Kultur

Den danske sangeren Kim Larsen (72) er død

Den folkekjære artisten og Norges-vennen Kim Larsen er død. Musikeren ble 72 år gammel.

Artisten Kim Larsen holdt konsert på Operataket i august 2012. Anette Karlsen/ NTB scanpix

 • Mari Mjaaland
 • Kjersti Nipen
 • Jan Gunnar Furuly

«Danmark har mistet sin nationalskald», melder den danske avisen Ekstra Bladet.

Det var i en pressemelding på Kim Larsen offisielle Facebook-side det først ble meldt om dødsfallet. Der skriver en talsperson at «Kim Larsen sovnet stille inn i morges etter lengre tids sykdom. Han ble 72 år gammel».

Den folkekjære sangeren var omgitt av sin kone Liselotte og de seks barna Pelle, Sylvester, Alice Eva, Molly, Hjalmer og Lui da han døde, opplyser impresario Jørn Jeppesen.

– Bisettelsen vil finne sted i absolutt stillhet og helt privat, skriver han videre.

Stort publikum i Norge

Kim Larsen på scenen på Momarkedet i 1986. Inge Gjellesvik / Scanpix

Kim Larsen er kjent som en folkekjær musiker og låtskriver i Danmark og langt utenfor landets grenser. Ikke minst hadde Larsen et stort publikum i Norge i flere tiår.

Han var vokalist og gitarist i Gasolin’, kjent som en av de viktigste rockegruppene i hele Skandinavia på 1970-tallet.

Gasolin’ slo gjennom i 1971 og ga ut en rekke plater med stor suksess. Bare i løpet av 1970-tallet rakk den produktive gruppen å lage 13 plater. Blant deres største hits er låtene « Hvad gjør vi nu, lille du?» og «This is my life». Begge var hitlisteslagere i lang tid også i Norge.

Gruppen ble oppløst i 1978. Kim Larsen har også gitt ut en rekke soloalbum og dannet i 1995 gruppen Kim Larsen & Kjukken.

Tidligere i år kom han med et nytt soloalbum, det første på fem år.

– Han er en av Skandinavias aller største artister gjennom tidene. Musikalsk, tekstmessig – og politisk, skrev musikkanmelder Geir Rakvaag i Dagsavisen i sommer. Han beskrev Gasolin’ som et «svært sjarmerende stykke dansk motkultur».

Mona B. Riise, musikkjournalist og dommer i Stjernekamp på NRK. Kristin Svorte

Har vært syk lenge

Ifølge en pressemelding lagt ut på den offisielle Facebook-siden avlyste Kim Larsen i januar en vinterturné, etter at han hadde fått påvist prostatakreft i desember.

– Jeg beklager mange ganger overfor både publikum og arrangører. Jeg er i ferd med å bli en gammel narr, og svært imot min vilje har jeg måttet innse at jeg behøver tid til å komme i spilleform igjen. Men jeg regner med å være klar til sommeren, sa Larsen i en pressemelding 4. januar i år.

Samme side meldte at artisten også måtte avlyse en rekke konserter i Norge i sommer på grunn av helseproblemer.

Blant de største i Skandinavia

Aftenpostens musikkansvarlig, Robert Gjestad, plasserer Larsen høyt oppe på den skandinaviske musikkhimmelen.

– Kim Larsen er definitivt en av den skandinaviske musikkens aller største artister. Som leder av Gasolin’ tidlig på 1970-tallet slo han gjennom som en fullblods rocker – røff, radikal, fritenkende og med en herlig ruhet i stemmen – lenge før noen i norsk musikk kom så langt. Det er ikke mange danske band som slår gjennom utenfor egne landegrenser, men Gasolin’ klarte det og ble både store og viktige.

Gjestad forteller at suksessen med Gasolin’ likevel var liten sammenlignet med den etter soloalbumet Midt om natten i 1983.

– Det var da Kim Larsen gikk fra frekk rockestjerne til en folkelig bauta i skandinavisk popmusikk. Selv som hyperpopulær mistet han likevel aldri brodden, både i tekster og i intervjuer, noe som har bidratt til evig legendestatus. En fandenivoldsk levemann som satte varige musikalske spor, sier Gjestad.

Sangskatter

Musikkjournalist og dommer i TV-serien Stjernekamp på NRK, Mona B. Riise, synes det er trist å høre om Larsens bortgang. Hun har dansk familie og forteller at Kim Larsens varme, hese stemme har vært lydteppe siden hun var barn. Hun kaller flere av sangene for «sangskatter».

– Kim Larsen er en bauta i dansk musikkhistorie, men har også vært viktig i Norge. Låter som «Papirsklipp», «This is my life», «Kvinde min» og «Midt om natten» er bare en liten brøkdel av sangskatten han har laget både som soloartist, men ikke minst med Gasolin’, skriver Riise i en tekstmelding.

Også Sissel Guttormsen, museumsdirektør for Rockheim, det nasjonale museet for populærmusikk, kaller Larsen for en «fantastisk låtskriver».

– Kim Larsen er en artist som virkelig var stor, og som aldri har sluttet å berøre som musiker. Gasolin’ er etter min mening det største bandet i Skandinavia på slutten av 1970-tallet. I Danmark kaller de ham i dag en nasjonalskald, det er ikke mange forunt å bli kalt det, sier Guttormsen.

Hun har mange minner knyttet til Larsens musikk.

– For meg personlig er dette veldig vemodig. Jeg vokste opp med Kim Larsens musikk, og sangene til Gasolin’ står som et viktig lydspor til ungdomstiden min.

Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Har betydd mye

Flere norske musikere har et nært forhold til Larsen og bandet Gasolin’. I 1995 ga norske artister ut hyllestalbumet Fi-Fi Dong–Gasolin’ tribute, hvor flere av datidens største norsk band bidro. Blant bidragsyterne finner du DumDum Boys, deLillos, Seigmenn og The September When.

Blant dem som minnes Larsen i dag, er også Thomas Seltzer. På sin instagramprofil skriver han «fy flate så mye man gikk og BÆLJA på Gasolin’-låter på barndommens skolevei. Hvil i fred, Kim Larsen.»

Les mer om

 1. Pop (musikk)
 2. Danmark
 3. Kim Larsen
 4. 70-tallet

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Kim Larsen døde i september. Natt til fredag utgis et album med 12 nye sanger.

 2. VERDEN

  Slik mintes Danmark Kim Larsen

 3. KULTUR

  To bøker, et magasin og en liveplate som gir innsikt til Bowies mange musikalske stilarter og karakterer.

 4. KOMMENTAR

  Anne Grete Preus kommuniserte med oss gjennom musikken

 5. KULTUR

  En helstøpt kveld med Joni Mitchells sanger

 6. KULTUR

  Ny overraskelse fra Iggy Pop