Kultur

Morten Tyldum nominert til Oscar for beste regi

«The Imitation Game» er nominert til Oscar i totalt åtte kategorier, deriblant beste film. Regissør Morten Tyldum hadde nettopp landet på Heathrow og satt i flysetet da telefonen hans eksploderte.

 • Øystein Aldridge
 • Jan Gunnar Furuly
 • Åshild Eidem

— Jeg har vært utrolig spent i hele natt. Det har nesten vært tortur å sitte på flyet. Nå vet hele verden det og ikke jeg, sier Morten Tyldum, som med sin første Hollywood-produksjon, The Imitation Game , er nominert i kategorien beste regi.

Ingen annen nordmann har tidligere blitt Oscar-nominert i denne katagorien.

Tyldum er på vei fra USA til Sør-Afrika for å spille inn en reklamefilm, og snakker med Aftenposten på telefon under en mellomlanding i London.

Det var da flyet landet på Heathrow han fikk vite at han har hanket inn hele åtte Oscar-nominasjoner.

- Jeg skrudde på mobilen, og den eksploderte. Det var litt spesielt å sitte der i flyesetet og ikke kunne juble høyt, sier han.

The Imitation Gam e ble også nominert til beste film. Dermed har Tyldum sjansen til stikke av med to av de mest presitsjetunge prisene når Oscar deles ut 22. februar.

- Ekstra stas med beste regi

På toppen av dette er The Imitation game nominert i kategoriene beste mannlige hovedrolle (Benedict Cumberbatch), beste originalmusikk, beste adapterte manus, beste beste kvinnelige birolle (Keira Knightley), beste produksjonsdesign og beste filmredigering.

— Det er jo fantastisk. Jeg er så stolt og glad på vegne av de fantastiske medarbeiderne mine som også er blitt nominert, blant annet klipperen og komponisten. Selv om dette er en liten film, har jeg fått med meg noen av de beste i verden, fordi de har trodd på filmen, sier Tyldum.

— Det er ekstra stas å bli nominert for beste regi. Mange av mine favorittregissører har film ute i år. Og da å få en reginominasjon er fantastisk.

Morten Tyldum. Foto: DANNY MOLOSHOK

I Norge er Tyldum kanskje mest kjent filmene Hodejegerne og Buddy. The Imitation Game har vært vist på norske kinoer siden 25. desember.Aldri tidligere har det vært så mye Oscar-buzz rundt en film laget av en norsk regissør.

Blant favorittene til å vinne beste film

I kampen om en Oscar for beste regi konkurrerer Tyldum med Wes Anderson ( The Grand Budapest Hotel ), Alejandro González Iñárritu ( Birdman ), Richard Linklater, ( Boyhood ) og Bennett Miller( Foxcatcher ).

Tyldum har lenge vært blant bookmakernes favoritt til å vinne Oscar for beste film. Andre nominerte i kategorien er American Sniper , Birdman , Boyhood , The Grand Budapest Hotel , Selma , The Theory of Everything og Whiplash .

Nettsiden Oddschecker.com har sjekket en rekke ulike spilleselskaper og funnet ut at Richard Linklaters Boyhood er den største favoritten til å vinne Oscar for beste film.

På Oddscheckers liste er The Imitation Game nummer fire bak Birdman , The Grand Budapest Hotel og nevnte Boyhood .

Boyhood er også den filmen som får lavest odds hos spilleselskapet Landbrokes. De setter The Imitation Game som nummer ni på listen over favoritter til å vinne Oscar for beste film.

Listen over alle de Oscar-nominerte finner du her.

Norsk regissør nominert for tredje gang

Lise Fearnley har produsert «Moulton og meg». Foto: Jan Gunnar Furuly

Den norske animasjonsregissøren Torill Kove er nominert for kortfilmen Moulton og meg. Kove er nominert tre ganger på rad til Oscar for sine animasjonskortfilmer. I 2007 vant hun med Den danske dikteren .

— Dette må være en slags ny rekord. Torill er nominert tre ganger på rad til Oscar for sine animasjonsfilmer, sier filmens produsent Lise Fearnley, som Aftenposten traff på Tromsø internasjonale filmfestival etter at nominasjonen var offentligjort torsdag.

Ingen Oscar til «halvt norske» Turist

Sverige sendte Ruben Östlunds Turist som sitt bidrag til kampen om en Oscar-statuett. Filmen har norske skuespillere som Kristofer Hivju og Lisa Loven Kongsli i sentrale roller.

Turist ble ikke nominert i kategorien beste fremmedspråklige film.

1001 gram, regissert av Bent Hamer, ble plukket ut som årets norske Oscar-kandidat. Filmen kom ikke med på Det amerikanske filmakademiets «shortlist» over ni produksjoner i kategorien beste fremmedspråklige film og hadde dermed ikke muligheten til å bli Oscar-nominert torsdag.

 1. Les også

  Ingen Oscar-nominasjon til Turist - regissør filmet egen skuffelse

«The Imitation Game» portretterer den engelske matematikeren Alan Turing, som i 1942 oppfant en datamaskin som kunne tolke kryptert informasjon fra Tyskland. Benedict Cumberbatch (i midten) har rollen som Turing. Foto: Jack English

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Slik skal de unngå ny Oscar-skandale

 2. KULTUR

  Utdeling i natt: Lady Gaga fikk sin første Oscar

 3. KULTUR

  Svenske «The Square» nominert til Oscar

 4. KULTUR

  Atle Antonsen nominert til Amanda

 5. KULTUR

  Dobbelt Guldbagge til svensk Utøya-dokumentar

 6. KULTUR

  Han kan ta Oscar-storeslem