Kultur

Den skulpturelle kvinnekroppen

Den nakne, hårløse kvinnekroppen går igjen i flere motiver hos billedkunstneren Anne Katrine Dolven.

Dette motivet fra 2003 forener det vakre og det krevende, og det er typisk for billedkunstneren Anne Katrine Dolven. Foto: AK Dolven/Blomqvist Kunsthandel

 • Heidi Borud
  Heidi Borud
  Kulturjournalist

KUNSTNEREN

Anne Katrine – AK Dolven er en av Norges mest profilerte samtidskunstnere og jobber flermedialt med film, foto, installasjon og maleri. Det er ideen som er det viktigste, ikke om hun uttrykker seg via fotografi, lyd eller maleri. Dolven bor og jobber i Lofoten og London, og har verden som arbeidsfelt.

Det var ingen selvfølge at hun skulle gå den kreative veien. Kunstneryrket var ikke noe å satse på, mente foreldrene. Derfor begynte hun på ergoterapi-studiet. «— Det var en ulykkelig tid. I den grad jeg har vært deprimert, må det ha vært da. Det eneste ergoterapeut-utdannelsen ga meg, var et stort studielån», uttalte hun til Bergens Tidende, da hun i 2004 var festspillutstiller i Bergen. Da hun 29 år gammel mistet sin bror, bestemte hun seg for å satse på det som virkelig betydde noe; kunsten.

EPOKEN

Dolven begynte ikke som utøvende kunstner før hun var 35 år, men har til gjengjeld markert seg tydelig de siste 25 årene. Hun har sin kunstutdannelse fra Ecole des Beaux Arts i Aix-en-Provence, Ecole National Supérieur des Beaux Arts i Paris og Statens Kunstakademi (1982–86) i Oslo.

Etter studier, jobbet hun ni år i Berlin, før hun flyttet til London. Hun er opptatt av bevegelse og tid, og mener man som kunstner risikerer å bli fastgrodd hvis man ikke flytter på seg.

Dolven er nå professor ved Kunstakademiet/Kunsthøgskolen (KHiO), og har satt flere tydelige spor etter seg, ikke minst som initiativtager til kunstprosjektet "Skulpturlandskap Nordland". Like kjent er hun for kunstprosjektet «Jeg fant, jeg fant – alt er ikke som du tror det er, ser du» i Bodø.

HISTORIEN BAK BILDET

Dette motivet fra 2003 forener det vakre og det krevende. Typisk for kunstneren Anne Katrine Dolven. Foto: AK Dolven/Blomqvist Kunsthandel

Den nakne, hårløse kvinnekroppen går igjen i flere motiver hos AK Dolven. Her ser vi den ene sittende kvinnen på en stein, skuende ut mot havet. I andre Dolven-verk sitter 3 og 4 hårløse kvinner i samme positur og ser mot midtnattsolen og havet. Kvinnen er ikke bare uten hår, men også uten synlige lemmer. Og som kunsthistoriker Cecilie Malm Brundtland påpeker i boken Norske kunstfotografier 1970-2007 , så bidrar det at vi hverken ser armer eller ben, til å omskape kvinnekroppen nærmest til en skulptur. Den vakre naturen og den lemmeløse skikkelsen er en krevende kombinasjon å betrakte. Men det tvetydige budskapet er typisk AK Dolven. Vakkert og krevende.

 • Kunstinteressert ? Flere artikler i spalten Kunsverket finner du her:
 1. Les også

  Kunstverket: Bruker naturen som selvportrett

 2. Les også

  Den livsviktige reisen

 3. Les også

  Ikke Skagen, men Jæren

 4. Les også

  Kunstneren Xan Krohn frem fra glemselen

 5. Les også

  Billedkunstner Charlotte Bergesen tegner sterke følelser

 6. Les også

  Blå magi

 7. Les også

  Kunstverket: Strikker videre på andres historier

 8. Les også

  Det ukjente Astrup-motivet

 9. Les også

  Kunstverket: Får anerkjennelse etter 100 år

 10. Les også

  Sluttet som aksjemegler, startet kunstgalleri

Les mer om

 1. Kunstverket
 2. Kunst

Flere artikler

 1. KULTUR
  Publisert:

  Dette er kunstnernes #metoo-oppgjør

 2. KULTUR
  Publisert:

  Seks kunstutstillinger du bør få med deg i vår

 3. KULTUR
  Publisert:

  Ukens kunst: Blanke ark og nye motiver

 4. KULTUR
  Publisert:

  #metoo-bølgen satte fart i Elin Macks kunstprosjekt om kvinnekroppen

 5. KULTUR
  Publisert:

  Fem utstillinger du bør få med deg denne våren

 6. KULTUR
  Publisert:

  Peder Balke-lansering i New York