måte.

Forretningsmannen Johan Christopher Stenersen har sponset Hollywood-billettene.

— Det er riktig at vi har gjort en hel rekke ting for å støtte opp om profileringen av filmen i forbindelse med Oscar-utdelingen. Vi ser på det som en klar fordel for filmen at den er representert med skuespillerne. Dette er en forlengelse av vårt engasjement som investor og rettighetshaver i filmprosjektet, sier Stenersen til Aftenposten.Han vil ikke gå i detaljer på hvilke beløp selskapet har brukt til å betale skuespillernes reiser.

Solgte filmrettighetene

Stenersen er sønn av Heyerdahls forlegger Johan Stenersen, som i sin tid solgte filmrettighetene for Kon-Tiki til den britiske filmprodusenten Jeremy Thomas.

- Drar du selv til Oscar-utdelingen?

— Jeg røper aldri mine reiseplaner i pressen, svarer forretningsmannen.

På selve Oscar-utdelingen i Dolby Theatre i Hollywood natt til mandag har Kon-Tiki-teamet fått tildelt kun seks billetter.

Disse går til de to regissørene Espen Sandberg og Joachim Rønning, samt produsentene Aage Aaberge og Jeremy Thomas. Manusforfatter Petter Skavlan og hovedrolleinnehaver Pål Sverre Valheim Hagen tar de to siste billettene.

Hovedrolleinnehaver Pål Sverre Valheim Hagen er den eneste av skuespillerne som får være til stede under prisutdelingen. Agnes Kittelsen drar til Los Angeles lørdag.

— Vi har forsøkt på alle måter å få tak i flere billetter, men det er dessverre ikke mulig, sier produsent Aaberge.

Norsk galla

Blant dem som forgjeves har forsøkt å komme inn på Oscar-showet, er kulturminister Hadia Tajik.

Isteden må hun og flesteparten i den norske Kon-Tiki-delegasjonen, som med folk fra den tekniske staben, partnere og øvrig følge teller nærmere 50 personer, dermed overvære TV-sendingen av Oscar-showet på en gallatilstelning på Four Seasons-hotellet på Doheny Drive. Norsk filminstitutt, Nordisk Film, Aircontactgruppen og det norske generalkonsulatet i Los Angeles har gått sammen om sammenkomsten.

Hovedrolleinnehaver Pål Sverre Valheim Hagen, som spiller Thor Heyerdahl, samt Jakob Oftebro (Torstein Raaby) og Tobias Santelmann (Knut Haugland) har vært i USA siden midten av måneden, og befinner seg nå i Los Angeles.

- Skal ha det gøy

Til helgen kommer også Agnes Kittelsen og de øvrige flåteskuespillerne: Anders Baasmo Christiansen (Herman Watzinger), Odd Magnus Williamson (Erik Hesselberg) og Gustaf Skarsgård (Bengt Danielsson).

— Jeg har ikke planlagt noen møter i Los Angeles, men skal bare ha det moro sammen med de norske skuespillerne. Det blir gøy å komme sammen igjen, sier Skarsgård på telefon fra Stockholm.

Om litt over en uke debuterer han som en av hovedrolleinnehaverne i History Channels storstilte TV-serie Vikings , om livet til vikingekongen Ragnar Lodebrok.

Serien har première i Norge på HBO Nordic 4. mars.

Les også

Humoristisk diktatorfilm kjemper mot «Kon-Tiki»