Ulrikke Falch-comeback og ungdomsdrama fra Stovner. Her er høstens NRK-nyheter.

Feminisme med Skam-profil Ulrikke Falch, dyrt drama om det norske oljeeventyret og unges hverdag på Stovner. Det er blant innholdet på NRKs høstmeny.

Ulrikke Falch skal lede en ny dokumentarserie i seks episoder om kjønn og kjønnsroller på NRK til høsten.

Aftenposten i samarbeid med Medier24. Les mer om samarbeidet her.

Tirsdag formiddag ble høstprogrammet for NRK lansert på Marienlyst.

Ulrikke Falch, som spilte Vilde i Skam fra 2015 til våren 2017, gjør comeback på TV. Hun skal lede en ny dokumentarserie i seks episoder om kjønn og kjønnsroller. Den nye serien får navnet F-ordet. Målet er å gjøre «vanlige ungdommer» til feminister, opplyser NRK.

I løpet av seks uker skal Falch overbevise elevene på en vanlig videregående skole om at de er feminister. På den internasjonale mannsdagen, 19. november, får vi vite om hun har lykkes.

Skal knuse «gammeldagse holdninger»

Ulrikke Falch gleder seg til serien har premiere, og håper hun kan få satt søkelys på det hun kaller gammeldagse kjønnsnormer og holdninger til kjønn og likestilling.

– Programmet handler om feminisme, kjønnsnormer og det å knuse noen litt gammeldagse holdninger, sier Falch til Medier24.

– Hvordan skal du gjøre det?

– Jeg tror på bevisstgjøring først og fremst, og på å få folk til å forstå at de faktisk ikke er helt likestilt. Juridisk sett er vi jo likestilte, men jeg håper folk kan forstå at vi har noen holdninger til kjønn som kan være litt dumme, sier hun.

Mer fra Medier24:

Somalisk dobbeltliv fra Stovner

Blant de andre nyhetene fra NRK for høsten er en serie om et ungdomsmiljø på Stovner, med norsksomaliske Abdi på 17 år i hovedrollen.

Gjennom 17 episoder følger vi Abdi, i serien som selvfølgelig har fått navnet 17.

Til Medier24 sier Isak Noor, som spiller storebroren til Abdi i serien, at den handler om en ung somalisk gutt som lever et dobbeltliv.

– Han skal prøve å få kjærlighet fra både familien og guttegjengen, sier Noor.

Denne gjengen møter du i serien «17» på NRK til høsten.

Noor tror noen TV-seere kan få seg en liten overraskelse når det kommer til hvordan guttegjengen og familiene deres fremstilles.

– Jeg vil absolutt si at det kan ligne på hverdagen vår, sier han.

Vil vise et annet bilde av Groruddalen

Produsent og prosjektleder Nora Ibrahim i P3 utdyper:

– Vi hadde lyst til å lage et tenåringsdrama som viser en annen del av norsk virkelighet enn den mange ser, og å vise frem et annet bilde av Groruddalen, sier hun.

– En ganske annen virkelighet enn i Skam?

– Ja, men de har også mye mer til felles enn det man kanskje skulle tro, sier Ibrahim.

Svært fornøyd med høstens meny

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen er svært fornøyd med høstens programmer. Han sier publikum kan vente seg et stort mangfold av NRK-programmer til høsten.

– Hva blir høydepunktet?

– Jeg gleder meg til så mye. Jeg gleder meg til ny sesong av Heimebane, og jeg gleder meg til 17, som er fra stedet jeg er fra, Groruddalen, men som også viser en annen virkelighet enn den jeg vokste opp i, sier Eriksen.

«Lykkeland» blir NRKs nye dramasatsing

I tillegg til sesong 2 av populære Heimebane, kommer også en ny dramasatsing fra NRK.

Serien Lykkeland skal vise frem norsk oljehistorie. Serien tar utgangspunkt i dramatikken som utspilte seg da man fant olje i Norge for første gang. Med en prislapp på nesten 100 millioner kroner, blir Lykkeland Norges dyreste TV-serie noensinne.

I tillegg satser NRK på true crime. Sammen med Monster og VG lager de dokumentarserien Gåten Orderud, som handler om drapene på Orderud Gård for 19 år siden.

Mikkel Nivas personlige historie

I tillegg kommer NRK-profil Mikkel Niva med den personlige serien Uten pappa.

Det blir også mer podkast fra NRK. I Elefanten skal dokumentarist Kari Hesthamar fortelle ulike personlige historier, blant annet om mobbing og om en ung gutt som forsøkte å ta sitt eget liv.

Mer fra Medier24: