Kultur

Munchmuseet holder åpent til nytt museum er klart

Munchmuseet på Tøyen holder åpnet i hele 2019 og frem til det nye museet åpner i Bjørvika i juni 2020.

Munchmuseet på Tøyen vil holde åpent helt frem til det nye Munchmuseet i Bjørvika åpner dørene i juni 2020. – Det blir ekstra viktig at vi holder åpent nå som Nasjonalgalleriet stenger i januar, sier kulturbyråd Rina Mariann Hansen (Ap). Foto: Audun Braastad, NTB scanpix

 • Heidi Borud
  Kulturjournalist

– Det blir ekstra viktig for oss å holde åpent nå når Nasjonalgalleriet stenger dørene i januar, sier kulturbyråd Rina Mariann Hansen (Ap).

Tirsdag meldte Aftenposten at Nasjonalgalleriet stenger dørene i januar 2019. Det er helt uvisst når museet igjen vil åpne for publikum. Nasjonalmuseet mener sikkerhetsrisikoen ved å holde åpent er for stor. Slik tenker ikke Munchmuseet.

– Dette kunne vært en anledning for oss til å spare penger, men vi har valgt å holde driftskostnadene oppe. Vi synes det er viktig å holde tilbudet til publikum åpent, sier Hansen.

Hun mener det er viktig å holde på publikum og bygge forventninger til det nye Munchmuseet, som åpner i Bjørvika i 2020.

– Dessuten vil vi sikre oss nytt publikum i løpet av 2019. Oslo er en hovedstad. Vi må ha et kunsttilbud til både Oslo-folk og tilreisende. Dette blir ekstra viktig nå når Nasjonalgalleriet stenger dørene, sier Hansen.

Les også

Nasjonalgalleriet stenger dørene i januar

– Forpliktelse overfor publikum

Direktør ved Munchmuseet, Stein Olav Henrichsen, sier museet har planlagt i flere år for å kunne holde åpent helt frem til nytt museum står klart.

– Dette handler om å ha en forberedt organisasjon og å ta beslutninger deretter. Vi har klare forpliktelser overfor publikum og et bredt utstillingsprogram både på Tøyen og utenlands neste år.

– I realiteten må vi drifte to museer samtidig. Det har vi forberedt organisasjonen på i flere år, sier direktør Stein Olav Henrichsen. Foto: Dan P. Neegaard

Noen av de ansatte flytter inn i Bjørvika allerede i desember 2019.

– I realiteten må vi drifte to museer samtidig. Det har vi forberedt organisasjonen på i flere år, sier Henrichsen.

Munch til Russland og Kina

Det skal være Munch-utstillinger både i Russland, England og Kina neste år. I høst vises Munch i Japan. På Tøyen inntar nå stjernekunstneren Marlene Dumas lokalene sammen med bilder av Munch.

– Vi merker stor etterspørsel etter Munch både innenlands og utenlands. Det er viktig at vi beholder energien og dynamikken i museet, og det er viktig at vi holder på publikum, samarbeidspartnere og sponsorer, sier Henrichsen.

– Nasjonalmuseets ledelse sier at sikkerhetsmessige grunner gjør det umulig å holde Nasjonalgalleriet åpent. Hvordan forholder Munchmuseet seg til sikkerheten?

– Jeg vil ikke kommentere Nasjonalmuseets beslutning, og jeg pleier ikke å si så mye om sikkerheten. Men premissene er klare, og sikkerheten for Munch-verkene er selvfølgelig på det aller høyeste sikkerhetsnivå, sier direktør Henrichsen.

heidi.borud@aftenposten.no

Les mer om

 1. Kunst
 2. Museum
 3. Oslo
 4. Rina Mariann Hansen

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Utsetter åpningen av nye Munchmuseet

 2. KULTUR

  – Bare positivt at Munchs verker er delt mellom flere museer

 3. KULTUR

  Oslo ber staten om hjelp til å drifte nytt Munch-museum

 4. KOMMENTAR

  Nasjonalmuseet kunne knapt gjort en dårligere jobb.

 5. KULTUR

  Munchmuseet sier farvel til Tøyen etter 56 år

 6. KULTUR

  Munchmuseet skal samarbeide med Sparebankstiftelsen, får dette verket i gave